duminică, 20 ianuarie 2013

20, Duminică, tin - 2

Tineret, seara
Predică, Psalmul 127, copilul îndărătnic, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
Rugăciunea celui credincios este să aibă o tolbă plină de săgeţi. Când cresc ne ofere o gramadă de dificultăţi. Dar când cresc, laşi la oparte durerile şi priveşti cu bucurie la realizările lor.
Nu vă speriaţi de copii mai energici, priviţii ca unii care vor vesti evanghelia într-un mod în care nu au mai vestit alţii.
Până la urmă eforturile noastre sincere, dacă nu sunt subordonate dependenţei de Dumnezeu, nu vom izbutii cu copiii noştrii pentru că Domnul creşte casa noastră.
Nici o pereche de părinţi nu este o pereche perfectă.
Să avem o inimă deschisă să ne lăsăm învăţaţi. Să citim cărţi despre cum se cresc sugarii chiar la bătrâneţe. Nu este de prisos.
Este important să studiezi problema.
Copiii îndărătnici o să-i aveţi de la 9 luni, şi chiar mai devreme, spunea dr Dobson. Această particularitate se vede din fragedă copilărie.
Când îl vedem aşa, să nu-l clasificăm "copil rău", ci el este un copil altfel. O manifestare care trebuie modelată. Să ne putem lua sarcina în serios. De felul cum ne îngrijim de el, va depinde viaţa lor.
Un părinte superdominator, va ajunge, dacă nu se modelează prin harul lui Dumnezeu, va ajunge să desfiinţeze personalitatea unui copil, sau să fie un permanent conflict şi război, iar copilul scăpatdin casa lui să-şi facă de cap. Nici super-îngăduitor ci părinţi echilibraţi.
Câteva repere în educarea copilului îndărătnic:
- părinţii trebuie să-i facă cunoscut copilului regulile, nu f multe, ci câteva reguli de esenţă, şi părintele să urmărească respectarea lor.I-ai spus de ora de culcare şi copilul sfidează, trebuie să-i reaminteşti şi dacă nu ascultă trebuie să-l pedepsească. Să-i spui mai inainte, să-i spui repetitiv, să urmăreşti respectarea lor. Nu reguli absurde, ca să nu împovăreze viaţa copilului. Neîmplinirea lor să poată atrage pedeapsa potrivită, cu discernământ, explicând copilului în ce măsură va suporta pedeapsa.
- nu trebuie să fie o disciplinare explozivă. Este cea mai proastă manieră prin nervi. Disciplinarea este cu necesitatea ei. Dacă copilul sfidează repetitiv, disciplina trebuie să fie fermă şi continuă. Şi copilul capătă înţelegerea că pentru nerespectarea acelor reguli, el va fi pedepsit.
- trebuie să cauţi alte lucruri caresă-l doară mai mult. Ex: să nu-l lase să se joace afară, pentru el era mai mult decât o pedeapsă cu cureaua. Alţii să fie sensibilizaţi când nu li se mai dă o jucărie sau cevacare-i place foarte mult. Distribuţia părintelui disciplinat, pentru că urmăreşte să zidească un caracter credincios.
- niciodată să nu-i pedepsim când suntem mânioşi. Aplicareapedepsei se facedupă ce te-ai calmat, atunci ai mintea mai limpede, ca să aplici o pedeapsă potrivită cu gradul de neascultare. Cum să iasă un copil docil, ascultător, dacă tu ca părinte nu te-ai lăsat modelat.
- pedeapsa are un scop corectiv, nu punitiv.
- în relaţia cu el, să fim atenţi la stărunţele lui. Când copilul vrea ceva, şi nu se poate şi se explică motivele, şi el insistă, atunci să nu cedezi la stăruinţe, au o forţă teribilă de a obosi.
- copilul, să-l ajutăm, să-l educăm în spiritul autocontrolului. Copilul trebuie avertizat, că va primi o pedeapsă acasă. Să înveţi copiii să fie cuminţi, şi să le promiţi o răsplată, le dai ceva să deseneze. Dar să înveţe o disciplină de adunare. Să meargă la adunare înainte de a intra în adunare. Copilul învaţă autocontrolul.
- dar trebuie să-i laşi săfie mai liberi în maşină, afară, la joacă.
- să abordăm o atitudine pozitivă, sănu ne lăsăm copleşiţi.
- să nu-i ataci personalitatea lui/ei. Etichetelevor aduce multă pagubă în viaţa copilului. Ci să spui, ai făcut o faptă rea.
- educaţia se face în comun, noi şi el/ea, să se simtă parte a familiei. Să nu se vadă ca un rebut al familiei, copilul este al familiei, este al nostru, îl iubim chiar dacă face o boroboaţă.
- Tu regreţi problemaca adult, dar nu-l pui pe copil în faţa unui vecin mânios.
- copilul nu trebuie pedepsit niciodată public. Este cel mai urât lucru pe care îl putem face ca părinţi.
- copiii să fie parte a rugăciunilor noastre. Copilul va vedea rugăciunile şi se va simţi parte a familiei. El îşi va aduce aminte la maturitate că părinţii lui l-au ibit când era într-o perioadă turbulentă.
Iacov 5:16 Rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.
Temă, adolescentul rebel.
...

20, Duminică, tin - 1

Tineret, seara
Predică, Proverbe 29:15-17, Copilul îndărătnic, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3
...
Încăpăţânat, recalcitrant, care nu ascultă nici un sfat.
Ca părinţi trebuie să avem o abordare înţeleaptă. Noi ca părinţi ne propunem să creştem copiii noşstrii pentru Dumnezeu. Are o parte care se cheamă dorinţă: şi copiii noştrii să devină copii ai lui Dumnezeu, dar asta trebuie purtată în rugăciune, naşterea din nou nu mai este în puterea noastră, care este lucrarea lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, ţelul este acesta să învăţ pe copil Cuvântul lui Dumnezeu despre mântuirea lui Dumnezeu, aceasta pot s-o ating prin puterile mele; şi o ţintă, care depinde de credincioşia noastră, să-i învăţăm pe copii.Dumnezeu poate să transforme un copil al nostru într-un copil al Lui. Deci, să nu ne facem reproşuri greşite. Ţelul este să-i învăţ pe copii prin exemplul personal.
Părinţii care au copii îndărătnici trebuie să facă diferenţierea între dorinţă şi ţel.
Un ţel sepoate atinge prin eforturile noastre, să-i învăţam pe copii din Cuvânt, dar şi prin exemplul nostru. Tatăl, mama trebuie să demonstreze că trăiesc dragostea lui Dumnezeu.
Şi un copil îndărătnic poate fi ajutat prin disciplinare
...

20, Duminică - ev

Evanghelizare, dimineaţa
Predică, Geneza 19:12-25, Neprihănitul Lot, mesaj transmis prin Petre Miu Descarcă MP3
...
Omului neprihanit care-si chinuie sufletul in fiecare zi nu-i arde de glume.
Oamenii cred astazi ca pacatul este o gluma.
Pacatul a fost si este rusinea popoarelor.
Mirajul etichetelor false. Pacatul este tot ce poate fi mai rau. 8 din 10 elevi consuma alcool.
Exista in tezaurul valorilor omenesti o bresa. Lumea noastra e ca un tomberon imens al universului.
Mor in noi atatea gesturi de tandrete, de gingasie.
Nu e intelept sa glumiti cu acest virus. Pacatul va mananca viata si vesnicia.
Ginerii lui Lot nu credeau in judecata lui Dumnezeu.
Pacatul a creat o dispozitie sufleteasca pentru durere.
Oamenii aceia nu mai credeau nici in salvare. Dumnezeu iubeste lumea, si in noaptea dinaintea prapadului ofera mantuirea ginerilor lui Lot. Li s-a parut greu si dificil sa vada pierzarea cetatii.
Oridecateori auziti evanghelia viata noastra ne este data in mainile noastre, ca sa alegem. Pentru un moment si trebuie sa decideti. Scapa-ti viata: cine crede in Fiul are viata vesnica. Aceste clipe sunt unice in viata voastra. Scapati la Golgota pentru ca la Golgota s-a petrecut cel mai mare eveniment din istoria lumii.
Dumneavoastra aveti nevoie de Domnul Isus.
Ultima porunca: Grabeste-te!
Ziua de maine nu este a noastra!
scoala-te, scapa-ti viata, grabeste-te.
...

20, Duminică - ev

Evanghelizare, dimineaţa
Predică, Fapte 6:7-15, Ucenicul Ştefan, mesaj transmis prin Ionel Banu Descarcă MP3
...
Numele Stefan inseamna cununa, incununatul lui Dumnezeu.
Dumnezeu are oameni ai lui pe care ii ridica in vremuri de criza. Dumnezeu foloseste lucrurile slabe si nebagate in seama.
...

20, Duminică - zidire

Zidire, dimineaţa
Predică, Ioan 21:15-17, mesaj transmis prin Petre Miu Descarcă MP3
...
Iubirea pentru Domnul, sa-i daruiesti zilnic inchinare, respect. Cand dam, sa dam cu toata inima.
Dreptatea si corectitudinea fara iubire, face pe un om crud.
Responsabilitatea fara dragoste te face brutal.
Dragostea care vine din cer: are initiativa de bine in orice situatie. Nu controleaza pe celalalt. Nu oboseste iubind, daca nu e roada nu e nici Producatorul dragostei. Este neconditionata. Este nelimitata.
Este o intrebare foarte complicata cand ti se evalueaza iubirea comparat cu ceilalti. Vorbim de excelenta dragostei. Cum ne-a iubit, cum ne iubeste, si cum ne va iubi Domnul Isus nu ne-a iubit nimeni altcineva. El a slujit fara sa astepte recunostinta. Dragostea fata de Dumnezeu se verifica in dragostea fata de semeni. Sa iubesti pe complicatul de langa tine... E greu de tot. Cat iubim pe aproapele nostru atat este si dragostea noastra pentru Dumnezeu. Sa fi politicos, sa arati respect si politete celor din jur. Dragostea nu e agresivitate fizica sau verbala. Sa crezi in persoana iubita, sa ajuti persoana iubita. Iubirea uita trecuta.
Unde l-a intrebat pe Petru despre iubire, langa mare: apa, corabie, peste, iubita lui marea. E usor sa spui ca iubesti pe Domnul Isus cand vi la adunare.
Dar cat timp din timpul nostru ii acordam Lui. Sa Il punem in balanta cu ce iubim noi mai mult. Este corect sa ne masuram cu masura lui Dumnezeu.
Este responsabilitatea noastra a tuturor sa ne pese de suflete.
...