duminică, 22 aprilie 2012

22, Duminică, tineret, 4

Tineret, seara
Predică, Mărturie privind căsătoria, mesaj transmis prin Valentin Leonaş Descarcă MP3

...
Cea mai bună pregătire este să deprinzi să asculţi glasul lui Dumnezeu. Adevărata unire este în El. Domnul descoperă aceasta celui care caută să facă voia Lui.
Dumnezeu să ne ajute să nu tratăm efectele ci să ne uităm la cauze ca să abordăm căsătoria.
...

22, Duminică, tineret, 3

Tineret, seara
Predică, Geneza 24:49-51, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3

...
Este un Dumnezeu gelos, care vrea să facă o lucrare temeinică în om. Toată Treimea cerească se implică în căsătorie. Dumnezeu ştie să potrivească două piese. Are valoare veşnică. Dumnezeu Duhul Sfânt este o persoană delicată, care nu forţează lucrurile. Eliezer, robul, este o imagine a Duhului Sfânt. Robul vorbeşte cu atâta curtuazie, deşi Avraam era putred de bogat. Pericolul tatonării, în domeniul acesta e vorbă de suflete veşnice. Rănile rămân, cicatricile pot rămâne toată viaţa. Duhul Sfânt vorbeşte prin credincioşi.
Sunt cazuri în care surori s-au purtat cu un caracter creştin şi tineri au văzut asta şi s-au pocăit, şi după, s-au întrebat cu privire la căsătorie şi s-au căsătorit cu ele.
Aş sugera ideea de o prietenie în grup, în rugăciune, în studiu biblic, în deplasări la penitenciar. Când băiatul vede, şi înţelege că e voia lui Dumnezeu, se duce la părinţi şi le cere voie, şi apoi el vorbeşte cu fata. În acest cadru mai larg se poate merge la cunoaştere, poate chiar a defectelor. Să te rogi împreună, să discuţi Cuvântul, să aplici în viaţa practică.
Efeseni 5, "fiţi plini de Duh", plinătate practică a Duhului Sfânt. Coloseni 2, altă traducere: "voi sunteţi deplin în El". Ar trebui să se căsătorească oameni compleţi. Adevărata împlinire este în El. Adevărata viaţă de căsătorie este să slujeşti Lui în ea.
...

22, Duminică, tineret, 2

Tineret, seara
Predică, 1 Tim 4:1-6, Evrei 13:4, pregătirea pentru căsătorie, mesaj transmis prin Victoraş Toculeţ Descarcă MP3

...
O constatare din rândul tinerilor: fiecare face cum ştie el.
...

22, Duminică, tineret - 1

Tineret, seara
Poezie, recitată de Isac Blega Descarcă MP3


22 - Duminică - 3

Evanghelizare, dimineaţa
Predică, Ioan 21:19b-25, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3

...
Un adevăr folositor: "Unde mă duc Eu, tu nu poţi veni, dar vei veni după aceea". Încrederea în mine înseamnă neîncredere în Domnul Isus.
Petru este lăsat să cadă, singura protecţie este: "Eu m-am rugat pentru tine!". Încrederea în sine falimentează sigur. Învăţând din păţania lui Petru să nu cădem şi noi. Au fost şi între noi, au plecat iar când s-au întors au avut boli în trup, în suflet, divorţuri. Pocăinţa este când Duhul Sfânt te convinge de păcat. Blestemat este omul care se încrede în el însuşi sau în om.
Crede ce spune Cuvântul lui Dumnezeu, învaţă din păţania altora. Petru ne învaţă lecţia că nu poţi să-L urmezi pe El prin resurse personale. Viaţa cu El este o problemă supranaturală, este nevoie de lumina lui Dumnezeu ca să te pocăieşti.
Încrederea în noi înşine are rădăcina: eu sunt bun, eu am resurse. Dar ce experienţă amară a avut Petru. Încrederea în sine este mândrie, slavă pentru sine însuşi, şi asta este o nebunie pentru viaţa de credinţă. Satana a colaborat cu încrederea de sine a lui Petru. Când vrei să te arăţi pe tine. Cum se poate scăpa prin încrederea în sine? Domnul Isus S-a încrezut în Dumnezeu până la capăt.
Să te uiţi la exterior este o încredere deşartă. Cum ar fi un băiat după o fată frumoasă.
...Vrem iertarea de păcate şi apoi să fim puternici, neglijând puterea Duhului Sfânt.
Trebuie încredere în Domnul pentru sine, că El va îngriji.
Ascultarea este imediată, înţelegerea poate să aştepte. Smerenia ascultării, dispoziţia ascultării pentru că Îl cunoşti.
Pasajul vorbeşte despre ucenici, să-l urmezi pe El. "Să-L urmăm", "să se lepede de sine". Doar Dumnezeu contează numai pe El Însuşi.
Să ne pese de alţii ca să-i putem ajuta.
Să nu mai facem atâta caz de ce este în jurul nostru, ci să fim nişte modele pentru ceilalţi.
...

22 - Duminică - 2

Evanghelizare, dimineaţa
Predică, Ioan 21:15-19, Reabilitarea lui Petru, mesaj transmis prin Daniel Dumitrescu Descarcă MP3

...
Domnul Isus are o discutie mai importanta cu Petru, pentru că Petru se lepădase de Domnul Isus. Ioan 18:25 "Nu cumva eşti şi tu unul din ucenicii Lui. El a zis: nu sunt."
Dar au fost paşi care au dus spre eşec: 1. S-a încrezut în sine, "eu niciodată nu voi găsi în Tine o pricină de poticnire", nu este bine să-L corectezi pe Domnul Isus Hristos; 2. S-a rugat prea puţin; Petru nu a vegheat; 3. A acţionat prea repede, ia sabia şi loveşte; 4. L-a urmat pe Domnul Isus de la distanţă, ajunge împreună cu Ioan în curtea marelui preot, şi atunci îl întreabă o slujnică. Luca 22:52, Petru s-a lepădat în văzul tuturor. Ioan 18:26 "nu te-am văzut eu cu El în grădină?" şi Petru a zis "nu-L cunosc". Apoi cântă cocoşul, iar Domnul se uită ţintă la Petru. Iar Petru a ieşit afară şi a plâns cu amar. Cât de rar se vede astăzi o astfel de pocăinţă. Acel plâns amar e cea mai mare întristare pentru un om.
Petru niciodată nu a uitat amărăciunea acelei lepădări, şi când auzea un cocoş cântând, plângea iarăşi, cum spun nişte legende din începuturile creştinismului.
Domnul Isus în faţa lui Petru. Domnul Isus foloseşte apa ca să-l cerceteze pe Petru. Îi aduce aminte de pescuirea minunată din urmă cu 3 ani şi jumătate spunându-i: "aruncă mreaja în partea dreaptă!".
Apoi a folosit focul: era jăratec de cărbuni şi peşte, şi-l face să-şi aducă aminte de curtea marelui preot.
3. Şi pâinea, era peşte şi pâine. Ca să-şi aducă aminte de frângerea pâinii, de mijlocirea Lui pentru Petru.
De trei ori a căzut, de trei ori a venit întrebarea "Mă iubeşti?".
Luca 23:61, Domnul Isus s-a uitat ţintă la Petru, la acel om la care noi nu ne-am fi uitat, şi totuşi Domnul se uită la el. Aşa se uită şi Domnul la noi. Privirea aceasta a făcut pe Petru să-şi deschidă inima şi să plângă cu amar căderea Lui.
A mai fost o şansă pentru Petru, întreaga viaţă L-a slujit cu ardoare pe Domnul Isus Hristos. Petru a fost credincios până la moarte, şi a murit crucificat.
...

22 - Duminică - 1

Zidire, dimineaţa
Predică, 1 Ioan 3:21-4:6, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3

...
Despre indoiala cu privire la mantuire sau cu privire la raspunsuri la rugaciune.
In context, o viata la 4 nivele:
1. Ucigas, Cain a avut o religie care ucide. Este asa lesne sa picam in legalism.
2. Ura este un produs al lumii. Un semnal de alarma si de control, daca suntem in stare sa intretinem ura. Ca sistem de impotrivire fata de Cel Sfant, nu cumva nu sunt nascut din nou? Nota dominanta a vietii lor e ura. Acesta e nivelul urii. Lumea n-ar trebui sa fie pe bancile adunarii.
3. Indiferenta. Fata de fratele tau pe care poti sa-l ajuti. Cum ramane in mine dragostea de Dumnezeu? Atitudinea. Indiferenta este costisitoare, urmeaza indoiala, rezerva la rugaciune, cugetul zice "esti vinovat, esti de condamnat". Dar mai dramatic este sa nu te mai condamne inima, adica sa fii impietrit. Pierderea unui cuget curat. Nu de putine ori suntem vizitati de impietrire, fata debaratarea dragostei fata de fratii nostrii. Daca rezolvam asta "ne vom linistii inimile inaintea Lui".
Situatia unei vieti descurajate, tendinta spre pesimism. Cauta in Scriptura versetele care incurajeaza. Romani 8:28-39. Credinciosul este chemat sa traiasca in siguranta. Copiii care sunt foarte iubiti se dezvolta bine. Cel neprihanit consuma dragostea lui Dumnezeu.
Indrazneala apare cand nu ne mai condamna inima.
Ioan are secretul lui: radacina poruncii este dragostea. "Dragostea lui Hristos ne constrange". Schimba, aduce de la moarte la viata. "Poruncile Lui nu sunt grele", "pentru ca oricine iubeste pe Dumnezeu biruieste lumea".
Gandind in termenii realitatii ne eliberam de obsesii.
Pare ca poruncile sunt ceva un pic mai extern, dar placerea este ceva profund. Avem libertatea sa facem surprize lui Dumnezeu.
Exemplul cu Avraam si cei trei ingeri spre Sodoma. Domnul prezinta in asa fel lucrurile ca Avraam sa se puna in genunchi si sa mijloceasca. Putem sa-L surprindem pe Dumnezeu. Prestiinta lui Dumnezeu se ocupa cu slava planului Sau.
Cand intalneste pacatul, El il rezolva.
Nu erau conditii sa faca rau.
Daca Ii facem ceva placut, Duhul Sfant al lui Dumnezeu ne da bucurie, ne da confirmare. Cerul nu este plictisitor. Cum reusim sa ne plictisim noi? Unde e bucuria Domnului Isus, este ceva care nu ne plictiseste.
Totusi plictiseala este o problema launtrica. Dar aici suntem un tot, trebuie sa raspundem, sa zicem daca este ceva adevarat.
Sa credem in Domnul Isus este ceva continuu. Porunca aceasta nu este ca ceca magic, adica doar Numele Lui, ci tot ce este El.
La Cina ne-aducem aminte de moartea Lui, iar dupa Cina de invierea Lui.
Nu doar invatatura, ci si dragoste "sa ne iubim unii pe altii cum ne-a poruncit El". In porunci exista puterea de ascultare. Viata de credinta este toata increderea in El.
"Isus Viţa", de Andrey M.
Ioan 14, 15, 16, "in ziua aceea veţi recunoaste ca Eu sunt in voi". Soluţia Evangheliei este în Hristos, acolo totul este sterilizat, totul este sfânt, problema este cum aş putea să rămân, să rămân în locurile cereşti. Ioan cap 3, "este în sânul Tatălui", deşi vorbea cu Nicodim.
Cine păzeşte poruncile rămâne în El, şi El în el. Cine rămâne în El, rămâne cu tot ce are Hristos, toata bucuria Lui.
Duhul Sfant ne da siguranţa, totul este o lucrare dumnezeiască a Sfintei Treimi în viaţa noastră.
...