duminică, 15 iunie 2014

15, Duminică - tin, 3

Tineret, seara
Predică, 1 Petru 5:1-4, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
1 Petru 5:1 Sfătuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca și ei, un martor al patimilor lui Hristos și părtaș al slavei care va fi descoperită: 5:2 păstoriți turma lui Dumnezeu care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bunăvoie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un câștig mârșav, ci cu lepădare de sine. 5:3 Nu ca și cum ați stăpâni peste cei ce v-au căzut la împărțire, ci făcându-vă pilde turmei. 5:4 Și când Se va arăta Păstorul cel mare, veți căpăta cununa care nu se poate veșteji, a slavei.
Un pasaj mai deosebit.
Nu oricine vrea să fie prezbiter. Mulți își doresc astăzi să fie în față, dar își doresc din ambiție.
Modestie a apostolului Petru. Duhul Sfânt al lui Dumnezeu te ajută să-ți vezi rostul, să-ți vezi limitele.
Petru avea o autoritate apostolică: un martor al patimilor lui Hristos.
În vremea aceea era și un context deosebit. Când Biserica este în încercare, Domnul are grijă să pună pe cineva să aibă grijă de turmă.
3 exemple concrete de păstori:
1) Moise, un om cu o chemare specială, cu o educație a lumii la apogeu, dar care a fost educat de Dumnezeu. A condus aproape 3 milioane de oameni.
Moise este chemat să asculte de Dumnezeu, și Dumnezeu îl însoțește. Va avea întâi de-a-face cu împotrivirea lui Faraon. Faraon se va opune până când o mână puternică îl va forța.
Exodul 33:12 Moise a zis Domnului: „Iată, Tu îmi zici: „Du pe poporul acesta!” Și nu-mi arăți pe cine vei trimite cu mine. Însă, Tu ai zis: „Eu te cunosc pe nume și ai căpătat trecere înaintea Mea!” 33:13 Acum, dacă am căpătat trecere înaintea Ta, arată-mi căile Tale; atunci Te voi cunoaște și voi avea trecere înaintea Ta. Și gândește-Te că neamul aceasta este poporul Tău!” 33:14 Domnul a răspuns: „Voi merge Eu însumi cu tine și îți voi da odihnă.” 33:15 Moise i-a zis: „Dacă nu mergi Tu însuți cu noi, nu ne lăsa să plecăm de aici. 33:16 Cum se va ști că am căpătat trecere înaintea Ta, eu și poporul Tău? Oare nu când vei merge Tu cu noi și când prin aceasta vom fi deosebiți, eu și poporul Tău, de toate popoarele de pe fața pământului?” 33:17 Domnul a zis lui Moise: „Voi face și ceea ce-Mi ceri acum, căci ai căpătat trecere înaintea Mea și te cunosc pe nume!”
Omul care se luptă înaintea lui Dumnezeu pentru poporul lui Dumnezeu. Ce exemplu avem în Moise.
Ce ușor se dau oamenii cu cei răzvrătiți, cu cei firești.
2) Împăratul David, și pe el îl lucrează Dumnezeu.
Avea în el format duhul de păstor: 1 Samuel 17:34 David a zis lui Saul: „Robul tău păștea oile tatălui său. Și când un leu sau un urs venea să-i ia o oaie din turmă, 17:35 alergam după el, îl loveam și-i smulgeam oaia din gură. Dacă se ridica împotriva mea, îl apucam de falcă, îl loveam și-l omoram. 17:36 Așa a doborât robul tău leul și ursul; și cu filisteanul acesta, cu acest netăiat împrejur, va fi ca și cu unul din ei, căci a ocărât oștirea Dumnezeului celui Viu.”
Dumnezeu îl educă pe David să învețe ce înseamnă să fie păstor.
1 Samuel 17:32 Robul tău va merge să se bată cu el.”
Psalmi 78:70 A ales pe robul Său David și l-a luat de la staulele de oi. 78:71 L-a luat dinapoia oilor care alăptau, ca să pască pe poporul Său, Iacov, și pe moștenirea Sa, Israel. 78:72 Și David i-a cârmuit cu o inimă neprihănită și i-a povățuit cu mâini pricepute.
Rezumat al slujbei de păstor a lui David.
3) Exemplul Domnului Isus Hristos
Ioan 10:1 Adevărat, adevărat vă spun că cine nu intră pe ușă în staulul oilor, ci sare pe altă parte, este un hoț și un tâlhar. 10:2 Dar cine intră pe ușă este păstorul oilor. 10:3 Portarul îi deschide, și oile aud glasul lui; el își cheamă oile pe nume, și le scoate afară din staul. 10:4 După ce și-a scos toate oile, merge înaintea lor; și oile merg după el, pentru că îi cunosc glasul. 10:5 Nu merg deloc după un străin; ci fug de el, pentru că nu cunosc glasul străinilor.” 10:7 Isus le-a mai zis: „Adevărat, adevărat vă spun că Eu sunt Ușa oilor. 10:8 Toți cei ce au venit înainte de Mine sunt hoți și tâlhari; dar oile n-au ascultat de ei. 10:9 Eu sunt Ușa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mântuit; va intra și va ieși și va găsi pășune. 10:10 Hoțul nu vine decât să fure, să înjunghie și să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viață, și s-o aibă din belșug. 10:11 Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun Își dă viața pentru oi. Ioan 10:1 Adevărat, adevărat vă spun că cine nu intră pe ușă în staulul oilor, ci sare pe altă parte, este un hoț și un tâlhar. 10:2 Dar cine intră pe ușă este păstorul oilor. 10:3 Portarul îi deschide, și oile aud glasul lui; el își cheamă oile pe nume, și le scoate afară din staul. 10:4 După ce și-a scos toate oile, merge înaintea lor; și oile merg după el, pentru că îi cunosc glasul. 10:5 Nu merg deloc după un străin; ci fug de el, pentru că nu cunosc glasul străinilor.” 10:7 Isus le-a mai zis: „Adevărat, adevărat vă spun că Eu sunt Ușa oilor. 10:8 Toți cei ce au venit înainte de Mine sunt hoți și tâlhari; dar oile n-au ascultat de ei. 10:9 Eu sunt Ușa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mântuit; va intra și va ieși și va găsi pășune. 10:10 Hoțul nu vine decât să fure, să înjunghie și să prăpădească. Eu am venit ca oile să aibă viață, și s-o aibă din belșug. 10:11 Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun Își dă viața pentru oi.
Ce pildă de slujire ne dă Domnul.
Când înveți să slujești, când înveți să suferi pentru Evanghelie.
Răsplătirea noastră nu va fi aici.
...

15, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, 1 Petru 5:1-4, mesaj transmis prin Lucian Adam Descarcă MP3
...
1 Petru 5:1 Sfătuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca și ei, un martor al patimilor lui Hristos și părtaș al slavei care va fi descoperită: 5:2 păstoriți turma lui Dumnezeu care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bunăvoie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un câștig mârșav, ci cu lepădare de sine. 5:3 Nu ca și cum ați stăpâni peste cei ce v-au căzut la împărțire, ci făcându-vă pilde turmei. 5:4 Și când Se va arăta Păstorul cel mare, veți căpăta cununa care nu se poate veșteji, a slavei.
Ioan 10:12 Dar cel plătit, care nu este păstor și ale cărui oi nu sunt ale lui, când vede lupul venind, lasă oile și fuge; și lupul le răpește și le împrăștie. 10:13 Cel plătit fuge, pentru că este plătit și nu-i pasă de oi. 10:14 Eu sunt Păstorul cel bun. Eu Îmi cunosc oile Mele, și ele Mă cunosc pe Mine,
Prezbiter sau bătrân; episcop; păstor. Fiecare dintre ele au un aspect al lucrării, dar în sine înseamnă același lucru.
Avertismente:
1) lenevirea spirituală în păstorirea bisericii, indiferența sau nepăsarea.
2 Timotei 4:5 Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferințele, fă lucrul unui evanghelist și împlinește-ți bine slujba.
1 Timotei 4:14 Nu fi nepăsător de darul care este în tine, care ți-a fost dat prin prorocie, cu punerea mâinilor de către ceata prezbiterilor.
1 Petru 4:10 Ca niște buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit.
2) pericolul lăcomiei
1 Petru 5:2 nu pentru un câștig mârșav, ci cu lepădare de sine
Tit 1:7 nici lacom de câștig mârșav;
1 Timotei 6:5 care cred că evlavia este un izvor de câștig. Ferește-te de astfel de oameni.
Efeseni 5:5 niciun lacom de avere, care este un închinător la idoli, n-are parte de moștenire în Împărăția lui Hristos și a lui Dumnezeu.
3) avertisment împotriva mândriei
1 Petru 5:5 Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriți le dă har.”
Psalmi 19:13 Păzește, de asemenea, pe robul Tău de mândrie, ca să nu stăpânească ea peste mine!
1 Petru 5:1 Sfătuiesc pe prezbiterii dintre voi
Oameni dintre noi. Această chemare de a păstori biserica se adresează celor care se califică și au o viață așa cum și-o dorește Dumnezeu de la astfel de oameni.
2 Timotei 2:21 Deci, dacă cineva se curăță de acestea, va fi un vas de cinste, sfințit, folositor stăpânului său, destoinic pentru orice lucrare bună.
1 Petru 5:2 păstoriți turma lui Dumnezeu
Turma este a lui Dumnezeu. Nu este turma păstorilor ci este lucrarea lui Dumnezeu.
Cum te comporți cu lucrurile lui Dumnezeu?
1 Petru 5:2 păstoriți turma lui Dumnezeu care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bunăvoie, după voia lui Dumnezeu;
Când ești un lider după voia lui Dumnezeu, voia lui Dumnezeu devine voia ta. Nu obligați.
1 Petru 4:19 Așa că cei ce suferă după voia lui Dumnezeu să-și încredințeze sufletele credinciosului Ziditor și să facă ce este bine.
Slujim noi după voia Lui?
Evrei 13:17 Ascultați de mai marii voștri și fiți-le supuși, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre, ca unii care au să dea socoteală de ele; pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci așa ceva nu v-ar fi de niciun folos.
Ezechiel 34, ce înseamnă un păstor bun și un păstor rău.
...

15, Duminică - tin, 1

Tineret, seara
Poezie, Luca 9:23, De-ai luat pe umăr crucea, mesaj transmis prin Isac Blega Descarcă MP3
...
Cum să urmăm pe Isus?
Luca 9:23 Apoi a zis tuturor: „Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să Mă urmeze.
...

15, Duminică - ev, 2

Evanghelizare, dimineața
Predică, Luca 5:1-11, mesaj transmis prin Ionel Banu Descarcă MP3
...
Luca 5:1 Pe când Se afla lângă lacul Ghenezaret şi Îl îmbulzea norodul ca să audă Cuvântul lui Dumnezeu,
2 Isus a văzut două corăbii la marginea lacului; pescarii ieşiseră din ele să-şi spele mrejele.
3 S-a suit într-una din aceste corăbii, care era a lui Simon: şi l-a rugat s-o depărteze puţin de la ţărm. Apoi a şezut jos şi învăţa pe noroade din corabie.
4 Când a încetat să vorbească, a zis lui Simon: „Depărteaz-o la adânc şi aruncaţi-vă mrejele pentru pescuire.”
5 Drept răspuns, Simon I-a zis: „Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi n-am prins nimic; dar, la cuvântul Tău, voi arunca mrejele!”
6 După ce le-au aruncat, au prins o aşa de mare mulţime de peşti că începeau să li se rupă mrejele.
7 Au făcut semn tovarăşilor lor care erau în cealaltă corabie să vină să le ajute. Aceia au venit, şi au umplut amândouă corăbiile, aşa că au început să se afunde corăbiile.
8 Când a văzut Simon Petru lucrul acesta, s-a aruncat la genunchii lui Isus şi I-a zis: „Doamne, pleacă de la mine, căci sunt un om păcătos.”
9 Fiindcă îl apucase spaima, pe el şi pe toţi cei ce erau cu el, din pricina pescuirii pe care o făcuseră.
10 Tot aşa şi pe Iacov şi pe Ioan, fiii lui Zebedei, tovarăşii lui Simon. Atunci Isus i-a zis lui Simon: „Nu te teme; de acum încolo vei fi pescar de oameni.”
11 Ei au scos corăbiile la mal, au lăsat totul şi au mers după El.
...

15, Duminică - ev, 1

Evanghelizare, dimineața
Predică, Luca 23:33-43, mesaj transmis prin Mircea Necea Descarcă MP3
...
Luca 23:33 Când au ajuns la locul numit „Căpăţâna”, L-au răstignit acolo, pe El şi pe făcătorii de rele: unul la dreapta, şi altul la stânga.
34 Isus zicea: „Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!” Ei şi-au împărţit hainele Lui între ei, trăgând la sorţi.
35 Norodul stătea acolo şi privea. Fruntaşii îşi băteau joc de Isus şi ziceau: „Pe alţii i-a mântuit; să Se mântuiască pe Sine însuşi, dacă este El Hristosul, Alesul lui Dumnezeu.”
36 Ostaşii, de asemenea, îşi băteau joc de El; se apropiau, Îi dădeau oţet
37 şi-I ziceau: „Dacă eşti Tu Împăratul iudeilor, mântuieşte-Te pe Tine însuţi!”
38 Deasupra Lui era scris cu slove greceşti, latineşti şi evreieşti: „Acesta este Împăratul iudeilor.”
39 Unul din tâlharii răstigniţi Îl batjocorea şi zicea: „Nu eşti Tu Hristosul? Mântuieşte-Te pe Tine însuţi şi mântuieşte-ne şi pe noi!”
40 Dar celălalt l-a înfruntat şi i-a zis: „Nu te temi tu de Dumnezeu, tu, care eşti sub aceeaşi osândă?
41 Pentru noi este drept, căci primim răsplata cuvenită pentru fărădelegile noastre; dar Omul acesta n-a făcut niciun rău.”
42 Şi a zis lui Isus: „Doamne, adu-Ţi aminte de mine, când vei veni în Împărăţia Ta!”
43 Isus a răspuns: „Adevărat îţi spun că astăzi vei fi cu Mine în rai.”
...

15, Duminică - zidire

Zidire, dimineața
Predică, Evrei 5:7-10, mesaj transmis prin Mircea Necea Descarcă MP3
...
Evrei 5:7 El este Acela care, în zilele vieţii Sale pământeşti, aducând rugăciuni şi cereri cu strigăte mari şi cu lacrimi către Cel ce putea să-L izbăvească de la moarte, şi fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui,
8 măcar că era Fiu, a învăţat să asculte prin lucrurile pe care le-a suferit.
9 Şi, după ce a fost făcut desăvârşit, S-a făcut, pentru toţi cei ce-L ascultă, urzitorul unei mântuiri veşnice,
10 căci a fost numit de Dumnezeu: Mare Preot „după rânduiala lui Melhisedec.”
...