duminică, 16 martie 2014

16, Duminică - ev, 1

Evanghelizare, dimineața
Predică, Matei 19:16-26, mesaj transmis prin Andrei Mîrza Descarcă MP3
...
Matei 19:16 Atunci s-a apropiat de Isus un om și I-a zis: „Învățătorule, ce bine să fac, ca să am viața veșnică?” 19:17 El i-a răspuns: „De ce mă întrebi: „Ce bine?” Binele este Unul singur. Dar dacă vrei să intri în viață, păzește poruncile.” 19:18 „Care?”, I-a zis el. Și Isus i-a răspuns: „Să nu ucizi; să nu preacurvești; să nu furi; să nu faci o mărturisire mincinoasă; 19:19 să cinstești pe tatăl tău și pe mama ta”; și: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” 19:20 Tânărul I-a zis: „Toate aceste porunci le-am păzit cu grijă din tinerețea mea; ce-mi mai lipsește?” 19:21 „Dacă vrei să fii desăvârșit”, i-a zis Isus, „du-te de vinde ce ai, dă la săraci și vei avea o comoară în cer! Apoi vino și urmează-Mă.” 19:22 Când a auzit tânărul vorba aceasta, a plecat foarte întristat; pentru că avea multe avuții. 19:23 Isus a zis ucenicilor Săi: „Adevărat vă spun că greu va intra un bogat în Împărăția cerurilor. 19:24 Vă mai spun iarăși că este mai ușor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre un bogat în Împărăția lui Dumnezeu.” 19:25 Ucenicii, când au auzit lucrul acesta, au rămas uimiți de tot și au zis: „Cine poate, atunci, să fie mântuit?” 19:26 Isus S-a uitat țintă la ei și le-a zis: „La oameni lucrul acesta este cu neputință, dar la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putință.”
Nimeni nu se poate apropia de Dumnezeu de capul lui. Singurul mod în care ne putem apropia de Dumnezeu este prin Domnul Isus Hristos.
Matei, Marcu și Luca spune că era un bogat. Se spune că era un tânăr. Apoi se mai spune că era un fruntaș al iudeilor, o poziție asemănătoare cu a lui Nicodim.
Acest strigăt din inima acestui om: "ce-mi mai lipsește?". Iată prin contrast acest om care vine înaintea Domnului cu un gol și pleacă de la El întristat.
„Învățătorule, ce bine să fac, ca să am viața veșnică?” (Matei 19:16). Este o întrebare la fel cu a temnicerului din Filipi: „Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?” (Faptele apostolilor 16:30).
4 mari erori ale acestui tânăr:
1) are impresia că stă în fața unui simplu învățător.
Evrei 7:25 De aceea și poate să mântuiască în chip desăvârșit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăiește pururi ca să mijlocească pentru ei.
Expresia "Bunule Învățător". Dar Domnul îi spune: "Binele este Unul singur: Dumnezeu!"
2) a doua eroare este că el consideră că poate ajunge la mântuire prin strădaniile lui.
Când Abel și Cain au adus jertfă lui Dumnezeu, lui Cain i s-a spus:
Geneza 4:7 Nu-i așa? Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pândește la ușă”
Efeseni 2:8 Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. 2:9 Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.
A doua eroare este desconsiderarea.
3) Consideră că se poate apropia de Dumnezeu păzind poruncile.
Romani 3:20 Căci nimeni nu va fi socotit neprihănit înaintea Lui prin faptele Legii, deoarece prin Lege vine cunoștința deplină a păcatului. 3:21 Dar acum s-a arătat o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, fără lege – despre ea mărturisesc Legea și Prorocii – 3:22 și anume, neprihănirea dată de Dumnezeu, care vine prin credința în Isus Hristos, pentru toți și peste toți cei ce cred în El. Nu este nicio deosebire. 3:23 Căci toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu.
Această Lege este doar mesajul, sentința acuzării tale în fața instanței lui Dumnezeu. Este oglinda în care mă privesc și
văd că fața este murdară.
Psalmi 22:12 O mulțime de tauri sunt împrejurul meu, niște tauri din Basan mă înconjoară.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu