duminică, 14 aprilie 2013

14, Duminică - tin, 4

Tineret, seara
Predică, Coloseni 1:15-20, mesaj transmis prin Andrei Mîrza Descarcă MP3
...
Ne confruntăm cu problema aceasta: Doamne vreau să fac mai mulți dar nu pot! Care este soluția?
Noi ca oameni suntem tentați să ne înșurubăm în ideile noastre fixe.
Răspunsul lui Dumnezeu? Iov nu primește răspuns la plângerile lui, dar primește răspuns cu privire la Persoana lui Dumnezeu.
"Chipul", ce ar vrea să însemne: 1) o reprezentare o imagine, așa este Domnul Hristos pentru Dumnezeu. Vizualul tinde să micșoreze credința, în Vechiul Testament evreii se rugau unui Dumnezeu nevăzut, diferit față de neamuri care se închinau unui idol la altar, evreii spuneau că Dumnezeu este nevăzut, este duh. La fel, această imagine a Domnului Isus este în caracter al lui Dumnezeu. 2 Corinteni 4:3-4; Evrei 1:3. După înviere ucenicii stau în dubii privind la Domnul Isus, care este în chip al lui Dumnezeu prin jertfa Sa. 2) Cel Întâi născut din toată creația. Nu este doar agentul creației lui Dumnezeu ci este Fiul Său. Proverbe 8:22-31, Domnul Isus ca și arhitect și agent al creației lui Dumnezeu.
Versetul 18, Cap al Bisericii.
Apocalipsa 17:3, fiara, balaurul, șarpele cel vechi e singura creatură cu mai multe capete.
...

14, Duminică - tin, 3

Tineret, seara
Predică, Coloseni 1:9-12, mesaj transmis prin Claudiu Dorcioman Descarcă MP3
...
Versetul 9, apare o cerere și apare o motivație. Nu ajunge cunoașterea ci trebuie o acțiune: "să vă purtați". Este clar că apostolul Pavel transmite unor credincioși. În Evrei se spune "prin credință" apoi "a făcut".
Care este legătura între cunoștința cu privire la voia Lui și purtare? Conexiune între cunoștință și acțiunile din viața noastră. "Aducând roade în tot felul de fapte bune", și "sporind în cunoștința voiei Lui".
Pomul nu rodește ci roadele sunt produse de pom.
Efeseni 2:10 "Căci noi suntem lucrarea Lui și am fost zidiți în Hristos Isus pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele."
Faptele bune să plece de la cei mai apropiați, de la familia noastră.
Ilie și proorocii lui Baal. Pericolul de a ne mândri, dar ca soluție este să spunem care sunt motivele și originea acțiunilor noastre.
Este excelent să dorim să creștem în cunoaștere, dar nu cred că Dumnezeu vrea să cunoaștem fără să acționăm.
Coloseni 1:11 "întăriți, cu toată puterea, potrivit cu tăria slavei Lui, pentru orice răbdare și îndelungă răbdare, cu bucurie". Dumnezeu vrea să ne dea putere dar împreună cu răbdarea.
Copiii sunt atrași de oameni care pot face lucruri mari. Copiii cred și nu au nevoie de oameni demonstrație științifică, aspectul de copil care crede totul.
...

14, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, Coloseni 1:1-20, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3
...
Evanghelia este ca o poveste de dragoste. Dragostea lui Dumnezeu pentru cei din Colose. Când începe această poveste, când ei au crezut în Dumnezeu.
Această relație de dragoste este în pericol. Există un seducător, care poate veni și la Colose. Seducătorii vin cu pretenția că pot aduce și altceva mai bun.
7 trăsături de superioritate ale Domnului Isus Hristos: … 4) Capul Bisericii; … 7) Să împace totul cu Sine făcând pace prin sângele Lui.
Epistola are în vedere protejarea relației cu El.
...

14, Duminică - tin, 1

Tineret, seara
Poezie, Fi gata a zice nu!, 1 Petru 5:8, mesaj transmis prin Isac Blega Descarcă MP3
...
Înfruntă pe vrăjmașul, fi gata a zice nu.
...

14, Duminică - ev, 2

Evanghelizare, dimineața
Predică, Fapte 11:27-30, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
Alături de orașele mari bogate sunt foarte multe zone de sărăcie. Această providență a lui Dumnezeu de a nu lăsa pe toți oamenii bogați. Dărnicia să dai din cei la limită, să dai și altuia care este mai la limită decât tine.
În Africa avem o misionară pe Magdalena Maria. Îngrijește de copii, are școală pentru ei. Din puținul ei a pregătit ceva de mâncare copiilor, încât după mau multe săptămâni copiii aceia au plecat sătui. Foamete în toată lumea, de ce s-a întâmplat? Foamete, secetă, lipsă de lucru, dar de ce? Așa a vrut Dumnezeu, ca să-Și arate slava.
Dacă nu era un om ca Iosif? Cu siguranță nu rezistau la 7 ani de foamete.
Tot așa și proorocul care spune de foamete, ca să fie anunțați și să salveze pe niște oameni. Pentru ca noi cu o inimă ca a Domnului Isus Hristos să putem mijloci înaintea lui Dumnezeu, și cu ce avem să putem ajuta.
Credincioșii din Antiohia erau extrem de deosebiți, remarcați de ceilalți în viața de zi cu zi. Li se spuseseră despre felul de purtare a Domnului Isus. Acela despre care ne vorbesc Îl vedem în ei. Evanghelia trebuie să devină un mod de viață. Oamenii de acolo i-au numit "creștini". Noi credincoșii suntem o priveliște pentru oameni și îngeri.
Dar creștini sunt din statistici laice un miliard și ceva. Dar cârciumile sunt pline, destrăbălarea este în toi, toți sunt creștini. Dar cei credincioși încearcă acu să se numească "credincioși".
Dar nu trebuie să rămânem la auzite. Copilul care se naște nu rămâne totdeauna la starea de la început. Într-un mod asemănător stau lucrurile pentru cel credincios. Creșterea, maturizarea, să citim zilnic din Cuvântul Domnului. În Antiohia evanghelia a însemnat și ucenicizarea, creșterea în credință.
O Biserică are nevoie să poată fi crescută tot timpul. Altfel starea acelui om va fi și peste mulți ani o stare de copilărie.
Barnaba are și o inimă aplecată spre relații frățești. Barnaba înțelege că adunarea are nevoie de mai mulți lucrători. Să ajungă să antreneze pe cel mai mare apostol al neamurilor, pe Pavel. Și totuși Dumnezeu lucra prin această decizie. Barnaba înțelege că pe terenul adunării este lucrare colectivă și este nevoie de cât mai mulți lucrători.
Astăzi oameni de bine înseamnă altceva și se spune între ghilimele.
Oameni de bine în sensul Scripturii.
Să lucrezi după ceasul lui Dumnezeu.
Este har, este același har. Dumnezeu mișcă lucrurile.
Mărturie despre China, credincioșii de acolo au I extraordinară mărturie: creștinii sunt primii acolo unde e nevoie.
...

14, Duminică - ev, 1

Evanghelizare, dimineața
Predică, Fapte 11:19-26, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3
...
Este o continuare a Evangheliei după Luca. Această continuare a acestei cărți probabil se va sfârși când va veni Domnul Isus.
Evanghelia are un rost veșnic, și Evanghelia își atinge scopul. Deși pare că nu toți oamenii o ascultă ea este o Evanghelie veșnică. Tocmai această prigoană împinge evanghelia mai departe. Tocmai acestea sunt căile prin care Dumnezeu își atinge scopurile. Înțelegem că tocmai ostilitățile acestea îl provoacă pe Dumnezeu să-Și arate slava. Cel rău și-a luat partea mai ușoară, are condiții favorabile, dar a ales țărâna. Dar Dumnezeu și-a ales partea mai grea, întâmpină ostilitate, necredință, îndoială.
Cei care au plecat în urma prigoanei și-au înțeles menirea. Au mers departe, împlineau ce trebuia, mântuirea vine de la Iudei. Dar niște oameni simplii, ce înseamnă să n-ai prejudecăți.
Nu vom fi în stare să răspundem la toate prejudecățile dumneavoastră.
Erau în Antiohia vreo 16 Antiohii. 500000 de locuitori, stradă largă, arene, în ce condiții au lucrat oamenii din Cirena.
Evanghelia este pentru toți. Oraș mare în care romanii veneau la pensie. Dar era un oraș imoral, al doilea ca stricăciune după Corint. Acolo vin niște oameni, sus sunt răsplătite lucrurile cu valabilitate veșnică. Suntem chemați să vestim Evanghelia Domnului Hristos, șansa ca omule să gândească mântuirea, să suspine și să se poată prezenta lui Dumnezeu.
S-a mutat centrul de la Ierusalim la Antiohia. Priviți astăzi la Asia, că e un privilegiu să fii purtătorul harului lui Dumnezeu, dar și o responsabilitate ca să țin, altfel Dumnezeu mută capitala. Ni se dă pe mâini avuția cerului, tezaurul cerului, pe Domnul Isus Hristos.
Privind spre Siria de astăzi, se ne minunăm și să ne îngrozim că unii nu au păzit evanghelia. Siria de ieri și Siria de astăzi. Să ne rugăm pentru Siria și pentru credincioșii de astăzi de acolo. Să ne rugăm pentru cei de acolo, avem leagănul credinței acolo.
Avem dureri, avem suferință, mâna Domnului să ne dea soție, adăpost, depindem de mâna Domnului. Mâna Domnului este cu aceia care fac lucrarea Lui.
"Un mare număr de oameni au crezut și s-au întors la Domnul". Care este explicația pentru așa lucrare? Mâna Domnului. La fel și la lucrarea de evanghelizare, să fie nascut cineva din morți pentru Dumnezeu. Un mare număr, prin cine? Prin niște oarecare. Contează cum lucrează: prin mâna Domnului!
Cine a dus succesul în Antiohia? Domnul Isus Hristos. Răspunderea noastră este să ducem această veste.
"Au crezut și s-au întors la Domnul", adevărul vă pune în situația să decideți.
Vreau să devin nefavorabil păcatului, ispitei.
Suntem vinovați și suntem responsabili că suntem vinovați. Priviți spre Golgota, spre locul acesta spiritual. Reper istoric și repet spiritual.
Condiții nefavorabile de a trăi viața de credință. Să accepți suferința de acasă: iarăși ai fost acolo!
...

14, Duminică - zidire

Zidire, dimineața
Predică, Evrei 11:23-27, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
Exod 1:7-14, Evreii își urmăreau destinul lor să fie ca pulberea pământului. Dar egiptenii vroiau să-I extermine, planul Satanei de nimicire a lui Israel a început de atunci.
Ne putem oare gândi ce răzbătea în colibele evreilor: "Unde este Dumnezeul nostru?".
Psalmi 115:3 Dumnezeul nostru este în cer, El face tot ce vrea.
La fel Satana a urmărit și pe Domnul Isus, când căuta Irod să-L omoare.
Tot așa oameni care se cred oameni ai credinței fac planurile celui rău: ura, dezbinarea.
Porunca apare cu puțin mai înainte de nașterea lui Moise. Aaron era cu trei ani mai mare și nu se spune că era porunca și la nașterea lui.
Credința lor se confruntă cu porunca împăratului. Dar care părinte nu consideră pe copilul său frumos? Dar Cuvântul subliniază copilul era frumos, trebuie că era ceva special de frumos.
Dar cum să ții pe copil să nu țipe? Ascunderea copilului are niște limite. Părinții trec în clasa 2: copilul este abandonat. I se făcuse un sicriaș de papură. Abandonul credinței, abandona copilul în mâna lui Dumnezeu. Nu mai depinde copilul de iscusința lor, ci copilul acesta este abandonat lui Dumnezeu. Ferice de copiii cu părinți credincioși. Părinții aceștia s-au abandonat în brațele lui Dumnezeu așa cum au știut ei.
Sora mai mare a lui Moise urmărea sicriașul privind printre trestii. Credința are examenele ei.
40 de ani Moise crește ca un egiptean, educat de mic în spiritul Egiptului, să fie demnitar al poporului. La această vârstă, Moise a luat o decizie. Și anume să meargă și să împărtășească soarta poporului său.
Evrei 11:24 "Prin credință Moise, când s-a făcut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui faraon."
Credința aceasta se naște din preocupări. Moise în această confruntare în care trebuie să aleagă, Moise alege să sufere ocara împreună cu robii din Egipt.
Cum adică prințul să umble pe câmp, printre robi, era înjositor pentru un Egiptean. Era un act al credinței, sigur maturizarea va veni mai târziu.
Decizia lui Moise are un preț. Hotărârea noastră are un preț. Dacă ești credincios autentint, vei suferi. În perioada comunistă au fost credincioși care au spus nu pactului cu faraonul vremii.
Când faraon aude de fapta lui Moise, farson decide să-l omoare.
Tot așa și apostolul Pavel consideră slava lumii ca un gunoi.
Cât de mult pierde Moise, ajunge un sărman păstor prin pustiurile Arabiei. Dumnezeu să ne ajute să plătim prețul trăirii credinței. O viață de credință care nu poate fi o viață de ușurătate. Credința te angajează la sacrificii la renunțări.
Drumul ales de Moise l-a costat multă umilință. Moise ajunge să aibă limba încâlcită. Dar la 40 de ani, ca erudit egiptean învățase oratoria, dar alți 40 de ani în pustiu la oi, și-au pus amprenta asupra lui Moise.
Cum să nu-L iubești pe Domnul când ai de a face cu Mântuitorul?
...