duminică, 10 noiembrie 2013

10, Duminică - tin, 4

Tineret, seara
Misiune, Misiunea din India, mesaj transmis prin Paul Șerban Descarcă MP3
...
"Rugăciunea este poziția unică și stabilită de Dumnezeu pentru înaintarea Împărăției lui Dumnezeu." ( citat de Bounds )
Lucrarea cu copiii. Lucrarea cu femeile.
Copiii sunt peste tot și vrem să valorificăm cât mai mult.
Cu femeile, avem surori care le învață să lucreze la mașina de cusut.
Apoi lucrarea în care ne vom implica eu și soția mea este cea de ucenicie, în Patma.
În ianuarie și februarie vom merge cu tinerii în misiune.
Vrem să mergem în locuri în care nu sunt biserici.
În Candahar a avut loc persecuție.
Vom pleca mâine dimineață și von ajunge marți în Patma.
Unii dintre membri de echipă au avut grave probleme de sănătate.
1 Corinteni 15:58 De aceea, preaiubiții mei frați, fiți tari, neclintiți, sporiți totdeauna în lucrul Domnului, căci știți că osteneala voastră în Domnul nu este zadarnică.
...

10, Duminică - tin, 3

Tineret, seara
Predică, Iuda 16-25, Nu cumva sunt eu?, mesaj transmis prin Andrei Mîrza Descarcă MP3
...
Acest tablou al apostaților, să știm cum să ne purtăm cu astfel de oameni.
5 caracteristici ale acestor oameni.
V 18-19, încă 2 caracteristici. Total 7 caracteristici.
Iuda 1:18 Cum vă spuneau că în vremurile din urmă vor fi batjocoritori, care vor trăi după poftele lor nelegiuite. 1:19 Ei sunt aceia care dau naștere la dezbinări, oameni supuși poftelor firii, care n-au Duhul.
Aceștia, prin natura lor vor semăna dezbinarea.
Cain, Balaam și Core.
Batjocoritori.
Oameni care vor trăi după poftele lor nelegiuite.
Nu au Duhul lui Dumnezeu.
Proverbe 21:24 Cel mândru și trufaș se cheamă batjocoritor: el lucrează cu aprinderea îngâmfării.
Cum lucrează batjocoritorii?
Iosua 9:1 La auzul acestor lucruri, toți împărații care erau dincoace de Iordan, pe munte și în vale, și pe toată coasta Mării celei Mari, până lângă Liban, hetiții, amoriții, canaaniții, fereziții, heviții și iebusiții, 9:2 s-au unit împreună într-o înțelegere ca să lupte împotriva lui Iosua și împotriva lui Israel.
Alianțe de conjunctură.
Luca 23:12 În ziua aceea, Irod și Pilat s-au împrietenit unul cu altul, căci erau învrăjbiți între ei mai înainte.
Viclenia, sau a juca teatru.
Iosua 9:3 Locuitorii din Gabaon, de partea lor, când au auzit ce făcuse Iosua Ierihonului și cetății Ai, 9:15 Iosua a făcut pace cu ei și a încheiat un legământ prin care trebuia să-i lase cu viață, și căpeteniile adunării le-au jurat lucrul acesta. 9:22 Iosua i-a chemat și le-a vorbit astfel: „Pentru ce ne-ați înșelat zicând: „Suntem foarte departe de voi”, când voi locuiți în mijlocul nostru? 9:23 Acum sunteți blestemați și nu veți înceta să fiți în robie, să tăiați lemne și să scoateți apă pentru Casa Dumnezeului meu.”
Cum este posibil să se nască această dezbinare.
Galateni 5:17 Căci firea pământească poftește împotriva Duhului, și Duhul împotriva firii pământești: sunt lucruri potrivnice unele altora, așa că nu puteți face tot ce voiți. 1 Ioan 2:16 Căci tot ce este în lume: pofta firii pământești, pofta ochilor și lăudăroșia vieții, nu este de la Tatăl, ci din lume. 2:15 Nu iubiți lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubește cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în el.
Fă o vizită inopinantă în familia lor!
Domnul produce despărțirea între cei ce sunt ai lui Dumnezeu și cei ce nu sunt ai Lui.
Samuel, Samson și Solomon. Doi au fost târâți în pofte: unul și-a pierdut vederea, Samson. Saul a avut multe femei...
...
Proverbe 19:25 Lovește pe batjocoritor, și prostul se va face înțelept; mustră pe omul priceput, și va înțelege știința. – 19:29 Pedepsele sunt pregătite pentru batjocoritori, și loviturile pentru spinările nebunilor.
Disciplina este singura măsură să trezească pe cei batjocoritori.
Tit 3:9 Dar de întrebările nebune, de înșirările de neamuri, de certuri și ciorovăieli privitoare la Lege, ferește-te, căci sunt nefolositoare și zadarnice. 3:10 După întâia și a doua mustrare, depărtează-te de cel ce aduce dezbinări, 3:11 căci știm că un astfel de om este un stricat și păcătuiește, de la sine fiind osândit.
Trebuie să identificăm pe astfel de oameni și să ne depărtăm de ei.
...

10, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, Iuda 16-25, Despre cârtitori și nemulțumitori cu soarta lor, mesaj transmis prin Lucian Adam Descarcă MP3
...
1) A fi cârtitor este exprimarea nemulțumirilor prin murmur și critici continue.
1 Corinteni 10:10 Să nu cârtiți, cum au cârtit unii din ei, care au fost nimiciți de nimicitorul.
Se repetă ca un refren "Poporul a cârtit și a zis".
2) "Nemulțumiți cu soarta lor", exemplul lui Core, Datan și Abiram. Invidia roade pe mulți credincioși astăzi.
Numeri 12:2 Și au zis: „Oare numai prin Moise vorbește Domnul? Nu vorbește oare și prin noi?” Și Domnul a auzit-o.
"Trăiesc după poftele lor".
Judecători 21:25 Pe vremea aceea, nu era împărat în Israel, fiecare făcea ce-i plăcea.
Când îți permiți să trăiești după poftele tale e un semn că Domnul Isus nu este Împărat în inima ta.
Copiii în general au o stare de nemulțumire continuă. Este un semn de imaturitate spirituală ca să se întâmple așa ceva la un credincios.
"Slăvesc pe oameni pentru un câștig". Un interes personal, adică manipulare. Nu trebuie să se vadă astfel de fapte în viețile celor credincioși.
Iuda 16 "dar voi preaiubiților", la fel și în versetul 18. Dacă identifici astfel de atitudini în viața ta, apelează la Cuvânt.
2 Timotei 3:1-5 "Depărtează-te de oamenii aceștia."
...

10, Duminică - tin, 1

Tineret, seara
Poezie, Dacă iei de tânăr crucea, Luca 9:23, mesaj transmis prin Isac Blega Descarcă MP3
...

10, Duminică - ev, 2

Evanghelizare, dimineața
Predică, Fapte 17:1-9, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
Pavel și Sila care au înțeles că trebuie să aducă vestea bună a Domnului Isus Hristos și celor din jur.
Pavel căuta întâi de toate pe Iudei ca să le vestească Evanghelia. Așa a rânduit Dumnezeu să aibă o națiune prin care să se slăvească pe pământ. Și aceasta pentru că pe pământ erau multe națiuni politeiste, care aveau idoli care nu ajutau la nimic.
Iudeii trebuiau să vestească lumii despre ritualul de jertfe pe care l-a lăsat Dumnezeu pentru păcat, și care să arate spre jertfa Domnului Isus Hristos.
Acolo unde erau 20 de evrei, se făcea o sinagogă. Cât de mult i-a iubit Dumnezeu pe evrei pentru ca mai întâi să le vestească lor Evanghelia. La evrei, scripturile sacre erau la loc de cinste. Astfel Pavel vorbea din scripturi despre Domnul Isus. Așa a făcut și Domnul Isus când a întâlnit doi ucenici pe drumul spre Emaus: ucenicii vorbeau de o mare tragedie, dar Domnul Isus va începe să le vorbească despre locurile sacre din Scripturi care vorbesc despre Mesia.
Psalmi 22:1 Dumnezeule! Dumnezeule! Pentru ce m-ai părăsit și pentru ce Te depărtezi fără să-mi ajuți și fără s-asculți plângerile mele? 22:2 Strig ziua, Dumnezeule, și nu-mi răspunzi: strig și noaptea, și tot n-am odihnă. 22:3 Totuși Tu ești Cel Sfânt și Tu locuiești în mijlocul laudelor lui Israel.
Psalmi 22:12 O mulțime de tauri sunt împrejurul meu, niște tauri din Basan mă înconjoară. 22:13 Își deschid gura împotriva mea ca un leu care sfâșie și răcnește. 22:14 Am ajuns ca apa care se scurge, și toate oasele mi se despart; mi s-a făcut inima ca ceara și se topește înăuntrul meu.
Psalmi 22:20 Scapă-mi sufletul de sabie și viața din ghearele câinilor! 22:21 Scapă-mă din gura leului și scoate-mă din coarnele bivolului! 22:22 Voi vesti Numele Tău fraților mei și Te voi lăuda în mijlocul adunării.
Probabil apostolul Pavel va fi luat acest psalm și va spune că aceste cuvinte s-au împlinit întocmai în viața Domnului Isus Hristos.
Isaia 53:5 Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El, și prin rănile Lui suntem tămăduiți. 53:6 Noi rătăceam cu toții ca niște oi, fiecare își vedea de drumul lui, dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor. 53:7 Când a fost chinuit și asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie și ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura. 53:8 El a fost luat prin apăsare și judecată. Dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut că El fusese șters de pe pământul celor vii și lovit de moarte pentru păcatele poporului meu? 53:9 Groapa Lui a fost pusă între cei răi, și mormântul Lui, la un loc cu cel bogat, măcar că nu săvârșise nicio nelegiuire și nu se găsise niciun vicleșug în gura Lui. 53:10 Domnul a găsit cu cale să-L zdrobească prin suferință… Dar, după ce Își va da viața ca jertfă pentru păcat, va vedea o sămânță de urmași, va trăi multe zile, și lucrarea Domnului va propăși în mâinile Lui.
Această lucrare mesianică vădită în viața Domnului Isus Hristos. Va vedea rodul sufletului Său și Se va înviora. Asta înseamnă că Domnul Isus Hristos este un Mântuitor viu.
Rezultatul acestei propovăduiri de 3 săptămâni în care aud și grecii, este că o parte dintre evrei cred și o parte dintre greci cred.
A crede înseamnă pe deoparte a fi deacord, ca să dai dreptate; iar pe de altă parte că acele păcate ispășite pe cruce sunt păcatele tale. Din acest număr care este favorabil Evangheliei vor fi câțiva în care se va produce mântuirea și sunt numiți frați.
Iudeii aceștia, mai ales cei care n-au crezut, nu s-au mulțumit cu a spune că nu sunt de acord, ci necredința a dus la răzvrătire, și au stârnit cetatea și au format o masă critică de agitatori. Diavolului nu-i place Evanghelia. Vestirea Evangheliei este o luptă între puterea lui Dumnezeu si puterea celui rău. Unii cu o vechime de doar trei săptămâni, au înțeles că pentru credință trebuie să suferi.
Evanghelia nu ne aduce un drum lin. Evanghelia ne aduce pe Domnul Isus și asocierea cu suferințele Lui.
Cert este că în Tesalonic se constituie o adunare.
În fața Evangheliei să nu rămânem în cumpănă sau să fim indeciși, pentru că cu siguranță vom ajunge la necredință.
Credința înseamnă în esență că ești păcătos, că Domnul Isus s-a jertfit pentru păcatele tale și că trebuie să te pocăiești de păcate.
...

10, Duminică - ev, 1

Evanghelizare, dimineața
Predică, Luca 7:11-17, Domnul s-a apropiat, mesaj transmis prin Adam Lucian Descarcă MP3
...
Se apropie acel moment așteptat de întreaga Biserică, când Domnul va reveni.
Un tablou sumbru, al morții, al deznădejdii.
Dar acest tablou este schimbat într-unul al speranței. Și ceea ce determină aceasta este apropiere Domnului Isus.
Nain în dicționar se explică frumos. Și totuși o mamă își ducea singurul fiu al ei, mort, către mormânt.
Viața s-a dovedit destul de dură pentru familia mamei acelui tânăr mort.
... Omul a fost creat să aibă o relație cu Dumnezeu. Putea fi ceva mai frumos decât să trăiești în prezența lui Dumnezeu?
Câți dintre voi nu are un nume de sfânt? Dar câți dintre voi are o viață ca de sfânt?
2 mulțimi: una mergea după Domnul Isus Hristos, alta ducea la mormânt pe singurul fiu al unei văduve.
Chiar și între cei care mergeau după Domnul Isus, vedem 2 mulțimi: unii erau ucenicii și alții erau norodul.
De ce ești la adunare, sau într-un loc ca acesta? În ce calitate ești cu Domnul Isus?
3 lucruri care se întâmplă:
1) Ce a văzut Domnul Isus când s-a apropiat?
Luca 7:12 Când S-a apropiat de poarta cetății, iată că duceau la groapă pe un mort, singurul fiu al maicii lui, care era văduvă; și cu ea erau o mulțime de oameni din cetate.
Acel tânăr mort nu mai reacționează. Dar așa e și cu cel mort spiritual, omul care nu-l vede pe Dumnezeu, care nu-l simte pe Dumnezeu. Dar tu, îl simți pe Dumnezeu în viața ta? Atunci ai nevoie de Domnul Isus să facă o schimbare în viața ta!
Păcatul produce durere și lacrimi chiar și în jurul celor din jurul celui care păcătuiește. Păcatul beției. Păcatul curviei care face pe cei doi soți să încalce promisiunea de iubire veșnică.
Omul nu găsește nici o soluție să dea viață. Nu ne spune nimic că cineva a încercat să rezolve problema cu cel mort, și să-i dea viața.
Omul este falimentar în fața a ce provoacă păcatul, și anume moartea.
Domnul Isus vede o mama cu un trecut trist. Tot așa trebuie să fi trecut pe acest drum și pe soțul ei. Și Domnul Isus vede și durerea prezentă a femeii care își duce singurul ei fiu la mormânt. Dar și starea pentru viitor a femeii, care rămânea singură.
Această povară a trecutului, greutate a prezentului și teamă pentru viitor, că omul nu are o relație cu Dumnezeu.
Vestea bună este că astăzi poți capăta iertarea.
Luca 7:13 Domnului, când a văzut-o, I S-a făcut milă de ea și i-a zis: „Nu plânge!”
Domnul Isus vine cu mila Sa. O milă izvorâtă din dragoste. Atunci când Cuvântul lui Dumnezeu vorbește despre dragoste, se poate traduce cu harul Său care se revarsă peste om. Domnul Isus Hristos a găsit soluția pentru starea noastră și să plătească El păcatele noastre.
Îi era milă de noi, care prin păcatele noastre L-am răstignit pe cruce.
Mila Sa nu era doar vorbe simple, doar cuvinte pe care să le adreseze.
Cel Sfânt, nevinovat, Unicul fiu al lui Dumnezeu se întâlnește cu unicul fiu al unui om care era mort.
Oare de ce a fost nevoie să se atingă Domnul Isus de sicriu ca să-l invie? De ce n-a spus doar o vorbă? El dorește să se identifice cu starea noastră.
Isaia 53:4 Totuși El suferințele noastre le-a purtat, și durerile noastre le-a luat asupra Lui,
Isaia 53:5 Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre.
El are putere și autoritate și asupra morții fizice.
Domnul vede chiar și ceea ce n-am dori să vedem în viața noastră.
N-ai vrea și tu iubite suflete să- lași pe El să vină în viața ta și să te conducă.
Domnul Isus a venit la Nain în ziua potrivită, exact la momentul oportun. Acum este timpul pocăinței pentru fiecare suflet din locul acesta care trăiește în păcat. Astăzi este momentul oportun să vi la Domnul. De 2000 de ani, El înviază orice suflet care vine la El.
...

10, Duminică - zidire

Zidire, dimineața
Predică, Evrei 11:32-40; 12:1-3, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
2 axe principale pentru acest rezumat:
1) Prezentarea biruințelor acestor eroi ai credinței
2) Suferințele și încercările credinței.
Mult mai mulți au fost cei care au avut parte de încercările și suferințele credinței.
Dintre cei care au cunoscut și încercări și biruințe este regele David, numit om după inima lui Dumnezeu. A avut multe războaie. Au avut și încercări, unele dintre ele ca urmare a păcatului.
A trebuit să asiste la uneltirile fiului său Absalom care a strâns tot poporul împotriva lui David, cine ar putea înțelege suferința lui. David a înțeles și a plecat și spune preoților că dacă Domnul va vrea să-l întoarcă la Ierusalim, atunci va vedea iarăși chivotul. Dar a avut parte și de umilință din partea lui Șimei care arunca ocară asupra lui David, și nu a lăsat pe ceilalți să-l omoare, spunând că poate Dumnezeu l-a pus să vorbească așa.
O altă grea încercare este chiar și moartea fiului său Absalom.
Acest om se supune înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu îl trece pe acest drum ca apoi să-l aducă înapoi la Ierusalim.
Dar au fost și alți eroi ai credinței care au avut predominant parte de încercări și suferințe. Așa a fost pe vremea lui Ahab, un împărat rău. La curtea lui apar profeți de curte care să-i facă pe plac. Când pleacă la luptă întreabă pe toți și îi răspund că va fi bine de ei la luptă, dar nu sunt considerați de încredere și întreabă de alți prooroci, și e chemat și Mica, care până la urmă proorocește împotriva lui Ahab, și pentru asta este chinuit, maltratat. Cuvântul spus adevărat îi va aduce suferință.
Așa este pe drumul credinței. Să vestești adevărul și să ai parte de denigrare.
Despre profetul Ieremia adus la credință pe când era încă copil, un tânăr. Va profeți despre căderea Ierusalimului, dar care produce atâta împotrivire, cum s-ar putea ca această cetate să fie dărâmată. Va muri ca un martir în Egipt. Îi aducea batjocură în fiecare zi. Ieremia arăta acest prăpăd cu toată suferința în sufletul lui. Se putea schimba soarta Ierusalimului? Da, așa cum a izbăvit Domnul cetatea Ninive, prin pocăința la mesajul lui Iona.
Neemia a primit și el batjocuri pentru că vroia să zidească zidurile Ierusalimului. Dar el aduce aceste batjocuri înaintea lui Dumnezeu. Un zid de mai bine de 4 km, într-un timp de 52 de zile.
"Alții au fost uciși de sabie". Unora li s-a tăiat capul. Dar ținta este aceeași, substanța este aceeași, credința este aceeași. Ioan Botezătorul, cel mai mare născut dintre femei. După sute de ani de tăcere, Dumnezeu trimite un prooroc. El vestea pe Mesia, și avea un impact copleșitor. Te-ai fi așteptat la un drum triumfal, el a zis că este doar un glas care strigă: "pregătiți calea Domnului". Este chemat la palat, iar acolo mustră pe Irod: "nu-ți este îngăduit să ții pe soția fratelui tău". Irod stătea în cumpănă, dar a dat poruncă să fie închis cu brutalitate. Închisorile de atunci erau cumplite, mureau oamenii acolo. Va avea și el momentul de descurajare: "Spune-ne, Tu ești cel care așteptam să vină să așteptăm pe altul?", întrebare către Domnul Isus când veniseră ucenicii lui în vizită. Când are loc ospățul de zi de naștere a lui Irod, vine un ostaș de pază care îl ia, îl duce la eșafod, fără nici un cuvânt, și-i taie capul.
Acești oameni au refuzat izbăvirea din partea oamenilor dacă ar fi făcut pe placul oamenilor.
Ioan Botezătorul a fost tăiat cu sabia.
Iacov, fratele lui Ioan, chemat în slujba Împăratului împăraților, Domnul Isus Hristos. Dar după ce Biserica începe lucrarea de vestire, Iacov este prins de alt Irod și omorât, la o vârstă de 30 și ceva de ani.
Apoi Isaia a fost tăiat în doua cu fierăstrăul.
Concluzii:
1) Dumnezeu lucrează o viață transformată sau dedicată Lui. Oameni cu un caracter schimbat, o viață schimbată, în măsura în care avem darul credinței.
2) Pe drumul credinței nu suntem singuri, avem o Capetenie, care este cu noi pe drumul credinței.
3) Răsplătirile credinței nu sunt aici, să nu le așteptăm pe pământ.
Să poți privi înainte spre Domnul Isus Hristos, care a mers singur până la capăt. Dar noi credincioșii mergem împreună.
...