joi, 30 mai 2013

30, Joi - 2

Zidire, seara
Predică, 2 Corinteni 1:1-11, mesaj transmis prin Liviu Grosu Descarcă MP3
...
Tema: cunoașterea lui Dumnezeu. A-L cunoaște pe El înseamnă să-L slujești.
Istoric, cum s-a ajuns la aceasta a 2a epistolă.
Pavel în a 2a călătorie misionară direcția este Tars, cu o dorință fierbinte ca Iudeii, rudele lui să fie mântuiți. De aici a plecat la Liste, de unde îl ia pe Timotei. Aici vroiau să ia o cale sau alta dar Duhul Sfânt îl oprește, apoi primește vedenia: "Treci prin Macedonia". Apoi coboară prin zons de sud a Greciei numită Ahaia, apoi ajunge la Bereea, apoi ajunge în Atena un oral ciudat, dar nu stă mult acolo, de aici pleacă cu echipa sa la Corint. Fapte 18, unul Iustin vecin cu sinagoga și trage ucenicii la el. Mai departe Domnul îi spune să vorbească cu îndrăzneală în Corint, unde a stat mai bine de un an.
Apoi a 3a călătorie misionară, Tars, Efes, 1 Cor 16:17 frați care vin cu scrisori. Pe lânga aceștia vin și frați din partea Cloei cu vești grave dar realiste, și așa ia ființă această scriere.
1 Cor 10:11, certuri,  gelozie și invidie cap 3, imoralitate cap 5, judecăți lumești cap 6, neorânduieli la masa Domnului, cap 15 acolo era și o învățătură greșită cu privire la înviere.
1. Prima întrebare cu privire la căsătoria creștină. 2. Cap 8 libertatea creștină 3. Lucrurile duhovnicești. 4. Dărnicia creștină cap 16.
Mulți i-au recunoscut autoritatea dar s-au găsit mulți care să-i stea împotrivă.
Epistola nu este primită bine, vizita lui scurtă de la Efes la Corint nici ea nu este primită bine. Pavel era pe Stâncă, nu s-a dat bătut.
Era o adunare cu probleme cu necazuri constante, o biserică lumească, dar din ceruri nu se renunță.
Prima epistolă este scrisă ca să corecteze greșelile. Dar a doua epistolă este să-i ajute să înțeleagă cum să-l slujească pe Domnul Isus Hristos.
Pavel pune înaintea fraților voia lui Dumnezeu.
Apoi consideră Corintul ca Biserica lui Dumnezeu.
3 atribute ale lui Dumnezeu: v 3, Părintele îndurărilor; Dumnezeul oricărei mângâieri; v 9 Dumnezeu care înviază morții.
Îndurarea lui Dumnezeu este milă, înduplecare. S-a manifestat până în clipa aceasta ca să fim în viață.
Harul lui Dumnezeu este ceea ce ni se dă nouă fără merit.
Ce faci dacă găsești un hoț acasă? Justiția spune sună la poliție! Dar el începe să plângă și să spună că are necazuri. Îndurarea sau dreptatea?
2 surse de mângâieri: 1) Romani 15:4, Scripturile o sursă de mângâiere pentru noi. 3) Romani 15:5, Dumnezeul mângâierii. Deut 32:3-4, El este drept și curat. Nu suntem rânduți să fim un capăt de linie, ci suntem rânduiți să mângâiem și pe alții.
Să nu ne încredem în noi înșine. Ci să ne încredem în Dumnezeu tot timpul.
Avraam a fost pus la încercare cu jertfirea fiului său și gândit logic că Dumnezeu îl va învia din morți pe fiul său.
...

30, Joi - 1

Evanghelizare, seara
Predică, Marcu 4:1-20, mesaj transmis prin Ionel Botgros Descarcă MP3
...
Când se vorbește Cuvântul cu pilda semănătorului, se întâmplă ca și în agricultură, fiecare dintre noi suntem descoperiți prin ea.
Se adunase foarte mult norod. Oare cât de mult? Cum putea să se audă glasul Domnului Isus Hristos peste 7000 de oameni. Cuvântul conține și multe minuni ascunse, că tot ce vorbea Domnul Isus se auzea foarte bine.
Toți oamenii aceștia puteau fi categorisiți pe cele 4 feluri de oameni. Ce minunat că Domnul ne dă și înțelesul pildei.
Înșelăciunea păcatului este că fac păcatul dar nu sunt pedepsit imediat. Păcătosul care nu ia seamă la aceste lucruri, nu înțelege că Dumnezeu este îndelung răbdător.
Duhurile răutății vin în inima omului și iau Cuvântul din inima lui. Când strigă un nenorocit către Dumnezeu, Dumnezeu îl aude.
Cel mai mare eveniment de pe fața pământului este când se pocăiește un păcătos.
Doriți-vă din toată inima să aduceți roadă și roada aceasta să rămână.
Sămânța care cade între spini și pălămidă. Pământul acela are potențial bun în el, problema este că sunt spini pe terenul acela. Deci terenul acesta îl cureți bine, apoi el dă rod.
E greu pe pământul acesta dar și Domnul Isus Hristos a trecut prin greutăți și suferință.
Un moment deosebit, când ucenicii întreabă de ce le vorbește în pilde. Și Domnul dă un cuvânt din Isaia. De câte ori nu a trimis Dumnezeu prooroci la iudei, atunci Dumnezeu le-a împietrit inima.
Noi facem parte dintre Neamuri: oricine L-a primit pe Domnul are viața veșnică.
Ce rod îmbelșugat anul acesta, grâu mare. Am numărat un spic de grâu câte boabe are și am numărat la unul 55 de boabe. Minunile se petrec sub ochii noștrii în tot timpul, dacă avem ochii formați să le vedem.
...