joi, 16 mai 2013

16, Joi - 2

Evanghelizare, seara
Predică, Matei 8:18-22, mesaj transmis prin Mihai Socoteanu Descarcă MP3
...
După vindecarea soacrei lui Petru în Capernaum.
De ce se referă la vulpi și la păsările cerului? Se compară cu niște vietăți smerite.
Cum de o pasăre atât de mică poate face un cuib așa sofisticat? "Dar Fiul omului nu are unde-și odihni capul." Domnul Isus venise din casa Tatălui Său. O diferență izbitoare față de cum a fost primit pe pământ. În casa de poposire nici nu era loc pentru El. O iesle umilă încă de la nașterea Sa.
Drumul Său de lucrare nu se menționează că El avea o locație stabilă.
Este experiența din Betania, "o femeie numită Marta L-a primit în casa ei".
Alta locație este Simon leprosul, în casa acestui om intră obosit, te-ai fi așteptat să guste mai întâi din bucate, căci vine o femeie păcătoasă care-i unge picioarele.
Nici măcar la femeia din Samaria, această nu-i dă apă. Ci El rămâne la fântână din Sihar și vestește Samaritenilor mântuirea lui Dumnezeu.
El este acela care pe drumul Său n-a avut un loc unde să-și plece capul. El Cel împovărat putea să dea odihnă.
Oamenii care-și doresc confortul, ei astfel de oameni, sunt cel mai puțin calificați să vestească evanghelia. Astfel de oameni vor fi înzestrați de Dumnezeu.
Domnul Isus a fost o jertfă care se mistuia, o viață care S-a consumat pe Sine Însuși.
Tot așa pe mare, era "cu capul pe cârmă la căpătâi". Dar nici acolo nu are odihnă, ci vine furtuna peste corabie. "Deodată s-a făcut o mare furtună". Oare în viața unui om este justificată apariția unor astfel de furtuni? Pe corabia pe mare Domnul Hristos doarme: pe de o parte oboseala, pe de altă parte starea interioară care nu era perturbată de ce se întâmpla în jur.
La ce grad de furtună sunt copleșit și sunt învolburate și sunt agitat. Domnul Isus Hristos este Stânca: pacea noastră să fie ca un râu. Evaluarea nivelului nostru la care devin firesc.
Un alt tip de odihnă în furtună este Iona: indiferență, a dormit dus. Dumnezeu îl cheamă pe credincios ca să simtă cu ceilalți și să pună umărul.
Domnul Isus Și-a plecat capul numai pe crucea Golgotei, și aceasta tot pentru noi.
Ce-o fi fost în inima lui Ioan care și-a plecat capul pe pieptul Domnului Hristos?
În grădina Ghetsimani: "dormiți de-acum și odihniți-vă", cuvântul Domnului Hristos către ucenici când venea mulțimea să-L prindă. Un suflet care este odihnit în Domnul va avea vigoare. Trebuie să intrii în odihna Domnului, omul ascuns al inimii. Imperativul Domnului: să fi echipat cu ce-ți dă Dumnezeu.
"Lasă morții să-și îngroape morții." Lumea pe fond se ocupă de lucruri moarte. Cum se încadrează în viața unui credincios gestionarea unor lucruri moarte? Căutarea după informații nu trebuie să-ți ia pacea. Nu este o ofensă adusă omului, ci este vorba de priorități și ce s-ar întâmpla dacă le-am inversa? Pe unele le-am lăsa nefăcute.
Sfinții au avut tot 24 de ore într-o zi. Trăim într-o lume în care timpul e foarte important și pare așa scurt. Trebuie să-l investesc în lucruri care aduc slavă lui Dumnezeu.
"Dumnezeu nu este Dumnezeul celor morți ci al celor vii."
Cum de s-a găsit loc pentru slăbănog în casa unde vestea Domnul Hristos evanghelia? Dar cel de lângă tine este acela pentru care a murit Hristos, dacă-l vezi așa alta va fi evaluarea ta pentru el. Noi evaluăm adesea oamenii pe criterii relative.
Marcu 1:33, toată cetatea era adunată la ușă. Dar în capitolul 2 nu mai era toată cetatea. De multe ori omul urmează acest tipar: să fie constrâns de circumstanțe.
Dumnezeu vrea oameni care să lucreze indiferent de circumstanțe. Niciodată lucrarea lui Dumnezeu nu este singulară, ci este în echipă, este adunarea.
...

16, Joi - 1

Evanghelizare, seara
Predică, Marcu 2:1-12, mesaj transmis prin necunoscut Descarcă MP3
...
Domnul Isus vine să locuiască în Capernaum.
Domnul Isus începe să-i învețe încă din prima zi. Duhurile necurate ne se sperie de zidurile sinagogii, ci se sperie numai de Domnul Isus Hristos.
Un mare privilegiu ca Domnul Isus Hristos să locuiască în mijlocul nostru.
El le vestea Cuvântul. El Însuși se vestea: Pâinea vie din cer care a venit la noi oamenii.
Când vine un bolnav la Domnul,  oamenii nu îi puteau face loc să intre. Păcatul pune un zid în apropierea de Domnul, tot așa și lumea este o piedică în apropierea de Domnul. Poate avem și noi slăbănogii noștri acasă. Este nevoie de oameni care să-i aducă la Dumnezeu. Oamenii aceia nu l-au lăsat pe slăbănog singur ci l-au condus până la Domnul. Pe ei i-a costat ceva, au făcut efort, l-au urcat pe casă: trebuie să fi atent să nu cadă. Când a văzut Domnul Isus credința oamenilor, El l-a iertat și l-a vindecat. A cui era credința a oamenilor sau a slăbănogului? Dar slăbănogul nu s-a opus.
Problema păcatelor noastre trebuie rezolvate aici pe pământ. Jertfa Lui are putere aici pe pământ.
Un om obișnuit nu poate da iertare păcatelor. Iar vindecarea trupească vine tot de la Dumnezeu. Capernaumul nu mai văzuse așa ceva! Orașul Capernaum s-a mândrit cu așa ceva. Dar decretul Domnului Isus Hristos: degeaba am locuit în mijlocul vostru.
Iubiților, poate și noi avem diverse pretenții și spunem: trebuie să mergem în cer.
...