joi, 20 februarie 2014

20, Joi - 2

Zidire, seara
Predică, 1 Corinteni 12:1-11, mesaj transmis prin Mihai Socoteanu Descarcă MP3
...
1 Corinteni 12:1 În ce privește darurile duhovnicești, fraților, nu voiesc să fiți în necunoștință. 12:2 Când erați păgâni, știți că vă duceați la idolii cei muți, după cum erați călăuziți. 12:3 De aceea vă spun că nimeni, dacă vorbește prin Duhul lui Dumnezeu, nu zice: „Isus să fie anatema!” Și nimeni nu poate zice: „Isus este Domnul” decât prin Duhul Sfânt. 12:4 Sunt felurite daruri, dar este același Duh; 12:5 sunt felurite slujbe, dar este același Domn; 12:6 sunt felurite lucrări, dar este același Dumnezeu, care lucrează totul în toți. 12:7 Și fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora. 12:8 De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înțelepciune; altuia, să vorbească despre cunoștință, datorită aceluiași Duh; 12:9 altuia, credința, prin același Duh; altuia, darul tămăduirilor, prin același Duh; 12:10 altuia, puterea să facă minuni; altuia prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; și altuia, tălmăcirea limbilor. 12:11 Dar toate aceste lucruri le face unul și același Duh, care dă fiecăruia în parte, cum voiește. 12:12 Căci, după cum trupul este unul și are multe mădulare, și după cum toate mădularele trupului, măcar că sunt mai multe, sunt un singur trup, tot așa este și Hristos.
Când ai obiecte de mare preț, ai grijă de ele. Cu cât e mai mare valoarea cu atât protejezi mai mult. Dar în Biserica Domnului Isus Hristos, Dumnezeu vede jertfa Fiului Său. Care trebuie să fie atitudinea mea față de Biserica Domnului Isus Hristos.
În trupul Domnului Hristos, în Biserică, este un singur Duh. În Biserica Domnului Hristos este un singur Duh care guvernează, care guvernează. Poate același Duh să dea îndemnuri antagonice. Realitatea vieții creștine este că pot fi manifestări antagonice. Dar o parte sau alta se pot afla în afara călăuzirii lui Dumnezeu. Omul care este al lui Dumnezeu nu poate decât să-l proslăvească pe Hristos. "Și nimeni nu poate zice 'Isus este Domnul!' fără călăuzirea lui Dumnezeu. Duhul Sfânt totdeauna când te călăuzește, îl va glorifica pe Domnul Isus Hristos.
Problema călăuzirii Duhului Sfânt nu este una opțională. "Căci toți cei ce sunt călăuziți de Duhul lui Dumnezeu sunt fii ai lui Dumnezeu!". Duhul Sfânt ia din atribuțiile lui Dumnezeu și le revelează. Și dă fiecăruia în parte cum voiește.
Este o coerență în trupul Domnului Hristos. Domnul Hristos, în viața noastră de credință se va revela prin viața noastr, prin unitatea trupului. Vrei să-l arăți pe Domnul Hristos în viață: caută unitatea trupului.
Să înțelegi în ipostaze de viață ce duh te însuflețește.
1 Corinteni 12:25 pentru ca să nu fie nicio dezbinare în trup, ci mădularele să îngrijească deopotrivă unele de altele.
În trupul Domnului Hristos adevărat există această armonie. Lucrarea Duhului Sfânt este "pentru ca să nu fie nici o dezbinare în trup".
1 Corinteni 12:31 Umblați, dar, după darurile cele mai bune. Și vă voi arăta o cale nespus mai bună.
Când se încheie un an noi căutam să ne reglementăm relațiile. Așa scrie apostolul, o cale nespus mai bună: să nu ai resentimente care uzează trupul și neuronul, și această cale este dragostea. Când cauți dragostea, îl poți iubi pe fratele tău. Când te gândești la felul cum aceștia te-au ajutat. Ești gata să ierți în contul unei amintiri frumoase, în contul unei schimbări în viitor, în contul a ceea ce Domnul Isus va răsplăti. Să iubesc pe frații mei pentru că vom fi împreună în cer. Trupul nostru va deveni istorie, 'pentru când trăiai în trup'.
Întâi de toate, dragostea nu se gândește la rău, nu se poartă necuviincios, pentru că este prezentă slava lui Dumnezeu.
Duhul Sfânt zidește Biserica.
1 Corinteni 14:4 Cine vorbește în altă limbă se zidește pe sine însuși; dar cine prorocește zidește sufletește Biserica.
Scopul central este zidirea Bisericii.
1 Corinteni 14:12 în vederea zidirii sufletești a Bisericii.
1 Corinteni 14:17 dar celălalt nu rămâne zidit sufletește.
"Umblarea după lucrurile firii pământești este moarte, pe când umblarea după lucrurile Duhului este viață și pace."
1 Corinteni 14:26 toate să se facă spre zidirea sufletească.
Este o viață creștină normală. "Nu carnea și sângele ți-au descoperit asta ci Duhul Tatălui Meu care este în ceruri".
Matei 19:4 Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-ați citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească și parte femeiască
Coloseni 2:7 fiind înrădăcinați și zidiți în El, întăriți prin credință, după învățăturile care v-au fost date, și sporind în ea cu mulțumiri către Dumnezeu.
1 Petru 2:5 Și voi, ca niște pietre vii, sunteți zidiți ca să fiți o casă duhovnicească, o preoție sfântă și să aduceți jertfe duhovnicești, plăcute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos.
Cum te comporți în încercare? Examenele de an pun în valoare ce ai învățat într-un an de zile.
Ce ai strâns, aceea va rodi în viață. "Strâng cuvântul Tău în inima mea ca să nu păcătuiesc împotriva Ta".
Este atât de ușor să găsești vinovați. "Fiecare să ia seama la felul cum zidește deasupra".
Aurul, argint (Cuvântul lui Dumnezeu) și pietre scumpe (frații din Biserică).
În încercare, soția lui Iov s-a manifestat după ceea ce a strâns în inimă: Iov 2:9 Nevasta sa i-a zis: „Tu rămâi neclintit în neprihănirea ta! Blestemă pe Dumnezeu, și mori!” 2:10 Dar Iov i-a răspuns: „Vorbești ca o femeie nebună. Ce! Primim de la Dumnezeu binele, și să nu primim și răul?” În toate acestea, Iov n-a păcătuit deloc cu buzele lui.
Cum te comporți în încercare arată cum ești în interior.
Să ne ajute Dumnezeu să fim oameni care în Casa lui Dumnezeu să căutam zidirea.
...

20, Joi - 1

Evanghelizare, seara
Predică, Matei 3:1-2,5-10, Luca 16:13-31, mesaj transmis prin Victoraș Toculeț Descarcă MP3
...
Despre botez, faceți fapte vrednice de pocăință. Apoi pilda bogatului nemilostiv, dar și pilda dinainte.
Să pornim de la dialogul între credinciosul Avraam și fiul lui: unul era în rai și altul era în locuința morților.
Se face astăzi foarte mult caz de morțile clinice, că au văzut o lumină. Dar ce importanță dă Dumnezeu Cuvântului lui Dumnezeu, și totuși un om contestă Cuvântul lui Dumnezeu: "nu părinte, ci dacă se va duce la ei cineva din morți vor crede". Cel care ajunge în locuința morților în chinuri era un om religios. Până la venirea Domnului Isus pe pământ, cuvântul de autoritate era Cuvântul lui Dumnezeu prin prooroci.
Nu fă din credința străbunilor tăi un paravan după care să păcătuiești liniștit.
Ultimul prooroc este contemporan cu Cel care este Calea.
Bogatul necredincios față de Cuvântul lui Dumnezeu. Este o mare diferență între autoritatea vremii și a îndeplini Cuvântul lui Dumnezeu.
Ioan Botezătorul boteza pe cei care acceptau noutatea pe care Dumnezeu o aducea prin vestirea venirii Domnului Isus Hristos pe pământ.
Bogatul era un fariseu bogat.
"Dar Dumnezeu vă cunoaște inimile".
Când Dumnezeu începe o lucrare, o începe în interior. Dar întotdeauna roadele sunt în exterior.
Oamenii aceștia au pus atâta accent pe lucrurile exterioare.
Dar fără lucrarea din interior, cea mai bună religie face cei mai răi oameni. Credința în interior face loc prezenței Duhului Sfânt.
"Faceți dar roade vrednice de pocăința voastră."
Dar chiar și un fariseu poate ajunge în raiul lui Dumnezeu, chiar până în al treilea cer, așa cum este fostul fariseu Saul, mai apoi după pocăință devenind apostolul Pavel.
Viața noastră are două momente importante: viața noastră de aici și momentul în care aflăm dacă intrăm în rai sau mergem în iad. Credinciosul Lazăr nu a fost scutit de necazuri.
Se pune o vrăjmașie între cel care iese din sistemul acestei lumi și lume. Astăzi ieșiți din mijlocul lor! Doar relația personală cu Domnul Isus Hristos poate mântui.
Definiția fariseului: omul ipocrit, fățărnic. Sau Tozer îl numea un fățarnic moralist.
Lumea este un sistem potrivnic lui Dumnezeu.
Lazăr înseamnă cel fără de ajutor.
Locuința morților este locul unde ajung oamenii cei mai puternici. Așa este și cu împăratul Tirului: "și tu ai ajuns fără putere ca și noi".
Lazăr mai înseamnă și Dumnezeu este mântuirea mea.
Unde este bogatul necredincios: în locuința morților în chinuri.
Unde este săracul: în sânul lui Avraam, în rai.
"Doamne, tu mi-ai ridicat sufletul din locuința morților!"
Dacă a schimbat pe un fariseu ca Saul, poate să vă schimbe și pe dumneavoastră.
...