duminică, 19 ianuarie 2014

19, Duminică - tin, 4

Tineret, seara
Predică, 1 Petru 1:23, mesaj transmis prin Andrei Mîrza Descarcă MP3
...
1 Petru 1:23 fiindcă ați fost născuți din nou
1 Petru 1:20 El a fost cunoscut mai înainte de întemeierea lumii
Dumnezeu niciodată nu poate fi luat prin surprindere.
1 Petru 1:4 și la o moștenire nestricăcioasă și neîntinată, și care nu se poate veșteji, păstrată în ceruri pentru voi.
1 Petru 1:18 căci știți că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire pe care-l moșteniserăți de la părinții voștri, 1:19 ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur și fără prihană.
1 Petru 1:23 o sămânță care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi
Nașterea din nou este un început când are loc spălarea de păcate.
Domnul Isus Hristos îl îndreaptă pe Nicodim pe calea nașterii din nou.
Ce nu este nașterea din nou:
Nu este o îmbunătățire a vieții noastre. Ci este o schimbare fundamentală. Nașterea din nou se referă la lucrurile spirituale.
Nu pot ajunge la nașterea din nou printr-o voință personală a omului. Nu este doar o acceptare volițională a omului.
Nașterea nu este din sânge, nu din voia firii lor, nici din voia vreunui om. Dacă tu personal nu-L cunoști pe acest Mântuitor, nu te ajută.
Ce este nașterea din nou? 3 lucruri.
1) Răscumpărarea Domnului Isus Hristos
2) Învierea Domnului Isus Hristos
3) Chemarea lui Dumnezeu
1) Răscumpărarea adusă de Domnul Isus Hristos prin sângele Lui.
1 Petru 1:18 căci știți că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, ați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire pe care-l moșteniserăți de la părinții voștri, 1:19 ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur și fără prihană.
Efeseni 1:7 În El avem răscumpărarea, prin sângele Lui, iertarea păcatelor, după bogățiile harului Său
2) 1 Petru 1:3 Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos, care, după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Hristos din morți, la o nădejde vie
Domnul Isus Hristos a înviat odată pentru totdeauna.
3) ce înseamnă această chemare la Evanghelie. Toți vor răspunde la Evanghelie? Bineînțeles că nu.
Lazăr, mort de patru zile e chemat afară din mormânt. Așa este nevoie pentru fiecare om: părăsește păcatul și întoarce-te astăzi la Dumnezeu.
Ioan 3:5 Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îți spun că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu.
Ce înseamnă apă și Duh?
Unii au spus că această apă este botezul. Dar ce înseamnă această apă și Duh?
Tit 3:5 El ne-a mântuit, nu pentru faptele făcute de noi în neprihănire, ci pentru îndurarea Lui, prin spălarea nașterii din nou și prin înnoirea făcută de Duhul Sfânt
Ce schimbări produce: o schimbare de direcție, o schimbare de plăceri.
Dacă pui un diamant între un magnet și o bucată de fier, acel fier nu va mai fi atras de magnet.
Este o stare de luptă permanentă pe care o regăsești în omul născut din nou.
Nașterea din nou aduce sfințenia. 1 Petru 1:15 Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiți și voi sfinți în toată purtarea voastră.
Ești un om născut din Dumnezeu, atunci îți va place sfințenia.
Dragostea este un lucru la care suntem chemați fiecare dintre noi indiferent de reacția celorlalți.
Galateni 6:15 Căci, în Hristos Isus, nici tăierea împrejur, nici netăierea împrejur nu sunt nimic, ci a fi o făptură nouă.
...

19, Duminică - tin, 3

Tineret, seara
Predică, 1 Petru 1:20-21, mesaj transmis prin Teo Banu Descarcă MP3
...
1 Petru 1:20 El a fost cunoscut mai înainte de întemeierea lumii și a fost arătat la sfârșitul vremurilor pentru voi 1:21 care prin El sunteți credincioși în Dumnezeu care L-a înviat din morți și I-a dat slavă, pentru ca credința și nădejdea voastră să fie în Dumnezeu.
Divinitatea Domnului Isus Hristos.
Apocalipsa 1:8 „Eu sunt Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul”, zice Domnul Dumnezeu, „Cel ce este, Cel ce era și Cel ce vine, Cel Atotputernic.”
Apocalipsa 1:11 care zicea: „Eu sunt Alfa și Omega, Cel Dintâi și Cel de pe Urmă.
Ioan 1:1 La început era Cuvântul, și Cuvântul era cu Dumnezeu, și Cuvântul era Dumnezeu. 1:2 El era la început cu Dumnezeu. 1:3 Toate lucrurile au fost făcute prin El; și nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El.
Coloseni 1:15 El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, Cel întâi născut din toată zidirea. 1:16 Pentru că prin El au fost făcute toate lucrurile care sunt în ceruri și pe pământ, cele văzute și cele nevăzute: fie scaune de domnii, fie dregătorii, fie domnii, fie stăpâniri. Toate au fost făcute prin El și pentru El. 1:17 El este mai înainte de toate lucrurile, și toate se țin prin El. 1:18 El este Capul trupului, al Bisericii. El este Începutul, Cel întâi născut dintre cei morți, pentru ca în toate lucrurile să aibă întâietatea.
Proverbe 8:22 Domnul m-a făcut cea dintâi dintre lucrările Lui, înaintea celor mai vechi lucrări ale Lui. 8:23 Eu am fost așezată din veșnicie, înainte de orice început, înainte de a fi pământul. 8:24 Am fost născută când încă nu erau adâncuri, nici izvoare încărcate cu ape; 8:25 am fost născută înainte de întărirea munților, înainte de a fi dealurile, 8:26 când nu era încă nici pământul, nici câmpiile, nici cea dintâi fărâmă din pulberea lumii. 8:27 Când a întocmit Domnul cerurile, eu eram de față; când a tras o zare pe fața adâncului, 8:28 când a pironit norii sus și când au țâșnit cu putere izvoarele adâncului, 8:29 când a pus un hotar mării, ca apele să nu treacă peste porunca Lui, când a pus temeliile pământului, 8:30 eu eram meșterul Lui, la lucru lângă El, și în toate zilele eram desfătarea Lui, jucând neîncetat înaintea Lui,
Evrei 10:5 De aceea, când intră în lume, El zice: „Tu n-ai voit nici jertfă, nici prinos; ci Mi-ai pregătit un trup; 10:6 n-ai primit nici arderi de tot, nici jertfe pentru păcat. 10:7 Atunci am zis: „Iată-Mă , vin să fac voia Ta, Dumnezeule!”
Evrei 10:10 Prin această „voie” am fost sfințiți noi, și anume prin jertfirea trupului lui Isus Hristos o dată pentru totdeauna.
Galateni 4:4 Dar, când a venit împlinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, 4:5 ca să răscumpere pe cei ce erau sub Lege, pentru ca să căpătăm înfierea.
2 Timotei 1:9 El ne-a mântuit și ne-a dat o chemare sfântă, nu pentru faptele noastre, ci după hotărârea Lui și după harul care ne-a fost dat în Hristos Isus, înainte de veșnicii, 1:10 dar care a fost descoperit acum prin arătarea Mântuitorului nostru Hristos Isus, care a nimicit moartea și a adus la lumină viața și neputrezirea, prin Evanghelie.
Ioan 10:30 Eu și Tatăl una suntem.”
1 Petru 1:21 care prin El sunteți credincioși în Dumnezeu care L-a înviat din morți și I-a dat slavă, pentru ca credința și nădejdea voastră să fie în Dumnezeu.
"Nădejde", suntem chemați să ne punem toată nădejdea în a doua venire a Domnului Isus Hristos.
...

19, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, 1 Petru 1:13-25, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3
...
Este o epistolă de încurajare a credincioșilor aflați în încercare.
Epistola pare să fie scrisă, din izvoarele istorice, în jurul anului 63, la un an înainte de martirezarea apostolului Pavel în timpul împăratului Nero.
Amabasa lui Dumnezeu într-o țară străină. O lume care printr-un mijloc sau altul se împotrivește lui Dumnezeu.
Cine sunt ambasadorii Domnului Isus Hristos?
Cine sunt cei credincioși în această lume se răspunde cu pasajul până la versetul 13.
Cum trebuie să fie ambasadorii Domnului Isus Hristos se răspunde cu ce urmează mai departe de la versetul 13.
1 Petru 1:4 și la o moștenire nestricăcioasă și neîntinată
1 Petru 1:5 Voi sunteți păziți de puterea lui Dumnezeu, prin credință
Astăzi oamenii se înconjoară cu trupe speciale care să-i apere.
Dar copiii lui Dumnezeu sunt păziți de o gardă care nu se vede.
Ambasadorii lui Dumnezeu sunt bucuroși.
1 Petru 1:6 În ea voi vă bucurați mult
1 Petru 1:8 vă bucurați cu o bucurie negrăită și strălucită
Ei îl iubesc pe Domnul Isus Hristos pe care nu-L văd. Prin firea pământească oamenii nu pot înțelege cum credincioșii sunt credincioși Cuiva care nu se vede.
1 Petru 1:12 Lor le-a fost descoperit că nu pentru ei înșiși, ci pentru voi spuneau ei aceste lucruri, pe care vi le-au vestit acum cei ce v-au propovăduit Evanghelia prin Duhul Sfânt
Proorocii au înțeles că nu pentru ei prooroceau ci pentru acești pribegi care cred în Isus Hristos.
Sunt oameni cu o rațiune consolidată, încinsă.
1 Petru 1:13 De aceea, încingeți-vă coapsele minții voastre, fiți treji și puneți-vă toată nădejdea în harul care vă va fi adus la arătarea lui Isus Hristos.
Oameni cu o rațiune schimbată. Pocăința înseamnă schimbarea valorilor. Copii ascultători, un reprezentant al unei țări trebuie totdeauna să asculte de cel care l-a trimis.
Ce trebuie să fie reprezentantul Domnului Isus Hristos pe pământ?
El trebuie să-și desfășoare activitatea pe un teren ostil.
În lumea occidentală valorile creștine sunt privite ca o contra-cultură. Creștinii sunt priviți ca niște străini, niște pribegi.
...

19, Duminică - tin, 1

Tineret, seara
Poezie, Ioan 14:6, Totul în această lume se spulberă ca ceața, mesaj transmis prin Isac Blega Descarcă MP3
...
Ioan 14:6 "Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine."
...

19, Duminică - ev, 2

Evanghelizare, dimineața
Predică, Romani 3:21-24, mesaj transmis prin Mihai Socoteanu Descarcă MP3
...
Romani 3:21 Dar acum s-a arătat o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, fără lege – despre ea mărturisesc Legea și Prorocii –  3:22 și anume, neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credința în Isus Hristos, pentru toți și peste toți cei ce cred în El. Nu este nicio deosebire.  3:23 Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu.  3:24 Și sunt socotiți neprihăniți, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus.
Justificarea omului o dă Dumnezeu.
Când un copil se naște el nu arată trăsăturile părinților lui ci ele se văd pe parcurs.
Tot așa dezvoltarea caracterului lui Hristos în viață este progresivă. Este neprihănirea dată de Dumnezeu. Este o decizie luată de cer: omul acesta este păcătos și nu poate plăti, dar Dumnezeu se uită la jertfa Domnului Isus Hristos la Golgota.
Romani 3:22 neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credința în Isus Hristos, pentru toți și peste toți cei ce cred în El.
Va fi o viață care crește în sfințenie. Dumnezeu ne vede îmbrăcați în jertfa Domnului Isus Hristos.
Romani 3:24 Și sunt socotiți neprihăniți, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus.
Duhul Sfânt este o arvună a moștenirii noastre, o plată în avans.
De ce oare semănătorul aruncă cu atâta belșug sămânța? Pentru ca mesajul Evangheliei să ajungă și la urechea noastră individuală.
Cine nu poate înțelege Evanghelia, este un mesaj complex sau este inina noastră împotrivitoare. Lângă drum, Evanghelia nu merge la rând cu frământările omului.
Să poți să mergi pe drumul lumii acesteia și să poți avea Cuvântul care să te călăuzească.
Rădăcina care îl ține pe omul credincios este El, Domnul Hristos.
Când în viața unui om este părtașie cu Dumnezeu, Dumnezeu este Acela care alimentează viața acelui om.
Credinciosul va vesti Evanghelia în mediul unde se află.
Este cineva care are un pământ bun? Este inima care este dispusă să primească Evanghelia, se recunoaște păcătos, se recunoaște falimentar.
Faptele sunt consecința mântuirii, este plăcerea lui din adorare, din recunoștință.
Viața de credință este o viață de biruință, de bucurie.
Cât de atent este Dumnezeu, care la un singur bob face contabilitatea.
...

19, Duminică - ev, 1

Evanghelizare, dimineața
Predică, Matei 13:1-9, mesaj transmis prin Carmel Roșca Descarcă MP3
...
Scopul lui Dumnezeu era ca poporul lui Israel să trăiască o viață plăcută lui Dumnezeu. Dar poporul nu l-a primit pe Domnul Isus.
Matei 11:16 Cu cine voi asemăna neamul acesta de oameni? Seamănă cu niște copilași care șed în piețe și strigă la tovarășii lor: 11:17 „V-am cântat din fluier, și n-ați jucat; v-am cântat de jale, și nu v-ați tânguit.” 11:18 Căci a venit Ioan, nici mâncând, nici bând, și ei zic: „Are drac!” 11:19 A venit Fiul omului mâncând și bând, și ei zic: „Iată un om mâncăcios și băutor de vin, un prieten al vameșilor și al păcătoșilor!” Totuși, Înțelepciunea a fost îndreptățită din lucrările ei.”
Matei 12:24 Când au auzit fariseii lucrul acesta, au zis: „Omul acesta nu scoate dracii decât cu Beelzebul, domnul dracilor!”
Preoții au păcătuit și împotriva Duhului Sfânt. Și pentru că Fariseii nu credeau atunci Domnul Isus Hristos le vestea tainele Împărăției lui Dumnezeu în pilde.
Matei 13:13 De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, măcar că văd, nu văd, și măcar că aud, nu aud, nici nu înțeleg. 13:14 Și cu privire la ei se împlinește prorocia lui Isaia, care zice: „Veți auzi cu urechile voastre, și nu veți înțelege; veți privi cu ochii voștri, și nu veți vedea. 13:15 Căci inima acestui popor s-a împietrit; au ajuns tari de urechi, și-au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înțeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu, și să-i vindec.”
Cea mai mare minune este mântuirea unui suflet. Acesta este lucrul cel mai de preț.
Marcu 4; Luca 8 sunt alte locuri în care se prezintă această pildă.
Semănătorul despre care se vorbește aici este Dumnezeu.
Evrei 4:12 Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii.
Lucrează împreună și semănătorul și sămânța. Deci rezultatul nu poate fi dat decât de calitatea terenului pe care este semănată.
Locul de pe lângă drum este un sol tare. Luca 8:5 o parte din sămânță a căzut lângă drum: a fost călcată în picioare.
Pot fi mai multe motive pentru care nu a fost înțeles Cuvântul. Poate că omul e prezent aici fizic dar cu mintea este în altă parte.
Locurile stâncoase. Terenul acela este moale dar nu este suficient de adânc.
Matei 13:5 O altă parte a căzut pe locuri stâncoase, unde n-avea pământ mult: a răsărit îndată, pentru că n-a găsit un pământ adânc. 13:6 Dar, când a răsărit soarele, s-a pălit; și, pentru că n-avea rădăcini, s-a uscat.
Matei 13:20 Sămânța căzută în locuri stâncoase este cel ce aude Cuvântul și-l primește îndată cu bucurie; 13:21 dar n-are rădăcină în el, ci ține până la o vreme; și, cum vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvântului, se leapădă îndată de el.
Luca 8:13 iar când vine ispita, cad.
Marcu 4:17 și cum vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvântului, se leapădă îndată de el.
Sămânța căzută între spini. Un teren care nu este curat, este plin de buruieni.
Geneza 3:17 blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ți scoți hrana din el în toate zilele vieții tale; 3:18 spini și pălămidă să-ți dea și să mănânci iarba de pe câmp.
Luca 8:14 după ce au auzit Cuvântul, își văd de drum și-l lasă să fie înăbușit de grijile, bogățiile și plăcerile vieții acesteia și n-aduc rod care să ajungă la coacere.
Versetul 8, o altă parte a dat roade.
Matei 13:23 Iar sămânța căzută în pământ bun este cel ce aude Cuvântul și-l înțelege; el aduce rod: un grăunte dă o sută, altul șaizeci, altul treizeci.”
Diferența de roadă depinde și de osteneala omului.
Prima categorie: inimile tari, Cuvântul este bun dar inima nu poate să suporte. Așa este inima faraonului egiptului care nu lăsa pe Evrei să plece.
Alt exemplu sunt fariseii care aveau de asemenea o inimă tare. Matei 23:13 Pentru că voi închideți oamenilor Împărăția cerurilor: nici voi nu intrați în ea, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați să intre.
A doua stare, noi ca și oameni ne vedem oameni buni dar Domnul vede multe păcate la noi.
A treia parte sunt inimile împărțite. Deși înțelege bine Cuvântul, totuși duce o viață duplicitarâ.
Faptele apostolilor 24:25 Dar, pe când vorbea Pavel despre neprihănire, despre înfrânare și despre judecata viitoare, Felix, îngrozit, a zis: „De astă dată, du-te; când voi mai avea prilej, te voi chema.” 24:26 Totodată el trăgea nădejde că Pavel are să-i dea bani; de aceea trimitea și mai des să-l cheme, ca să stea de vorbă cu el. 24:27 Doi ani au trecut astfel; și, în locul lui Felix, a venit Porcius Festus. Felix a vrut să facă pe placul iudeilor, și a lăsat pe Pavel în temniță.
Marcu 10:21 Isus S-a uitat țintă la el, l-a iubit și i-a zis: „Îți lipsește un lucru; du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci, și vei avea o comoară în cer. Apoi vino, ia-ți crucea și urmează-Mă.” 10:22 Mâhnit de aceste cuvinte, omul acesta a plecat întristat de tot; căci avea multe avuții.
Iuda este un alt exemplu, că în inima lui era dragostea de bani.
A patra inimă este inima primitoare.
Faptele apostolilor 9, întoarcerea la Dumnezeu a lui Pavel, Lidia vânzătoarea de purpură și temnicerul din Filipi.
...

19, Duminică - zidire

Zidire, dimineața
Predică, 1 Cronici 4:9-10, Despre Iaebeț (trist), mesaj transmis prin Mihai Socoteanu Descarcă MP3
...
Evrei 13:5 Mulțumiți-vă cu ce aveți
Dacă ești mulțumitor vei avea o inimă bună și un ospăț necurmat.
Apostolul Pavel se bucura în orice circumstanțe din viață.
Romani 5:3 Ba mai mult, ne bucurăm chiar și în necazurile noastre; căci știm că necazul aduce răbdare,
2 Corinteni 8:2 În mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste măsură de mare și sărăcia lor lucie au dat naștere la un belșug de dărnicie din partea lor.
Iov 14:1 Omul născut din femeie are viața scurtă, dar plină de necazuri.
Dominanta vieții sunt încercările.
Coloseni 3:1 Dacă deci ați înviat împreună cu Hristos, să umblați după lucrurile de sus, unde Hristos șade la dreapta lui Dumnezeu. 3:2 Gândiți-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ. 3:3 Căci voi ați murit, și viața voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. 3:4 Când Se va arăta Hristos, viața voastră, atunci vă veți arăta și voi împreună cu El în slavă. 3:5 De aceea, omorâți mădularele voastre care sunt pe pământ: curvia, necurăția, patima, pofta rea și lăcomia, care este o închinare la idoli.
Duhul Sfânt este cel care creează unitate în Biserică. Cum trăim noi viața: condiționat de manifestările celor din jur; sau necondiționat.
Geneza 28:20 Iacov a făcut o juruință și a zis: „Dacă va fi Dumnezeu cu mine și mă va păzi în timpul călătoriei pe care o fac, dacă-mi va da pâine să mănânc și haine să mă îmbrac 28:21 și dacă mă voi întoarce în pace în casa tatălui meu, atunci Domnul va fi Dumnezeul meu; 28:22 piatra aceasta, pe care am pus-o ca stâlp de aducere aminte, va fi casa lui Dumnezeu și Îți voi da a zecea parte din tot ce-mi vei da.”
E penibil să începi viața de credință cu dacă, circumstanțial.
Dumnezeu dă pentru că acesta este caracterul său. Dumnezeu ne dă din contul Domnului Isus Hristos.
Cum să fiu bucuros când m-am rugat și nu mi-a dat Domnul ce mi-a cerut.
1 Corinteni 3:21 Nimeni să nu se fălească, dar, cu oameni, căci toate lucrurile sunt ale voastre: 3:22 fie Pavel, fie Apolo, fie Chifa, fie lumea, fie viața, fie moartea, fie lucrurile de acum, fie cele viitoare; toate sunt ale voastre, 3:23 și voi sunteți ai lui Hristos, iar Hristos este al lui Dumnezeu.
Viața de credință nu se poate trăi dacă nu te ancorezi în ceea ce Dumnezeu te învață.
1 Corinteni 2:9 Dar, după cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, așa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.”
Psalmi 103:2 Binecuvântă, suflete, pe Domnul și nu uita niciuna din binefacerile Lui!
Dumnezeu ne-a dat la toți, dar care este atitudinea ta față de aceste binecuvântări.
Trăim prin resursele Domnului Hristos.
2 Corinteni 12:15 Și eu voi cheltui prea bucuros din ale mele și mă voi cheltui în totul și pe mine însumi pentru sufletele voastre.
Suntem toți chemați la o anumită consumare pentru slava Domnului Isus Hristos.
Conștientizarea prezenței Domnului Hristos între noi.
Chiar cheltuiala noastră personală este din partea lui Dumnezeu.
Ucenicii mergeau spre Emaus și erau triști, se uitau la Domnul Isus și erau triști.
Psalmi 34:5 Când îți întorci privirile spre El, te luminezi de bucurie, și nu ți se umple fața de rușine.
Psalmi 50:14 Adu ca jertfă lui Dumnezeu mulțumiri și împlinește-ți juruințele făcute Celui Preaînalt.
Romani 15:14 În ce vă privește pe voi, fraților, eu însumi sunt încredințat că sunteți plini de bunătate, plini și de orice fel de cunoștință, și astfel sunteți în stare să vă sfătuiți unii pe alții.
...