duminică, 27 mai 2012

27, Duminică, tineret - 2

Tineret, seara
Predică, Filipeni, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3

...
Viaţa intimă are rostul ei, frumuseţea ei. Aceasta trebuie să se consume în căsătorie. Dar înainte de căsătorie, aceasta este ceva condamnabil.
Încurajez familiile să meargă pe drumul acesta, cu bucurii dar şi cu consecinţe, apar copiii. Unii nu vor copii, dar apoi constată că ar fi mai bine cu copii. La cină vin aşa de puţini familişti, sunt oboseală, familie, probleme, dar sunt şi apăsări, aceste metode de a opri conceperea de copii... Cât compromis şi lipsă de bucurie, unde luceurile se aşează doar pe acest teren al plăcerilor.
Pe de altă parte, tineri care uită să se mai căsătorească, şi care îşi rezolvă problemele intime pe altă cale. Chiar şi acestea au o anumită sacralitate. Sunt totuşi lucruri care sunt condamnate de Dumnezeu. Practici care nu îl onorează pe Dumnezeu.
Ordinea: 1. O unire spirituală: întâi omul cu Dumnezeu şi apoi omul cu soţia.
"Dragostea să fie fără prefăcătorie... Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească.". Frate şi soră în credinţă, dar şi soţ şi soţie. Să poţi realmente să vezi în cel de lângă tine fratele tău/ sora ta. Cât ar fi de frumoasă familia, ea este lăsată doar pentru pământ. Relaţiile de copii ai lui Dumnezeu continuă şi dincolo. Trăim în naivitatea de a tot aştepta de la celălalt. Dar aşteptăm de la El, să ne dea har. Dar când ajungem în familie, apar reguli...
În cinste fiecare să dea întâietate celuilalt. Trăirea pentru ea sau trăirea pentru el.
Filipeni. Alţii, este vindecare de egoism. Cap 1, o predispoziţie. Cap 2, este în model Hristic. Cap 3, trăirea pentru celălalt înseamnă un preţ. Cap 4, în trăirea pentru celălalt apar probleme.
Este un feedback, ea este pentru mine. Dar dincolo de asta, ar trebui ca şi test, această lepădare de mine însumi, altfel energiile se pierd repede.
Totdeauna este o problemă de aplicaţie la relaţia cu Dumnezeu. Toate vizează marea taină a crucii.
Viaţa de familie este şi într-o coordonată orizontală. Dar şi închinarea faţă de El este climatul pentru o relaţie bună.
Dialogul dialogurilor este că suntem nişte păcătoşi iertaţi. Şi dialogul acesta sub auspiciile lui Dumnezeu aduce relaxare. Dar îi spui: ai dreptate - credinciosul trăieşte în lumimă. Şi le prezinţi, acestea, sunt reale.
Prezentare carte, 500 pagini, o carte cu predici, doctrinală, veţi găsi aici adevăruri scumpe, din Biblie. Nu elogiem um om, nu ne închinăm la un om, dar nici să ne apucăm să inventăm. "Din cuvintele lui Teodor Popescu". Adevăruri de învăţătură care sunt din Cuvântul lui Dumnezeu sintetizate, din predicile fratelui Teodor Popescu, de către Horia Simioară, în vârstă de 82 de ani.
...

27, Duminică, tineret - 1

Tineret, seara
Predică, Geneza 2:21-24, mesaj transmis prin Victoraş Toculeţ Descarcă MP3

...
Este o legătură tainică între mamă şi copil. Şi uneori duce la tragedie pentru acei tineri care încearcă să-şi facă o familie. Grija Marelui Părinte trebuie să se manifeste prin părinţi, dar numai până la căsătirie. Părinţi care n-au înţeles ce înseamnă dezlipirea de părinţi pentru întemeierea unei familii. Trebuiesc onoraţi părinţii, ne-au însoţit pe drumul acesta greu.
Geneza 2:24, ce înseamnă "se vor face un singur trup". Mai ales bărbaţii se gândesc la contopirea fizică în actul intim.
La ce se referă osul şi carnea? La aspectul trupului. Trebuie să ai înţelegerea că ea este de la Dumnezeu pentru tine. În căsătoria în Domnul trebuie să fie această descoperire interioară. Nu este vorba de actul fizic în sine, ci despre un proces "se va lipi". Şi apoi "se vor face un singur trup", nu este vorba de un act de intimitate.
Dumnezeu zice "urăsc despărţirea în căsătorie". Chiar şi cei căsătoriţi de zeci de ani trebuie să cunoască cele trei nivele de unire.
Acum este unirea în trup. Este o consecinţă a celorlalte două elemente: duh şi suflet. Unirea în trup este o consecinţă, niciodată nu va duce la unirea în suflet şi în duh. Fiecare în relaţia sa cu Domnul, dacă nu este împlinit, va căuta în celălalt partener, pe relaţia orizontală. Ieremia 17, greşita relaţie de la bază. Dacă consideri că te-ai căsătorit ca el/ea să te împlinească, rămâi sub blestem "blestemat este omul care se încrede în om". Când eşti împlinit în Domnul, te îndrepţi către nevastă/soţ cu gândul de slujire. Felicirea nu este să aştepţi de la altcineva ci să faci pe altcineva fericit.
Iubirea este să-l faci pe celălalt să se simtă împlinit.
Iov 38:37-38. Dacă e să te uiţi la om, cred că fiecare suntem de acord că suntem făcuţi din ţărână.
Vai de aceia care trăiesc numai pentru trup: pofte. Dar să nu rămânem doar bulgări. Şi bulgării se-nmoaie.
1 Corinteni 6:19, trupul este templul Duhului Sfânt.
...

27, Duminică, dimineaţa - 3

Evanghelizare, dimineaţa
Predică, Fapte 17:15-34. Confruntarea Evangheliei cu cultura grecească, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3

...
Confruntarea Evangheliei cu cultura grecească. Doar unul singur, apostolul Pavel, confruntat cu zecile de folozofi, este în stare să aducă Evanghelia acolo.
Trăim şi noi într-un Bucureşti prin de idoli. Ce mare lucru ar fi să ridice Dumnezeu oameni care să străbată Evanghelia prin acest oraş!
Cât de curând se va ridica acest har. Acum încă este de actualitate Isus şi Învierea.
Au fost atâţia filizofi: epicurieni, stoici. Materialism, închinarea la tot ceea ce se vede. Ce neputincioşi în faţa mâncării, în faţa caselor, în faţa hainelor. E bine, totuşi, să stai la masă şi să te închini. Sunt unii care se închină şi după masă, sau care deschid şi Biblia în timpul mesei.
Trupul este pentru Domnul şi Domnul este pentru trup. Nu te închina la tine însuţi, ci închină-te lui Dumnezeu. Trupul este templul Duhului Sfânt.
Cum mai merg tinerii prin cinematografe, cu muzică şi dans. Toată lumea aplaudă pe om.
Materialismul este religia omului, religia anti-hristului. Ce nevoie este şi astăzi de confruntare în citadelele noastre, în locurile noastre deschise.
Stoicii ziceau: ne abţinem şi vom fi sfinţi. Dar Evanghelia zice că şi sufletul este păcătos.
Observaţi omul: fie într-o extremă fie în alta.
Isus, Dumnezeul om; Isus, Dumnezeul creator. Prin El au fost făcute toate lucrurile. Dumnezeul necunoscut, devine Dumnezeul cunoscut prin întrupare. Domnul Isus Hristos. Rămâneţi în pierzare veşnică dacă nu veniţi la Isus. Isus are răspuns la toate întrebările umanităţii.
Noi nu ştim cum să ne facem marim dar El S-a făcut mic, într-o iesle cu trup de copil. Cum poate Dumnezeirea să intre într-un om. Dar cum poţi tu, un lut, un pumn de ţărână să te crezi cineva. Dar aşa va fi taina fărădelegii, cu arătarea anti-hristului.
Ne-am strâns aici ca să ne pocăim şi să renunţăm la noi înşine.
Ar trebui să ni se facă scârbă de noi înşine.
Isus ne poate scoate din închisoare, ne poate sparge oglinzile care ne arată doar pe noi înşine în centru.
Realitatea este că ne interesăm numai de noi înşine. Şi noi trăim numai pentru noi, materialişti.
Dar Isus şi Învierea înseamnă nu numai întruparea, Domnul Isus a venit să rezolve problema idolatriei de noi înşine.
Urăşte Dumnezeu, de moarte, idolatria. Închinarea la idoli ne distruge, ne face neoameni. Dumnezeul infinit şi veşnic, bătut în cuie pe cruce. Idolatria este împotrivirea pe faţă faţă de Acela care este veşnic. Dar suntem fiinţe cu o valoare veşnică. Este şi bine şi rău. E bine că El vrea să ne ajute. Dar este şi rău, pentru că refuzul duce la un chin veşnic.
Dumnezeu, autoritatea divină, dă viaţa, dar pe urmă trebuie omul să dea socoteală de viaţa sa.
În porunca Lui se ascunde suveranitatea Lui, dar şi mila Lui, "pe viaţa Mea Mă jur că nu doresc moartea păcătosului". Judecata este dreaptă că este făcută nu de Dumnezeul cel veşnic, ci de Omul Isus Hristos. Pocăinţa este necesară, este adevărată. Este adevărat că l-am supărat? Smeriţi-vă şi pocăiţi-vă!
Oamenii anormali sunt cei care rămân în idolatria lor, în mândria lor.
Taina mântuirii: Isus Hristos tras la răspundere în locul meu şi al oricărui om, El a fost judecat în locul tău. Judecata de apoi este o judecată care este mai mică în intensitate ca judecata de la Golgota. Nouă ne este milă de un copil care moare, dar de ce suntem aşa de umani când e vorba de om, şi aşa de inumani când e vorba de Domnul Isus Hristos. Uitaţi-vă la cruce, fiţi în ton cu crucea, şi spuneţi lui Isus care este înviat: Doamne Isuse sunt iertat, căci aşa scrie în Cartea aceasta.
Din orice trebuie să faci închinare, din orice scoţi slavă pentru Dumnezeu.
Să devenim normali!
...

27, Duminică, dimineaţa - 2

Evanghelizare, dimineaţa
Predică, Fapte 17:15-34, mesaj transmis prin Ionel Banu Descarcă MP3

...
Grecii au fost oameni foarte luminaţi. Dar Pavel căuta un lucru, de la care să înceapă să vorbească. Ce mare lucru să simţi sensibilizarea pe care o face Duhul Sfânt.
Pavel caută şi găseşte un altar care era închinat unui dumnezeu necunoscut. Apostolul începe discuţia de la această plăcuţa pusă pe un altar închinat unui dumnezeu necunoscut.
Chiar omul este creat de Dumnezeu.
Au fost nişte suflete mişcate de cuvântul lui Pavel şi s-au întors la Dumnezeu.
Unii zic că Pavel s-a legat de unul din idolii lor.
v26, Dumnezeu a făcut ca toţi oamenii să iasă dintr-unul singur, din Adam.
v27, dorinţa lui Dumnezeu, "ca ei să caute pe Dumnezeu".
Adam şi Eva aveau părrăşie cu Dumnezeu în fiecare zi.
"Şi să se silească să-L găsească bâjbâind". Golul acesta din sufletul omului nu poate fi umplut decât de Dumnezeu. Trebuie să caut părtăşia cu El.
Lumea vine cu păcatul, curvia, alcoolul ca să umple golul. Dar în ei nu este nici o speranţă.
Pe Dumnezeu trebuie să-L cunoşti căutându-l. Este un imperativ: să cauţi un pas spre Dumnezeu.
v28, apostolul este la zi, cunoaşte cultura acestor atenieni. Ioan 14:7 "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa". Astăzi vă aducem vestea bună a Evangheliei. Domnul Isus este Învierea şi Viaţa. Domnul ne oferă viaţa veşnică. 1 Ioan 5:11-12.
Când Dumnezeu vede că este căutat, El se lasă descoperit.
Domnul Isus nu a rămas în mormânt, ca ceilalţi întemeietori de religii: Confucius, Buda, Mahomed; ci El a înviat a treia zi după Scripturi.
Vrei să fi copil al lui Dumnezeu, atunci primeşte astăzi pe Isus Hristos ca Mântuitor personal!
De ce astăzi, acum? Cine ştie dacă mai putem veni? Poate interveni un accident, poate o comoţie cerebrală.
Să dăm la o parte orice piedică şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne.
Acum Hristos e ca un avocat bun, dar mâine dacă vom pleca în veşnicie, sau atunci când vom muri, Îl vom întâlni ca un Judecător drept. Ioan 5:24.
...

27, Duminică, dimineaţa - 1, parţial

Zidire, dimineaţa
Predică, 1 Ioan 3:24-4:6; parţial, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3

...
Prezentare carte, "Din Cuvintele lui Teodor Popescu", scrisă de Horia Simioară.
Cuprins:
Dumnezeu revelat în Sfânta Scriptură;
Omul şi căderea lui în păcat;
Mântuirea, lucrarea Domnului Isus Hristos prin credinţă;
Siguranţa mântuirii celui născut din nou;
Trăsături ale vieţii unui om mântuit;
Caracteristici ale vieţii de credinţă;
Adunarea lui Dumnezeu;
Evenimentele viitoare.

Este o carte uşor de citit. Aşa cum ştiţi, limbajul dânsului este curgător şi plin de har.
O să găsiţi această carte, aici, la cioşcul nostru şi dacă o citiţi şi vi-o însuşiţi, ne va fi de folos pentru viaţa noastră de legătură cu Domnul Isus.

... Continuarea citirii din epistola 1 a lui Ioan 3:24-4:6
2 mari teme pe care le tratează apostolul: prima mare temă este părtăşia; şi a doua temă, la fel de mare, este calitatea noastră de copii ai lui Dumnezeu.
Prin aceasta ne trădăm că aparţinem lui Dumnezeu şi plecând de la aceste două teme mari, şi de la faptul că în primul secol, în primul secol când a scris omul acesta, spre sfârşitul secolului întâi, au fost spre sfârşitul secolului întâi şi doi şi trei cele mai multe erezii cuprivire la învăţătura despre Domnul Isus Hristos.
Spunea cineva interesant, că dacă canonul Noului Testament s-a încheiat în primele secole, canonul ereziilor s-a încheiat tot în primele secole. Toate falsurile au fost atunci, acum sunt doar mici adăugiri. Dar tot adevărul a fost stabilit atunci şi a rămas acest canon binecuvântat al Cuvântului lui Dumnezeu, aceste dreptar al învăţăturii sănătoase. Şi tot atunci s-a epuizat, s-au epuizat toate rătăcirile. Şi de ce spun lucrul acesta? Pentru că această Carte Sfântă a avut puterea prin apostoli să spulbere rătăcirile şi a fost înţelepciunea lui Dumnezeu. S-a grăbit anti-hristul şi s-au grăbit proorocii mincinoşi, s-au grăbit toţi aceia care n-au avut o lucrarea autentică a lui Dumnezeu în ei să-şi demonstreze şi să-şi verse toate ereziile lor. Şi aş putea să spun: S-a grăbit Duhul lui Dumnezeu prin autorităţi apostolice să corecteze, să facă faţă, să sublinieze şi să ne lase adevărul Scripturii care este suficient.
...