duminică, 16 iunie 2013

16, Duminică - tin, 4

Tineret, seara
Predică, Coloseni 2:20-21, mesaj transmis prin Mihai Socoteanu Descarcă MP3
...
Coloseni 2:20 Dacă ați murit împreună cu Hristos față de învățăturile începătoare ale lumii, de ce, ca și cum ați trăi încă în lume, vă supuneți la porunci ca acestea:  2:21 „Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru!”?
Viața de credință este o viață de progres. Comportament al credinței. Cu firea pământească nu te joci, ci o rastignesti.
...

16, Duminică - tin, 3

Tineret, seara
Predică, Rostul meu în Biserică, mesaj transmis prin Daniel Coteanu Descarcă MP3
...
Despre acei care produc probleme. Biserica se poate autodistruge dacă nu se ține strâns lipită de Capul care este Hristos.
Uneori venim cu bucuriile noastre, dureri. Uneori suntem nepăsători, alteori deschiși la nevoi. Ce produce interacțiunea mea cu Biserica?
Motive bune de a ne ruga. Dar trebuie să le și cunoaștem.
Galateni 5:13 "Fraților, voi ați fost chemați la slobozenie. Numai nu faceți din slobozenie o pricină ca să trăiți pentru firea pământească, ci slujiți-vă unii altora în dragoste."
Cu ce aș putea ajuta duhovnicește pe fratele meu?
Putem ajunge să ducem o viață paralelă, încât trăim egoist.
Să fim alături de frați nu numai la înmormântare ci acum cât timp suntem în viață.
Filipeni 3:18 "Căci v-am spus de multe ori, și vă mai spun și acum, plângând: sunt mulți care se poartă ca vrăjmași ai crucii lui Hristos."
...

16, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, Influența păgână în creștinism, mesaj transmis prin Cornel Miu Descarcă MP3
...
Talmud, Matei 15:1, 2a, 9
Iudaism, Matei 22:29
Islamism, din secolul 7, Coranul este scris de către ucenici pt că Mohamed era analfabet. Rugăciune de 5 ori pe zi.
Religii politeiste: o mulțime de zei. În Asia, China.
În Africa predomină animismul.
Gnosticismul. De la cuvântul cunoaștere. Nazarinenii, etc.
Ele sunt influențe asupra creștinismului.
Exod 32:1, 5
2 Împărați 17:15-16, 33-34
După aceea evreii au căzut în altă extremă: cea a tradiției și formalismului.
Apoi este în Biserică apariția  titulaturii de Papă. Apoi este sărbătoarea Paștelui cu oul și omul. Apoi sărbătoarea pomului.
Domnul Isus Hristos considerând că s-ar fi născut toamna, s-ar potrivi cu zicerea că Hristos a trăit 33 de ani și jumătate. Iar toamna era sărbătoarea corturilor.
Luca 18:8, creștinii se vor îndrepta către o eră post creștină. 30% din populația globului sunt creștini declarați.
Reîncarnarea. Matei 17:10-13.
Libertinismul. 1 Timotei 4:1-3.
Creștinismul. 1 Timotei 3:16. Coloseni 1:26.
Coloseni 3:1 Dacă deci ați înviat împreună cu Hristos, să umblați după lucrurile de sus, unde Hristos șade la dreapta lui Dumnezeu.  3:2 Gândiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ.  3:3 Căci voi ați murit, și viața voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu.
...

16, Duminică - tin, 1

Tineret, seara
Predică, Coloseni 2:18-23, mesaj transmis prin Mihai Socoteanu Descarcă MP3
...

16, Duminică - ev, 2

Evanghelizare, dimineața
Predică, Luca 15:11-24, Ce rost am eu în lumea aceasta, mesaj transmis prin Petre Miu Descarcă MP3
...
Ce rost am eu în lumea aceasta? Sunt doar un produs al întâmplării? Sunt doar un mănunchi de nervi?
Dacă știi de unde vii și unde mergi ai o anumită atitudine de viață. Și cu totul altfel când crezi că totul este fără rost.
S-a întâmplat așa în timpul celui de-al doilea război mondial când a căzut o bombă și omul și-a pierdut memoria, și-a pierdut identitatea. La fel și omul și nu-și mai cunoaște destinul.
Domnul Isus ne spune: tu ești din neam cu Dumnezeu! Orice om este plecat de la Dumnezeu din casa părintească și orice om se îndreaptă spre Dumnezeu.
Tânărul este nemulțumit pentru că vroia independența.
De la vârsta de 14-15 ani fiecare dintre noi am auzit în interiorul nostru șoapte ca acestea. Adică liber să înjuri, liber să faci scandal, liber să curvești. Independent! Câți independenți or mai fi între noi?
Dar nu uitați că această independență de Dumnezeu este o dependență de diavolul.
Ce dureroasă despărțire și inima i se sfâșie văzându-și fiul plecând. Ce este în inima copilului? Dar ce este în inima Tatălui ceresc?
Fug de Dumnezeu și se duc! Aleargă la păcat! Plaga zilelor noastre este singurătatea, nu suportă liniștea, singurătatea, aleargă bieții oameni în timp ce oamenii aleargă departe de casa pământească. De ce să fugiți? Credeți că o să aveți o viață nefericită? Au oare vreun preț cuvintele oamenilor neștiutori?
Viața care are ca centru păcatul are o viață ratată! Sufletul pe care Dumnezeu l-a creat să fie pur se degradează.
Tânărul fiu își risipește încet încet toată averea primită de ls tatăl. Trupul dumneavoastră așa de minunat este partea de avere ce vi s-a dat. Ce dar mare este inteligența! Cum ar putea citi oamenilor din Biblie! Ce dar mare dunt mâinile, să dea cu ele și celor lipsiți! Picioarele, limba, ochii. Cum se cheltuiește fără rost averea minunată primită de la Tatăl ceresc.
Dar numai având bani se îndreaptă spre cei pe care i-a hrănit el. Plecarea de acasă din belșugul tatălui se sfârșește lamentabil la porci. Când tânărul ajunge la porci tocmai atunci vine foametea. Dumnezeu conduce împrejurările din viața unui om ca să-l determine să ia deciziile potrivite.
Atâtea necazuri câte sunt necesare ca să-ți schimbe viața. Câinele furios când îl lovești cu bățul are ce are cu bățul decât cu omul care lovește, tot așa și omul care vede numai nuiaua. Expresia cea mai vie din partea lui Dumnezeu ca omul să se întoarcă la El.
În timp ce căuta să mănânce resturile de la porci tânărul își vine în fire. N-a așteptat să se îndrepte să ia o haină mai bună ci a plecat așa, tânărul a început să gândească. Acum înțelegeți că e nebunie să trăiți fără Dumnezeu! Aceasta este pocăința. Păcatul este lucrul cel mai cumplit. Să-ți pară rău că l-ai supărat pe Dumnezeu.
Ce trist trebuie să fi fost drumul tânărului spre casă. De câte ori nu va fi fost respins când cerea o bucată uscată de pâine! Cu cât se apropia de casă se va întreba: cum se va purta tatăl cu mine. Neliniști, temeri cum de fapt este și în inima omului chemat la pocăință.
Neîncetat gândul tatălui era la fiul lui: "N-o veni cumva astăzi?!". Drumețul zdrențăros are ceva din fiul meu. El să-l sărute pe fiul său murdar. "L-a sărutat mult", ce dragoste la tatăl acesta. Pentru cine a zugrăvit Domnul Isus această scenă mișcătoare?
V-ați temut că dacă o să vă întoarceți o să fiți primit rău? Dar nu este așa, acum vedeți că Tatăl ceresc vă iubește la fel.
Și era cu adevărat sărbătoare: pentru tatăl care i s-a împlinit dorința; pentru slugi; pentru fiul care primește haina Domnului Isus Hristos.
În casa Tatălui este mare bucurie: iertare, izbăvire, înfiere.
Aveți și dumneavoastră această bucurie? Veniți acasă cât ușa este deschisă!
...

16, Duminică - ev, 1

Evanghelizare, dimineața
Predică, Fapte 14:1-7, mesaj transmis prin Mihai Socoteanu Descarcă MP3
...
Alt popas în călătoria misionară a apostolului Pavel: în Iconia.
O împotrivire a iudeilor față de mesajul lui Pavel. Împotrivirea iudeilor nu avea nici un fond și izvorăște din necredință.
Indiferența este soră cu respingerea Evangheliei.
Evanghelia pe unde trece își culege roadele ei.
Nu credința mânuiește ci credința în Domnul Isus Hristos!
Apostolul Pavel a vorbit în așa fel că mulți au crezut.
1 Corinteni 2:3 "Eu însumi, când am venit în mijlocul vostru, am fost slab, fricos și plin de cutremur.  2:4 Și învățătura și propovăduirea mea nu stăteau în vorbirile înduplecătoare ale înțelepciunii, ci într-o dovadă dată de Duhul și de putere,"
În viața de credință nu are ce căuta manipularea. Credința adevărată este cea care probează ce ascultă prin Cuvântul lui Dumnezeu.
Evanghelia implică convingere, dar Evanghelia aduce mântuirea prin pocăință și credință. Renunțare, durere față de păcat.
Dacă nu crezi poate oare să rămâi pasiv? Dacă nu ești pentru Dumnezeu vei lucra cu siguranță pentru cel rău. Cei din Antiohia nu s-au mulțumit să fie împotrivitori doar acolo ci i-au urmărit în alte cetăți, până la Listra. Iudeii au plecat de la invidie care era în ei și au dys planul până acolo că l-au împroșcat cu pietre pe Pavel.
Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu face o schimbare majoră în viața unui om.
Oamenii din Iconia n-au rămas pasivi ci au mers din rău în mai rău. Ar fi o iluzie că omul trăiește în voia lui Dumnezeu și el să trăiască în păcat!
Cu ce venea apostolul Pavel? Venea cu sfințenia lui Dumnezeu.
Ce folos vei avea să-ți predai viața abia la bătrânețe? "Tinere dă-mi inima ta!"
Apostolul Pavel a trecut prin necazuri prin cetăți dar n-a zis că nu va mai merge acolo. "În Împărăția lui Dumnezeu trebuie să intrăm prin multe necazuri". De-a lungul timpului câți oameni n-au suferit din pricina Evangheliei.
Apoi au ajuns în Derbe și n-au mai fost împotriviri.
Apoi s-au întors pe același drum.
Dar oare suferința Domnului Isus Hristos pe cruce ne impresionează?
Evanghelia înseamnă să spui nu păcatului!
Dumnezeu este acela care te sensibilizează.
...

16, Duminică - zidire

Zidire, dimineața
Predică, Luca 5:27-32, mesaj transmis prin Petre Miu Descarcă MP3
...
Există un mare neajuns în Biserica Domnului: lipsa unei ucenicii adevărate.
A fi ucenic înseamnă să îl urmeze pe Domnul Isus în orice lucru.
1) Un prim motiv: o predicare defectuoasă. Minimalizează păcatul. O evanghelie ușoară.
2) Necercetarea continuă a vieții în lumina Domnului Isus Hristos. Lipsa unei cercetări personale continuă. Vii la adunare și nimeni nu te mai întreabă dacă vrei să-l cunoști pe Domnul Isus mai mult!
"Vino după Mine!" Cuvinte cu o țintă precisă. Apare de 15 ori.
Ce înseamna de fapt chemarea Domnului Isus? Ce consecințe avea atunci și ce consecințe implică acum?
A) Ascultarea. Parcă ne știrbește într-un fel libertatea de a alege. Dar uneori o privim ca pe o opțiune. Dar pe vremea Domnului nu era nicicum o opțiune ci aceia care mergeau după El lăsau totul în urmă.
Cum putem să avem certitudinea că cineva este născut din nou? "Oile Mele ascultă glasul Meu și vin după Mine".
Ascultăm noi de El? Am auzit noi cuvintele?
Dacă n-asculți ce ești?
B) Pocăința. Chemarea lui Matei, vameșul a fost ca să lase totul și să meargă după Domnul Isus.
Întrebarea pentru noi: poate un păcătos să păcătuiască? Da, după Cuvânt, poate păcătui accidental, dar imediat se pocăiește. Nu poți trăi veșnic în păcatul tău.
Nimeni nu l-a urmat pe Fiul fără să fi întors spatele păcatului.
Credinciosul nu are liniște când păcătuiește.
C) Supunere. Din toată inima. Se așează sub autoritatea altcuiva.
"Veniți la Mine toți cei trudiți și împovărați și Eu vă voi da odihnă." Cuvântul jug înseamnă să fi legat de altcineva. Domnul Isus ne leagă cu funiile dragostei Lui. Ne cheamă la El să luăm jugul Lui în lucrare. Colaboratori ai Lui. Avem noi conștiența acestui fapt.
"Jugul Meu este bun și sarcina Mea este ușoară." Dar nu vom purta singuri acest jug.
Nu puțini sunt cei care refuză jugul Domnului și acceptă o zgardă. Domnul Isus vrea să poarte și să împartă cu noi jugul și povara și greutatea și durerea. Dar dacă nu acceptăm, poate că nu suntem ai Lui, și poate că nu suntem mântuiți !
D) Dedicarea. Acolo și numai acolo unde merge Domnul.
A primi mântuirea cu gândul că Domnul Isus este mai puțin de un stăpân este o mântuire falsă.
Noi suntem proprietatea Domnului, suntem ai Lui.
E) Perseverența. A merge după Domnul Isus nu este ceva ce faci o singură dată, dintr-o dată. Evident că are un moment de început. Dar este un angajament pentru toată viața. Drumul nostru cu Domnul Isus nu se termină decât odată cu moartea sau la Răpire.
Drumul pe urmele Domnului Isus Hristos este un drum presărat cu pietre ascuțite, nici nu ne dăm seama cât de greu este să mergi pe acest drum, dar Domnul ne dă putere. În chemarea Lui este putere!
Vom porni și noi pe acest drum? Putem să vedem cu ochii duhovnicești pe Domnul Isus cum ne cheamă? Domnul Isus ne spune: urmează-Mă, vino după Mine! Domnul Isus ne spune atenție: să luăm crucea în fiecare zi, să ne lepădăm de noi înșine. Oamenii azi se gândesc la cruce la niște necazuri greu de purtat. Dar crucea este simbolul morții, Domnul s-a referit chiar la moartea noastră. Luare crucii este mai mult decât lepădarea de noi înșine. De cele mai multe ori facem ca Iacov cand se întorcea de la Laban după 20 de ani. Iacov și-a adus aminte de amenințările lui Esau. Iacov a trimis slujitorii înainte să afle intenția lui Esau. A aflat că venea cu 400 de oameni, Geneza 32:7-11, și trimite daruri lui Esau. Și dacă nu e mulțumit? ! Eforturi disperate de a-și scăpa viața. Dar noi suntem ca Iacov! Iacov își trimite soțiile și copiii lui Esau ca robi, dar nu s-a dat pe sine! Așa suntem și noi, dar nu e mulțumit Domnul, dar nu ne dăm pe noi înșine.
Când renunțăm la toate manevrele de eschivare de la a ne lua crucea, atunci ne putem bucura de Domnul încât să ne întrebăm cum de nu ne-am luat crucea mai de dinainte!
...