duminică, 24 noiembrie 2013

24, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, Iuda 1-16, mesaj transmis prin Adam Lucian Descarcă MP3
...
Unele din cele mai frumoase flori de pe pământ sunt florile de cactus. Contextul în care pot fi văzute aceste flori este unul dezolant.
Asemenea unui deșert, și epistola lui Iuda o putem privi ca pe ceva neatrăgător. Floarea rară este modul în care este descris cel credincios.
Iuda 1:1 către cei chemați, care sunt iubiți în Dumnezeu Tatăl și păstrați pentru Isus Hristos.
Credincioșii sunt iubiți permanent.
Pentru ce luptăm fiecare dintre noi? Noi luptăm pentru credința sau totalitatea învățăturii date. Dorim să luptăm să apărăm adevărul sau să ne apărăm propriile interese.
De apostați se ocupă Domnul, noi suntem chemați să luptăm pentru credință.
În v4 demască apostații.
Cine sunt apostații? Primul semn de întrebare să îl punem în dreptul nostru.
Apostații sunt oameni strecurați. Sunt oameni nenăscuți din nou. Oameni care au intrat în Biserică pe altă cale. Imitația cât de bine făcută, rămâne tot imitație.
Apostații sunt oameni neevlavioși, în cel mai bun caz au o formă de evlavie.
Iuda 1:15 "păcătoși nelegiuiți.”
Apostații schimbă în desfrânare harul lui Dumnezeu. Oameni care găsesc motivare în Cuvânt pentru viața de păcat, în mod deliberat. Romani 6, Tit 3.
Apostații resping autoritatea Domnului Isus Hristos.
Faptele apostolilor 5:31 Pe acest Isus, Dumnezeu L-a înălțat cu puterea Lui și L-a făcut Domn și Mântuitor, ca să dea lui Israel pocăința și iertarea păcatelor.
Nu te poți bucura de mântuirea pe care o aduce Domnul Isus Hristos dacă nu ești sub stăpânirea Domnului Isus Hristos. Nu este doar un cumul de cunoștințe ci se vede în viața ta în viața mea.
V 5 și 7, exemple de apostazie din trecut. Ce se întâmplă când elimini pe Dumnezeu din viața ta din standardele tale.
Iuda 1:8 Totuși oamenii aceștia, târâți de visările lor, își pângăresc la fel trupul, nesocotesc stăpânirea și batjocoresc dregătoriile.
Apostatul este omul care se va lăsa târât de propriile pofte.
Iuda 1:10 Aceștia, dimpotrivă, batjocoresc ce nu cunosc și se pierd singuri în ceea ce știu din fire, ca dobitoacele fără minte.
Oamenii care sunt doar imitatori sunt oameni batjocoritori. Iar unii își bat joc și de alți credincioși. Ironia este tot un mod de a-ți bate joc.
Iuda 1:10 Aceștia, dimpotrivă, batjocoresc ce nu cunosc și se pierd singuri în ceea ce știu din fire, ca dobitoacele fără minte.
3 exponenți:
1) Calea lui Cain. Trăiesc după propriul standard. Se bizuiesc pe propriile eforturi. Dar harul lui Dumnezeu nu-i dă omului posibilitatea de a se afirma.
2) Rătăcirea lui Balaam. Dorința de propriu câștig.
3) Răscoala lui Core. Sub această aparentă spiritualitate se ascundea o împotrivire față de autoritatea lăsată de Dumnezeu.
Iuda 1:12 niște pomi tomnatici fără rod, de două ori morți, dezrădăcinați
Un pom dezrădăcinat este un pom mort.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu