duminică, 10 iunie 2012

10, Duminică, tineret - 3

Tineret, seara
Predică, Principiile slujirii, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3

...
Principiile slujirii: slujirea unei alte fiinte umane. Prin slujirea noastra sa-i putem pune in valoare. Valoarea si increderea fiintei umane o da Dumnezeu prin jertfa Fiului Sau, pentru ca noi prin credinta sa putem fi rascumparati.
Insa, prin slujirea noastra, ne ajutam partenerul sa fie constient de valoarea sa.
Slujirea este pe primul loc. Dar la sotie era altceva, sotia ramasese in familie cu mari poveri de adus la indeplinire, si astepta comunicare. Eram atat de stresati pe linia slujirii ca nu aveam timp pentru comunicare. Eu aveam nevoie de o transformare profunda prin care sa schimbe modul de a gandi. S-a pus problema, care este echilibru? Sotia mea a clacat, de la suprasolicitare. Rostul de capetenie este sa-mi slujesc sotia si sa-mi slujesc familia.
Fa-ti timp sa rezolvi treburile acasa si apoi sa mergi in lucrare. Altfel este jale, dezastru. O mentalitate pagubitoare: ca ceea ce se afiseaza este important.
Acest dozaj, aceasta formula de echilibru inseamna sa fi mult mai eficient in toate celelalte domenii. O sotie impovarata are nevoie s-o scoti undeva, numai tu si ea. Important si ce simte, ce-i place, ce-si doresc. Lucrurile acestea maresc eficacitatea in slujire. Sa ne facem timp pentru comunicarea cu sotia, sa pregatim terenul intr-o zi. Dimineata la masa, o jumatate de ora cu sotia.
Sa investim energie sa ne putem insusi bine lucrurile.
Investitia in partener isi aduce rod insutit.
...

10, Duminică, tineret - 2

Tineret, seara
Predică, Efeseni 5:19, comunicarea in familie, mesaj transmis prin Daniel Dumitrescu Descarcă MP3

...
Comunicarea este cheia casniciei. Intre comunicare si conversatie este o diferenta majora.
Oamenii recunosc nevoia de comunicare. Profunzimea dragostei dintre sot si sotie depinde de masura si profunzimea comunicarii dintre ei.
3 piedici. Sunt oameni care nu au capacitatea de a vorbi, si sa se deschida, sa spuna ca gandesc. Nu este o insusire naturala ci un proces.
Sunt oameni care se tem sa-si expuna gandurile, pentru ca au fost raniti, si sunt raniti.
Altii cred ca a vorbi nu aduce nici un folos, pentru ca era contrata intotdeauna si cealalta persoana trebuia sa aiba dreptate.
Sunt 5 trepte ale comunicarii: 5. conversatia folosind cliseele, acea conversatie in care nu te implici f mult. 4. Relatarea informatiilor despre altii. 3. Ideile si convingerile mele, prima etapa a comunicarii, acea persoana risca sa iasa din izolare si sa se expuna. 2. Sentimentele si emotiile mele, isi spune temerile, emotia. 1. Comunicarea emotionala completa, deschidere si onestitate.
Cum este comunicarea in familia noastra?
Cat de greu este sa asculti dar si sa vorbesti, cand vii acasa obosit...
Alte reguli: 1. ingaduinta reciproca, aceasta libertate de exprimare. 2. Respect reciproc. 3. Acceptarea peesonalitatii celuilalt, casatoria nu e o scoala de corectie. 4. Increderea. 5. Ascultarea, sa ma opresc din fuga mea si sa ascult, daca nu o asculti tu, s-ar putea s-o asculte altul.
Daca comunicarea mea cu Dumnezeu nu este buna, comunicarea cu sotia sufera.
La ce nivel a ajuns comunicarea ta cu Dumnezeu?
...

10, Duminică, tineret - 1

Tineret, seara
Predică, Efeseni 5:28-33, familia celui credincios, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3

...
Nu fericirea omului este primul scop in familie, ci ca Dumnezeu sa se slaveasca in familie.
Relatia dintre soti. Presupune dependenta celor doi de Domnul Isus Hristos.
Datorita pacatului fiinta omeneasca si-a inversat valorile. Si apare acest egocentrism. Dar in relatia de casatorie, intai este altruismului, apoi cine-si iubeste sotia se iubeste astfel pe sine insusi.
Daca nu slujesti, poti sa ai un caracter manipulativ.
Si unitatea pe planul trupesc, intimitatea cea mai profunda pe plan pamantesc. Asa i-a creat Dumnezeu. Dumnezeu a randuit ca din aceasta unitate sa poata asigura perpetuarea speciei umane pe pamant. Este aceasta constienta ca un cuplu sa aiba binecuvantarea sa nasca copii care sunt suflete vesnice care vor mosteni imparatia lui Dumnezeu impreuna cu cei sfinti.
"Fauritorii casniciei" de Lawrence Crabb. Convingerile pe care le aplici cu staruinta in viata, acelea sunt convingerile tale.
Doua fiinte din familii diferite vin pe un teritoriu nou, pe teritoriul familiei. Unitatea sufleteasca este o constructie in trei. Unitatea sufleteasca trebuie sa aiba valori ceresti. Trebuie sa aiba si coordonata verticala: prezenta Domnului Isus.
In viata umana, fiecare are un tel, un scop, si viata noastra inseamna fixarea unor tinte. Si de felul cu vom stabili tintele, vor fi si actiunile noastre.
Copilul crescut in neintelegeri familiale, va pune niste tinte, sa se pazeasca de o posibila primejdie in familie. Teama aceasta care-i urmareste toata viata lor.
In aceasta unitatea sufleteasca, scopul este slujirea. Ca partenerul meu sa beneficieze de slujba mea, ca sa-i fie bine.
Uneori poate fi si motivatia sa nu fiu singur, dar care nu are scopul de slujire. Proverbe 31, "ea ii face bine si nu rau". Aici apar derapajele cel mai des intalnite, si anume manipulare.
Nu-i tarziu sa incepem, sa dezvoltam aceste calitati in familie
...