Zidire, seara
Predică, Luca 12:1; Galateni 2:11-14, mesaj transmis prin Dr. Mircea Iorga Descarcă MP3
...
Luca 12:1 În vremea aceea, când se strânseseră noroadele cu miile, așa că se călcau unii pe alții, Isus a început să spună ucenicilor Săi: „Mai întâi de toate, păziți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia.
Ce spun dicționarele despre această categorie umană. Ce trăsături au? Domnul Isus Hristos atrage atenția asupra acestui lucru.
Cine erau fariseii? Membrii ai unei grupări politico-religioase, care aveau un trai bogat și locuiau în centrele urbane.
Trăsături:
-se considerau față de semenii lor ca niște oameni cu o clasă mai sus, care împlinesc Legea. Acești oameni considerau că ei sunt de fapt cei aleși dar in realitate ei aveau trăsături de caracter care nu le dădeau acest drept. Ei erau ipocriți, fățărnici și prefăcuți.
În alte texte Mântuitorul spune "vai de voi cărturari și farisei fățarnici". Mântuitorul, în toate împrejurările nu i-a cruțat și a fost întotdeauna aspru cu ei.
Un credincios când vede răul, când vede păcatul la fratele său, nu tace. Altfel îngăduim să se trăiască așa cum nu trebuie.
Galateni 2:11 Dar, când a venit Chifa în Antiohia, i-am stat împotrivă, în față, căci era de osândit. 2:12 În adevăr, înainte de venirea unora de la Iacov, el mânca împreună cu Neamurile; dar, când au venit ei, s-a ferit și a stat deoparte, de teama celor tăiați împrejur. 2:13 Împreună cu el au început să se prefacă și ceilalți iudei, așa că până și Barnaba a fost prins în lațul fățărniciei lor. 2:14 Când i-am văzut eu că nu umblă drept după adevărul Evangheliei, am spus lui Chifa în fața tuturor: „Dacă tu, care ești iudeu, trăiești ca Neamurile, și nu ca iudeii, cum silești pe Neamuri să trăiască în felul iudeilor?”
Acest Petru, piatră de temelie a Bisericii cade și el în capcana aceasta de a te feri, de a face lucruri de ochii oamenilor. Petru a avut lupte de dus cu credincioșii dintre evrei care vroiau să mai țină în continuare Legea.
În Galateni vedem această alunecare a apostolului Petru, evreii credincioși cereau și Neamurilor să păzească lucrurile Legii. Dar apostolul Pavel n-a trecut cu vederea această fățărnicie, i-a spus-o pe față, că se asemăna cu fariseii.
Noi suntem chemați să nu cădem în acest păcat al fățărniciei. Să fim atenți asupra modului cum ne comportăm cu frații noștri. Trebuie să-i considerăm minim va egali ai noștri, iar Cuvântul ne cere să-i privim mai pe sus decât noi.
Fățărnicia, această trăsătură care aparține firii pământești.
Mântuitorul a venit pe pământ la cei păcătoși. Fără această stare de recunoaștere a acestui fapt nu ne îndreptăm.
Domnul Isus a avut calitatea divină de a cunoaște ce gândeau oamenii. Și de asemenea a avut calitatea de a ști dinainte cum se vor purta oamenii cu El.
Noi avem imposibilitatea ca ființe să cunoaștem gândurile semenilor noștri.
Acest fariseism este o latură ne creștină a ființei umane.
Poate noi nu apreciem suficient cântările. Cântările noastre să fie simțite, trăite. Atunci când se abat încercările să apelăm la cântări.
...