joi, 22 martie 2012

22, Joi - 2

Zidire, seara
Predică, Filipeni 1:6,7; 2:5-11; 3:15-19; 4:8, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3
...
Un cuvant comun: gand sau gandire.
Ni s-a pus in fata un om cu judecata si un om nechibzuit sau superficial, cat si consecintele lor.
Sa fi un om cu judecata. Totul se clatina. Sa avem o viata adevarata asezata pe stanca. Problema unei gandiri profunde.
Filipeni, o epistola experientiala. Marea problema a crestinismului de astazi este trairea, experienta.
Abunda aceasta epistola de ce inseamna o viata de experienta. Experienta pleaca de la un fel de a gandi.
O gandire inteleapta are izvoare in citire. Biblia, o carte care ne invata sa credem. Avem o problema, credinciosii nu stiu sa gandeasca in lucrurile spirituale.
Este un blestem pe terenul Evangheliei: psihologia.
Pavel este incredintat ca Evanghelia va lucra in om pana la capat. Ca experienta este solida avand in fata ziua venirii Domnului Isus Hristos.
De 70 de ori este numele Domnului Isus, numele sau pronumele referindu-se la El.
Gandire caritabila "va ispravi Dumnezeu lucrarile pe care le-a inceput in voi". Practic, suntem intr-o criza de relatii. Dar oamenii aceia nu aveau criza, pentru ca aveau in comun: lucrau, se rugau. De unde increderea? Am o relatie cu El!
In capitolul 2 este un model de gandire, unic, Pavel, omul acesta, vreau sa gandesc cum a gandit Cel mai mare Om: Domnul Isus Hristos. "Sa aveti in voi gandul acesta", este posibil, prin Duhul Sfant. Sa doriti sa aveti in voi gandirea aceasta.
Noi suntem apucati, de multe ori, toata ziua apucam. Dar ce sensibilitate la Domnul Isus... Efectul: s-a dezbracat, s-a golit de sine Insusi, a renuntat la manifestarea excelentelor Sale. "Si a luat un chip de rob", de sclav "facandu-se asemenea oamenilor", sa luam etapele acesta, sa detaliem. Aceasta e pentru cei credinciosi. Model de gandire, esentialmente in smerenie. Smerenia pleaca de la un fel de a gandi, dupa model. Pavel, Timotei si Epafra.
Lectia: cum gandesti? Asa incat mandria sa nu mai ajunga o fapta, o vorba.
Capitolul 3 are in vedere rasplata.
El ne-a castigat. Dar acum e randul nostru sa-L castigam. "Am socotit totul ca un gunoi". Sa gandesti in termenii vesniciei.
"Gandul acesta sa va insufleteasca". Ca un gand fix. Ce faci? Alerg. Daca ma uit, ma pierd.
Al doilea gand, periculos, "daca intr-o privinta sunteti de alta parere, Domnul va va lumina". Rasplatirea nu e obligatorie, nici rasplatirea nu e obligatorie. Ce libertate si ce responsabilitate imensa.
Fil 3:19 "se gandesc la lucrurile de pe pamant". Frati ai caror Dumnezeu este pantecele.
Fil 4:8, "aceea sa va insufleteasca" = la aceasta sa va ganditi.
8 lucruri
1. "tot ce este adevarat", traim intr-un veac mincinos. Adevarul e doar in El, in Domnul Isus. El este totul! A te gandi la El, inseamna a te gandi la tot. In Biblie, e totil, iar tot ce fac ceilalti oameni este desart.
2. "tot ce este vrednic de cinste" In primul rand este El. Pare ca este ceva foarte stramt, foarte rigid. Cat de sfanta, smerita, duhovniceasca trebuie sa fie viata noastra.
3. "Tot ce este drept"
4. "Tot ce este curat"
5. "Tot ce este vrednic de iubit". Pacatul nu este vrednic de iubit.
6. "Tot ce este vrednic de primit". O viata condusa de Duhul lui Dumnezeu.
7. "orice fapta buna"
8. "si orice lauda"
Gandirea crestina, un rol foarte important.
Cine poate trai asa ceva? Orice credincios care-l lasa pe Domnul Isus sa lucreze in el.
Intai sa-ti modelezi gandirea dupa voia lui Dumnezeu.
Asa ca Domnul Isus, si totul a plecat de la gand.
...

22, Joi - 1

Evanghelizare, seara
Predică, Matei 7:21-29, mesaj transmis prin Mihai Socoteanu Descarcă MP3
...
O pilda cunoscuta: dubla ipostaza, omul cu chibzuinta care si-a zidit casa pe stanca si omul fara judecata care si-a zidit casa pe nisip.
Ceea ce deosebeste viata de credinta sunt faptele.
Sa faci "voia Tatalui Meu care este in ceruri".
Care este acea voie a lui Dumnezeu? Doar cunoscand gandul lui Dumnezeu poti sa-l pui in practica. Voia lui Dumnezeu ar fi o taina intangibila daca aceasta nu ar fi fost descoperita in Domnul Isus Hristos. "Voi insa aveti gandul lui Isus Hristos", Duhul Sfant traduce voia lui Dumnezeu in viata noastra.
Generic vorbind, voia lui Dumnezeu era in Domnul Isus, care sa ia un trup de om si sa plateasca pentru pacatele oamenilor.
2 Petru 3:9 "niciunul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta". Acesta e gandul lui Dumnezeu.
Metaforic, viata unui sat, cu un crucifux la marginea satului. Intentia lor sa-l invite in satul acela ca sa coboare de pe cruce si ca sa-l conduca. Dupa ce ei au vazut schimbarile, ei i-au cerut Lui sa se intoarca pe cruce ca ei se pot descurca asa cu sistemul pe care L-a adus El. Asta vor oamenii, un sistem, dar fara Domnul Isus.
Sa prezinti evanghelia doar cu Domnul Isus Hristos crucificat si mort pe cruce, este incomplet. Pentru ca Domnul Isus a inviat, tot asa si noi trebuie sa traim o viata noua, conformata cu a Domnului Hristos.
Multi vor spune, dar pe fond ei sunt fara Domnul Isus. Dumnezeu vrea nu invocarea Numelui Sau in viata ci fapte care sa demonstreze veritabilul credintei lor in Isus Hristos.
2 case in antiteza. In prezenta Evanghelie Dumnezeu lucreaza si exercita o lucrare de profunzime in acel om. Domnul Isus Hristos vizeaza inima noastra.
Evanghelia schimba gandirea noastra cu privire la pacat.
In evanghelia dupa Luca se spune, "nu s-a clatinat". Batjocuri, ironii, nebagare in seama... Ce faci atunci?
Cand ai pus la indoiala inspiratia cuvantului lui Dumnezeu, iti pirezi ancora. Este suficient o clatinare. Este un proces, o casa nu se darama imediat.
Pocainta care sufera, uraste, paraseste pacatul.
Chiar daca omul imbraca o haina a Evangheliei, dar nu lasa pacatul, acea haina nu-l va mantui.
O casa pe nisip este usor. Poate fi o casa extraordinara, cu o priveliste extraordinara. Dar oamenii prefera confortul, viata usoara, sa nu auda de interdictii, in ciuda iminentii pacatului. Cand pacatuiesti, de fapt tu mori, nu consumi placere ci consumi moarte, "plata pacatului este moartea, dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Isus Hristos".
Omul care intelege Evanghelia este un om care-si face socotelile. O ratiune sanatoasa umana.
Dumnezeu ne-a creat pentru a-l reprezenta pe El.
Dar pentru cel fara judecata... Acolo unde ai cazut, fara El in moarte, acolo vei ramane. Fara sa strangi comori in ceruri, bilantul este acelasi.
...