duminică, 12 octombrie 2014

12, Duminică - tin, 3

Tineret, seara
Predică, 2 Petru 2:15-3:9, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
De atitudinea noastră depinde nu doar viitorul nostru dar și viitorul copiilor noștri. Decizia noastră poate să influențeze generațiile ce vor veni după noi.
Această nenorocire a celor care se apropie de evanghelie cu batjocură, că ei atrag pe alții alături de ei.
Suntem răspunzători ca oameni credincioși de vestirea evangheliei.
Când este vorba de eliberare, unul singur poate împlini: Domnul Isus Hristos.
Matei 11:28 Veniți la Mine, toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă. 11:29 Luați jugul Meu asupra voastră și învățați de la Mine, căci Eu sunt blând și smerit cu inima; și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre.
2 Petru 3:1 caut să vă trezesc mintea sănătoasă, prin înștiințări
Dorința lui Dumnezeu rămâne ca oamenii până la sfârșit să se pocăiască.
Ezechiel 18:23 Doresc Eu moartea păcătosului – zice Domnul Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degrabă ca el să se întoarcă de pe căile lui și să trăiască?
Ezechiel 18:20 Sufletul care păcătuiește, acela va muri...
Ioan 3:36 Cine crede în Fiul are viața veșnică; dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viața, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.”
Romani 3:23 Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu.
2 Petru 3:9 ...dorește ca niciunul să nu piară, ci toți să vină la pocăință.
...

12, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, 2 Petru 3:1-9, mesaj transmis prin Cornel Miu Descarcă MP3
...
2 Petru 3:1 Preaiubiților, aceasta este a doua epistolă pe care v-o scriu. În amândouă caut să vă trezesc mintea sănătoasă, prin înștiințări, 3:2 ca să vă fac să vă aduceți aminte de lucrurile vestite mai dinainte de sfinții proroci și de porunca Domnului și Mântuitorului nostru, dată prin apostolii voștri.
Trebuie să avem garanția trăirii cu El!
"Preaiubiților". Devine ceva foarte special, foarte prețuit.
Lipsa de cunoștință ne creează vulnerabilități.
1 Ioan 2:7 Preaiubiților, nu vă scriu o poruncă nouă, ci o poruncă veche pe care ați avut-o de la început. Porunca aceasta veche este Cuvântul pe care l-ați auzit.
1 Ioan 2:1 Copilașilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihănit. 2:2 El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre; și nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi. 2:3 Și prin aceasta știm că Îl cunoaștem, dacă păzim poruncile Lui. 2:4 Cine zice: „Îl cunosc”, și nu păzește poruncile Lui, este un mincinos, și adevărul nu este în el. 2:5 Dar cine păzește Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârșită; prin aceasta știm că suntem în El. 2:6 Cine zice că rămâne în El trebuie să trăiască și el cum a trăit Isus.
Ioan 13:34 Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții. 13:35 Prin aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii pentru alții.”
Trebuie să trăim ceea ce spunem.
Cei batjocoritori.
2 Petru 3:3 Înainte de toate, să știți că în zilele din urmă vor veni batjocoritori plini de batjocuri, care vor trăi după poftele lor
Unitatea Cuvântului lui Dumnezeu.
Batjocura este o armă foarte specială încât la cei loviți de ea orice ripostă obiectivă devine ineficientă.
Sunt batjocoritori, pentru că oamenii aceștia urmăresc altceva decât împlinirea voiei lui Dumnezeu.
Perspectiva istorică.
2 Petru 3:5 Căci înadins se fac că nu știu că odinioară erau ceruri și un pământ scos prin Cuvântul lui Dumnezeu din apă și cu ajutorul apei 3:6 și că lumea de atunci a pierit tot prin ele, înecată de apă.
2 Petru 2:4 Căci dacă n-a cruțat Dumnezeu pe îngerii care au păcătuit, ci i-a aruncat în Adânc, unde stau înconjurați de întuneric, legați cu lanțuri și păstrați pentru judecată;
Isaia 14:12 Cum ai căzut din cer, luceafăr strălucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborât la pământ, tu, biruitorul neamurilor! 14:13 Tu ziceai în inima ta: „Mă voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu, voi ședea pe muntele adunării dumnezeilor, la capătul miazănoaptei, 14:14 mă voi sui pe vârful norilor, voi fi ca Cel Preaînalt.” 14:15 Dar ai fost aruncat în Locuința morților, în adâncimile mormântului!
2 Petru 2:5 dacă n-a cruțat El lumea veche, ci a scăpat pe Noe, acest propovăduitor al neprihănirii, împreună cu alți șapte inși, când a trimis potopul peste o lume de nelegiuiți;
2 Petru 2:6 dacă a osândit El la pieire și a prefăcut în cenușă cetățile Sodoma și Gomora, ca să slujească de pildă celor ce vor trăi în nelegiuire
2 Petru 2:9 înseamnă că Domnul știe să izbăvească din încercare pe oamenii cucernici și să păstreze pe cei nelegiuiți, ca să fie pedepsiți în ziua judecății
Perspectiva lui Dumnezeu.
2 Petru 3:9 Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinței Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi și dorește ca niciunul să nu piară, ci toți să vină la pocăință.
Faptele apostolilor 17:30 Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință și poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască
...

12, Duminică - tin, 1

Tineret, seara
Predică, 2 Petru 2:15, mesaj transmis prin Daniel Dumitrescu Descarcă MP3
...
2 Petru 2:15 După ce au părăsit calea cea dreaptă, au rătăcit și au urmat calea lui Balaam, fiul lui Bosor, care a iubit plata fărădelegii.
Mica 6:5 Poporul Meu, adu-ți aminte ce plănuia Balac, împăratul Moabului, și ce i-a răspuns Balaam, fiul lui Beor, și ce s-a întâmplat din Sitim până la Ghilgal, ca să cunoști binefacerile Domnului!”
Balaam profetul pentru profit
Iuda 1:11 Vai de ei! Căci au urmat pe calea lui Cain! S-au aruncat în rătăcirea lui Balaam, din dorința de câștig! Au pierit într-o răscoală ca a lui Core!
Apocalipsa 2:14 Dar am ceva împotriva ta. Tu ai acolo niște oameni care țin de învățătura lui Balaam, care a învățat pe Balac să pună o piatră de poticnire înaintea copiilor lui Israel, ca să mănânce din lucrurile jertfite idolilor și să se dedea la curvie.
Balaam este un ghicitor.
Numeri 22:5 El a trimis soli la Balaam, fiul lui Beor, la Petor pe Râu, în țara fiilor poporului său...
Numeri 22:6 Vino, te rog, să-mi blestemi pe poporul acesta, căci este mai puternic decât mine; poate că așa îl voi putea bate și-l voi izgoni din țară, căci știu că pe cine binecuvântezi tu este binecuvântat și pe cine blestemi tu este blestemat.”
Prima delegație promite bogăție.
A doua delegație venită la Balaam promite în plus cinste și statut social. Și Balaam alege să meargă. Balaam este simbolul proorocului mincinos, cum spune Petru în epistola sa.
Balaam a fost avertizat dar tot alege să meargă mai departe.
A vrut să aibă o formă de evlavie chiar în timp ce vroia ceva împotriva voiei lui Dumnezeu.
4 lucruri, lecții:
1) În viață ceea ce dorești aceea urmărești.
Dorința de a avea a fost mai mare decât dorința de ascultare. "A iubit plata fărădelegii" 2 Petru 2:15
La un moment dat ai de ales: calea lui Dumnezeu sau calea lui (Balaam).
2) Alegerile pe care le iei fie supără pe Dumnezeu fie supără pe diavol.
Numeri 22:22 Dumnezeu S-a aprins de mânie pentru că plecase. Și Îngerul Domnului S-a așezat în drum, ca să i Se împotrivească. Balaam era călare pe măgărița lui, și cei doi slujitori ai lui erau cu el.
Numeri 24:10 Balac s-a aprins de mânie împotriva lui Balaam; a bătut din mâini și a zis lui Balaam: „Eu te-am chemat să-mi blestemi vrăjmașii, și iată că de trei ori tu i-ai binecuvântat!
Dumnezeu avertizează!
Există o cale a pierzării și o cale a Domnului Isus.
4) Dumnezeu îi binecuvântează pe ai Săi.
Numeri 22:12 să nu blestemi poporul acela, căci este binecuvântat.”
Numeri 23:20 Iată că am primit poruncă să binecuvântez. Da, El a binecuvântat, și eu nu pot întoarce.
Iacov 3:10 Din aceeași gură iese și binecuvântarea și blestemul! Nu trebuie să fie așa, frații mei!
...