duminică, 15 aprilie 2012

15 - Duminică, tineret - 3

Tineret, seara
Predică, Despre familie; Geneza 2:18, mesaj transmis prin Ionel Banu Descarcă MP3

...
Sotul sau sotia trebuie sa fie un ajutor potrivit.
Dar noi trebuie sa avem alta optica decat cei din lumea. Proverbe 18:32. Proverbe 19:14 "o nevasta priceputa este un dar de la Domnul".
Motivatia noastra cea mai de pret este aceea de a sluji Domnului. Tanarul sau tanara va trebui sa-si dea planurile in mana lui Dumnezeu. Trebuie sa primesc de la Dumnezeu lumina ca sunt in ordine in relatia aceasta.
Avem nevoie sa implinim voia lui Dumnezeu pentru ca sa fim pregatiti de casatorie. Fara ajutorul Lui, nu putem face nimic. Trebuie sa primesc de la Domnul ca acela/aceea la care ne gandim este potrivit pentru noi.
Maturitatea, din punct de vedere spiritual.
Cautati un grup de partasie, un frate cu alti frati, o sora cu alte surori.
Este foarte important sa vorbesti cu parintii tai. Tanarul sa mearga la parintii fetei. Nu ne descurcam singuri.
...

15 - Duminică, tineret - 2

Tineret, seara
Predică, Despre logodnă; 2 Corinteni 11:2-3, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3

...
Astazi, opinia parintilor, in cel mai fericit caz, are un rol consultativ. Si poate fi explicata prin cadrul cultural in care traieste Biserica.
Dar nu era asa in vechime. Nu putem gasi nici o baza pentru prietenie. Pentru logodna, da. Logodna presupunea implicarea in cultura respectiva. Important este sa gasim principiile.
Rostul relatiilor premaritale, 2 Corinteni 11:2-3.
Hotararea de logodna este o perioada de proba in care cei doi nu se mai vad, ca sa puna la incercare logodna lor. Mireasa se pregateste. Familia baiatului trebuia sa aduca un dar ca recunoastere a straduintelor parintilor ca au crescut o fata pana la varsta casatoriei.
Este foarte bine ca baiatul si fata sa aiba alaturi un om de incredere, de preferabil parintii. De multe ori, nu reusim sa capatam acea increde in copiii nostri, dar si atunci, poate Domnul va da un frate de incredere care sa vegheze relatia dintre cei doi.
Ce face logodnica? "Ca sa va infatisez inaintea lui Hristos ca pe o feciora curata. Curatie si credinciosie. Acestea ar trebui sa guverneze mintea si inima unui baiat sau a unei fete care vrea sa se casatoreasca: curatie si credinciosie.
Exista preocuparea aceasta, a incercarii. Dar nu este dupa Cuvantul lui Dumnezeu. Exista tatonari, si fiecare vom da socoteala inaintea lui Dumnezeu. Sunt conditii in care cu greu poti sa mai vorbesti de curatie.
Responsabilitatea parintilor si adunarii este sa se roage pentru puritatea si credinciosia lor. Pana la momentul in care cei doi vor fi una.
...

15 - Duminică, tineret - 1

Tineret, seara
Predică, Prieteniile; Eclesiastul 3:11, mesaj transmis prin Liviu Grosu Descarcă MP3

...
Eclesistul 3:11. "Orice lucru, El il face frumos la vremea lui". Avem mari limite: din fire suntem nerabdatori; la vremea Lui, nu la vremea noastra. Asa a randuit Dumnezeu: barbati si femei, baieti si fete. Toate etapele vietii sunt extrem de frumoase, adolescentii care te pun in incurcatura cu istetimea lor.
Barbatul doreste o nevasta. Femeia se gandeste la un sot. Tinerii privesc viata altfel decat cei care au trecut prin mai multe casatorii.
Prea multa preocupare pentru pornirea aceasta fireasca. Preocupari nelatimpul lor, care au repercursiuni serioase.
Exceptiile sunt cei care sunt randuiti de Dumnezeu, ca sa nu se casatoreasca, si care se ingrijesc de lucrul lui Dumnezeu.
Nu este deajuns dragostea pentru casatorie, este nevoie de o compatibilitate spirituala.
E necesara pregatirea pentru casatoria. Prietenia si logodna trebuiesc folosite cu intelepciune. E important pentru cei doi tineri sa priveasca si aspectul spiritual.
Dumnezeu nu lucreaza dupa un sablon. Uneori, tinerii au nevoie ca sa se cunoasca daca e ceva de la Dumnezeu sau doar o atractie fizica. Interese, dorinte, asteptari, convingeri pe care le au fiecare din cei doi.
O ordine a prioritatilor. Care este de cele mai multe ori trairea dintre 2 tineri? Este fizica, si totusi ar trebui sa fie cea spirituala. Valorile din viata noastra, firesc, sunt inversate fata de norma spirituala.
Relatiile dintre cei credincios si cei necredincios in privinta casatoriei sunt de incompatibilitate.
In cazul prieteniei, putem avea in vedere aspectul duhului, al sufletului sau al inimii. Deosebiri cu privire la chemarea pentru slujire. Dupa casatorie, se produc dureri mari si chiar despartiri.
Multe principii: sotia s-o pot respecta.
Deosebiri in ce priveste sufletul, ce ne place si nu.
Deosebiri emotionante.
Aceste discutii sunt baza unei relatii sanatoase in casatoria pe care o doriti. Si oameni cu dureri si probleme in viata dumnealor.
Nu toate prieteniile se sfarsesc prin casatorie. Sa fim responsabili.
In Scriptura gasim si logodna, Matei 1:19.
Dupa logodna, drumul de intoarcere nu mai este de dorit.
La orice decizie, bine este ca cei doi sa se roage, sa colaboreze cu parintii, sa tina cont si de un frate in care vad maturitate, o atitudine duhovniceasca.
Si in cazul parintilor sunt probleme: parinti autoritari.
Se poate trai frumos. Se poate trai si prin rugaciune, fara dependenta de parinti.
...

15 - Duminică, 3

Zidire, dimineaţa
Predică, Ioan 21:1-14, mesaj transmis prin Ionel Banu Descarcă MP3

15 - Duminică, 2

Evanghelizare, dimineaţa
Predică, Fapte 2:22-24, mesaj transmis prin Marian Niţu Descarcă MP3

15 - Duminică, 1

Zidire, dimineaţa
Predică, Ioan 20:1-23, mesaj transmis prin Ionel Banu Descarcă MP3