duminică, 8 decembrie 2013

8, Duminică - tin, 5

Tineret, seara
Predică, Ați trăit această experiență a nașterii din nou?, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3
...

8, Duminică - tin, 4

Tineret, seara
Predică, 1 Petru 1 1:3-5; 5:12, mesaj transmis prin Emi Bălăceanu Descarcă MP3
...
1 Petru 5:12 V-am scris aceste puține rânduri prin Silvan, care cred că este un frate credincios, ca să vă sfătuiesc și să vă adeveresc că adevăratul har al lui Dumnezeu este harul acesta de care v-ați alipit.
O epistolă de confirmare a harului.
Acest cuvânt nu este pentru cei care nu au fost născuți din nou.
1 Petru 1:3 Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie  1:4 și la o moștenire nestricăcioasă și neîntinată, și care nu se poate veșteji, păstrată în ceruri pentru voi.  1:5 Voi sunteți păziți de puterea lui Dumnezeu, prin credință, pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi!
Domnul Dumnezeu ne-a căutat pe fiecare în parte.
Fără învierea Domnului Isus Hristos nu ar fi fost iertare.
Romani 5:5 Însă nădejdea aceasta nu înșală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat.
La ce am fost născuți din nou? La o moștenire nestricăcioasă. O moștenire curată, fără cusur, nu va trece, este o moștenire veșnică. Pentru cine? "Pentru voi", cei născuți din nou.
În v.5, credincioșii sunt păstrați pentru această moștenire.
Iuda 1:1 către cei chemați, care sunt iubiți în Dumnezeu Tatăl și păstrați pentru Isus Hristos
Iuda 1:24 Iar a Aceluia care poate să vă păzească de orice cădere și să vă facă să vă înfățișați fără prihană și plini de bucurie înaintea slavei Sale,  1:25 singurului Dumnezeu, Mântuitorul nostru, prin Isus Hristos, Domnul nostru, să fie slavă, măreție, putere și stăpânire, mai înainte de toți vecii, și acum și în veci. Amin.
Ca tânăr îmi puneam problema dacă mă va lua Domnul Isus. Sunt lucruri pe care încă nu știm că sunt păcate.
1 Corinteni 1:8 El vă va întări până la sfârșit, în așa fel ca să fiți fără vină în ziua venirii Domnului nostru Isus Hristos.
Treaba mea este să veghez, să nu mă las amăgit.
Evrei 12:2 Să ne uităm țintă la Căpetenia și Desăvârșirea credinței noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a disprețuit rușinea, și șade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu.
Hristos este autorul credinței noastre.
Această credință este motorul credinței creștine. Credința vine împreună cu puterea lui Dumnezeu.
Credința este însoțită de încercări. Domnul lucrează o credință tot mai mare. De aceea există creștere spirituală. Uitându-ne în urmă putem vedea această creștere?
1 Petru 1:7 pentru ca încercarea credinței voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, și care totuși este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava și cinstea, la arătarea lui Isus Hristos,
...

8, Duminică - tin, 3

Tineret, seara
Predică, 1 Petru 1:6-8, mesaj transmis prin Andrei Banu Descarcă MP3
...
Această epistolă a fost scrisă pentru oameni care aveau să sufere.
1 Petru 1:6 În ea voi vă bucurați mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteți întristați pentru puțină vreme, prin felurite încercări,
Domnul Isus rămâne alături de copiii lui chiar și atunci când trec prin încercare.
Ioan 15:11 V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria Mea să rămână în voi, și bucuria voastră să fie deplină.
Matei 5:11 Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni și vor spune tot felul de lucruri rele și neadevărate împotriva voastră! 5:12 Bucurați-vă și înveseliți-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot așa au prigonit pe prorocii care au fost înainte de voi.
Romani 5:3 Ba mai mult, ne bucurăm chiar și în necazurile noastre; căci știm că necazul aduce răbdare, 5:4 răbdarea aduce biruință în încercare, iar biruința aceasta aduce nădejdea. 5:5 Însă nădejdea aceasta nu înșală, pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat.
Filipeni 2:17 Și chiar dacă va trebui să fiu turnat ca o jertfă de băutură peste jertfa și slujba credinței voastre, eu mă bucur, și mă bucur cu voi toți.
Există două feluri de bucurii: cineva care vine și-ți oferă un cadou; dar mai e o bucurie, bucuria de a-l avea pe Domnul Isus în viața ta.
Faptele apostolilor 5:38 Și acum eu vă spun: „Nu mai necăjiți pe oamenii aceștia, și lăsați-i în pace! Dacă încercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici; 5:39 dar dacă este de la Dumnezeu, n-o veți putea nimici. Să nu vă pomeniți că luptați împotriva lui Dumnezeu.”
Principii despre necazuri:
V.6, necazurile nu durează
2 Corinteni 4:17 Căci întristările noastre ușoare, de o clipă, lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veșnică de slavă.
V.7, există un scop pentru care îngăduie Domnul ca cei care-L slujesc să treacă prin încercări.
V.7, vin sub diferite forme.
1 Petru 1:7 pentru ca încercarea credinței voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere, și care totuși este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava și cinstea, la arătarea lui Isus Hristos,
V.7, În necazuri nu trebuie să scadă bucuria.
1 Petru 1:8 pe care voi Îl iubiți fără să-L fi văzut, credeți în El fără să-L vedeți și vă bucurați cu o bucurie negrăită și strălucită,
Oamenii aceștia nu-l văzuseră pe Domnul Isus, dar Îl iubeau. N-au trecut ușor în veșnicie.
Știți de ce nu putem birui ispitele și încercările? Pentru că nu-l iubim pe Domnul Isus! Nu trebuie să-L iubim puțin, ci să fie Domnul cu D mare!
Evrei 11:33 Prin credință au cucerit ei împărății, au făcut dreptate, au căpătat făgăduințe, au astupat gurile leilor, 11:34 au stins puterea focului, au scăpat de ascuțișul sabiei, s-au vindecat de boli, au fost viteji în războaie, au pus pe fugă oștirile vrăjmașe. 11:35 Femeile și-au primit înapoi pe morții lor înviați; unii, ca să dobândească o înviere mai bună, n-au vrut să primească izbăvirea care li se dădea, și au fost chinuiți. 11:36 Alții au suferit batjocuri, bătăi, lanțuri și închisoare; 11:37 au fost uciși cu pietre, tăiați în două cu ferăstrăul, chinuiți; au murit uciși de sabie, au pribegit îmbrăcați cu cojoace și în piei de capre, lipsiți de toate, prigoniți, munciți – 11:38 ei, de care lumea nu era vrednică – au rătăcit prin pustiuri, prin munți, prin peșteri și prin crăpăturile pământului. 11:39 Toți aceștia, măcar că au fost lăudați pentru credința lor, totuși n-au primit ce le fusese făgăduit; 11:40 pentru că Dumnezeu avea în vedere ceva mai bun pentru noi, ca să n-ajungă ei la desăvârșire fără noi.
Oamenii aceștia au iubit pe Domnul.
1 Petru 1:7 pentru ca încercarea credinței voastre
După toate promisiunile lui Dumnezeu, Avraam este încercat. Și Avraam a strălucit așa de frumos.
Geneza 22:1 După aceste lucruri, Dumnezeu a pus la încercare pe Avraam
...

8, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, 1 Petru 1:1-9, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3
...
Cadrul istoric. Relația dintre creștinism și autoritatea vremii.
Matei 22:21 „Ale cezarului”, I-au răspuns ei. Atunci El le-a zis: „Dați, dar, cezarului ce este al cezarului, și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!”
Romani 13:1-6, autoritățile sunt lăsate de Dumnezeu.
Iudaismul era o religie aprobată.
Dreptul roman era respectat, iar Pavel s-a folosit de acest drept.
În a doua jumătate a secolului I se schimbă atitudinea față de primii creștini și ajunge să fie o atitudine de forță, brutală. Cum se vor raporta creștinii la o autiritate care trece la mijloace de constrângere și violență fizică. În mod firesc creștinii nu puteau răspunde cu aceeași monedă nu puteau răspunde cu violență. 1 Petru este un răspuns la această problemă. Autorul este Simon Petru.
Foarte curând apare și persecuția din timpul împăratului Nero. Chiar și apostolul Petru este martirizat.
Alături de tema suferinței este și o altă expresie:
1 Petru 5:12 să vă adeveresc că adevăratul har al lui Dumnezeu este harul acesta de care v-ați alipit.
1 Petru 4:10 Ca niște buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit.
1 Petru 5:5 Tot așa și voi, tinerilor, fiți supuși celor bătrâni. Și toți, în legăturile voastre, să fiți împodobiți cu smerenie. Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriți le dă har.”
Mântuirea este harul adevărat al lui Dumnezeu care este testată și iese biruitoare în suferință.
Suferința este o perspectivă care poate interveni oricând în Biserică.
...

8, Duminică - tin, 1

Tineret, seara
Poezie, Aud în miez de zi o voce, Psalmul 50:7, mesaj transmis prin Isac Blega Descarcă MP3
...
Psalmul 50:7 "Ascultă, poporul Meu, și voi vorbi; ascultă, Israele, și te voi înștiința. Eu sunt Dumnezeu, Dumnezeul tău."
...

8, Duminică - ev, 2

Evanghelizare, dimineața
Predică, Romani 1:16-25, Ce este Evanghelia?, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
Este o veste bună. Ea este cea mai bună veste pe care o poate primi un om.
Marcu 1:14 După ce a fost închis Ioan, Isus a venit în Galileea și propovăduia Evanghelia lui Dumnezeu. 1:15 El zicea: „S-a împlinit vremea, și Împărăția lui Dumnezeu este aproape. Pocăiți-vă și credeți în Evanghelie.”
1) Evanghelia îl prezintă întâi de toate pe Dumnezeu. Îl descoperă pe Dumnezeu.
2) Evanghelia descoperă starea noastră duhovnicească înaintea lui Dumnezeu. Coboară în inima noastră, în viața noastră ca să ne descopere starea noastră. Cuvântul ne spune că suntem păcătoși. Evanghelia ne face o radiografie a sufletului nostru. Noi spunem că suntem oameni de treabă dar nu știm ce ticăloșie se ascunde în noi.
Romani 1:29 Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înșelăciune, de porniri răutăcioase; sunt șoptitori, 1:30 bârfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufași, lăudăroși, născocitori de rele, neascultători de părinți, 1:31 fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecați, fără milă. 1:32 Și, măcar că știu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuși, ei nu numai că le fac, dar și găsesc de buni pe cei ce le fac.
Câte oare nu găsim și în dreptul nostru?
Sau duhul de curvie care se găsește în atâtea locuri și în reviste.
Evanghelia ne arată păcatele pe care le avem.
Orice om este păcătos.
Romani 3:23 Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu.
Toți sunt în această atmosferă și primejdie a păcatului.
Domnul Isus Hristos vedea ce era în inima cărturarilor și fariseilor.
3) Dumnezeu ne arată care este plata păcatului.
Romani 6:23 Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Hristos, Domnul nostru.
4) Evanghelia ne arată calea de scăpare.
Romani 3:21 Dar acum s-a arătat o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, fără lege – despre ea mărturisesc Legea și Prorocii – 3:22 și anume, neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credința în Isus Hristos, pentru toți și peste toți cei ce cred în El. Nu este nicio deosebire. 3:23 Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu. 3:24 Și sunt socotiți neprihăniți, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus. 3:25 Pe El, Dumnezeu L-a rânduit mai dinainte să fie, prin credința în sângele Lui, o jertfă de ispășire, ca să-Și arate neprihănirea Lui; căci trecuse cu vederea păcatele dinainte, în vremea îndelungii răbdări a lui Dumnezeu; 3:26 pentru ca, în vremea de acum, să-Și arate neprihănirea Lui în așa fel, încât să fie neprihănit, și totuși să socotească neprihănit pe cel ce crede în Isus.
Pentru păcătoșenia noastră există o soluție. Este jertfa Domnului nostru Isus Hristos.
În vechime la evrei, când un om recunoștea un păcat, nu era suficient să recunoască ci trebuia să ia un animal din curtea lui, să-l aducă la preot și să fie înjunghiat acel animal și sângele să fie scurs în jurul altarului ca plată pentru păcat. Iar acum avem o șansă, o singură șansă de salvare și anume că păcatele noastre sunt iertate pe acest temei că Hristos a plătit în locul nostru.
De multe ori băștinașii, când află despre soluția lui Dumnezeu, reproșează misionarilor: "de ce ați ajuns așa târziu?". Dar la noi, o țară așa zis creștină, avem o mare responsabilitate.
Romani 5:1 Deci fiindcă suntem socotiți neprihăniți, prin credință, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos. 5:2 Lui Îi datorăm faptul că, prin credință, am intrat în această stare de har în care suntem; și ne bucurăm în nădejdea slavei lui Dumnezeu.
Noi prin păcatele noastre suntem vrăjmași ai lui Dumnezeu.
Dar când Îl primim avem pace, avem bucurie. Este o bucurie care se manifestă în viață. "Cine fura să nu mai fure". Dacă era un om batjocoritor, Evanghelia te schimbă, Evanghelia întoarce pagina.
Evanghelia aduce roade: "dragostea, bucuria, pacea...".
Evanghelia nu este doar o învățătură. Este o putere.
Ce vei face după ce vei primi Evanghelia? Vei primi o inimă nouă.
De decizia noastră de pe pământ depinde soarta noastră veșnică.
Cu gura noastră trebuie să ne pocăim. Cu gura noastră trebuie să ne mărturisim păcatele.
...

8, Duminică - ev, 1

Evanghelizare, dimineața
Predică, Fapte 18:1-11, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3
...
Vedem ce a însemnat înaintarea victorioasă a Evangheliei în timpul celor patru călătorii misionare ale lui Pavel.
Pavel vestește Evanghelia în Atena. Duhul lui Pavel se întărâta văzând mulțimea idolilor. Vestește Evanghelia dar nu este primită bine. Acolo Duhul lui Dumnezeu nu-l mai lasă să vestească ci îl îndeamnă să meargă în Macedonia.
Ce important este ca mai mult decât să ții la o sinagogă este să ții la Duhul Sfânt. Viața de credință se trăiește zi de zi, clipă de clipă.
1 Corinteni 2:1 Cât despre mine, fraților, când am venit la voi, n-am venit să vă vestesc taina lui Dumnezeu cu o vorbire sau înțelepciune strălucită.  2:2 Căci n-am avut de gând să știu între voi altceva decât pe Isus Hristos, și pe El răstignit.  2:3 Eu însumi, când am venit în mijlocul vostru, am fost slab, fricos și plin de cutremur.  2:4 Și învățătura și propovăduirea mea nu stăteau în vorbirile înduplecătoare ale înțelepciunii, ci într-o dovadă dată de Duhul și de putere,  2:5 pentru ca credința voastră să fie întemeiată nu pe înțelepciunea oamenilor, ci pe puterea lui Dumnezeu.
La Corint, Pavel găsește o sinagogă.
Faptele apostolilor 18:4 Pavel vorbea în sinagogă în fiecare zi de Sabat și îndupleca pe iudei și pe greci.
Dar e nevoie și de confruntare cu ascultătorii.
Mulți dintre noi vin și ascultă și pleacă la fel sau mai răi. Deci e nevoie de o lucrare de persuasiune. Dar aceasta nu se poate face cu o mulțime mare ci trebuie să se vorbească cu cel care a predicat sau să vorbească cu cei care i-au invitat.
Pavel era preocupat de lucrarea Evangheliei din Tesalonic și din Berea.
Apostolul Pavel le arăta Iudeilor că Legea și Proorocii arătau spre Domnul Isus Hristos.
Un om împietrit dacă încerci la nesfârșit să-l convingi, este doar pierdere de timp.
Apostolul Pavel ajunge să vestească Evanghelia într-o casă alăturată sinagogii din Corint și acolo să se întoarcă la Dumnezeu mulți oameni.
Cum am venit și cum am plecat din locul acesta?
Sinagogile au fost și trec. Bisericile au fost și trec. Dar Cuvântul lui Dumnezeu rămâne.
În Numele Domnului Isus vă îndemn împăcați-vă cu Dumnezeu!
...

8, Duminică - zidire

Zidire, dimineața
Predică, Evrei 11:39-12:3, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...