duminică, 16 noiembrie 2014

16, Duminică - tin, 3

Tineret, seara
Predică, 1 Ioan 1:1-10, mesaj transmis prin Daniel Coteanu Descarcă MP3
...
Tema principală a capitolului 1 este lumina. La fel este și în evanghelia după Ioan.
1 Ioan 1:5 Vestea, pe care am auzit-o de la El și pe care v-o propovăduim, este că Dumnezeu e lumină, și în El nu este întuneric. 1:6 Dacă zicem că avem părtășie cu El, și umblăm în întuneric, mințim și nu trăim adevărul. 1:7 Dar dacă umblăm în lumină, după cum El însuși este în lumină, avem părtășie unii cu alții; și sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curăță de orice păcat.
Ioan 1:4 În El era viața, și viața era lumina oamenilor. 1:5 Lumina luminează în întuneric, și întunericul n-a biruit-o. 1:6 A venit un om trimis de Dumnezeu: numele lui era Ioan. 1:7 El a venit ca martor, ca să mărturisească despre Lumină, pentru ca toți să creadă prin el. 1:8 Nu era el Lumina, ci el a venit ca să mărturisească despre Lumină. 1:9 Lumina aceasta era adevărata Lumină, care luminează pe orice om, venind în lume.
Geneza 1:1 La început, Dumnezeu a făcut cerurile și pământul. 1:2 Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu Se mișca pe deasupra apelor. 1:3 Dumnezeu a zis: „Să fie lumină!” Și a fost lumină. 1:4 Dumnezeu a văzut că lumina era bună; și Dumnezeu a despărțit lumina de întuneric. 1:5 Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară, și apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua întâi.
Ioan 8:12 Isus le-a vorbit din nou și a zis: „Eu sunt Lumina lumii; cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții.”
Ioan 12:46 Eu am venit ca să fiu o lumină în lume, pentru ca oricine crede în Mine să nu rămână în întuneric.
Efeseni 5:8 Odinioară erați întuneric; dar acum sunteți lumină în Domnul. Umblați deci ca niște copii ai luminii. 5:9 Căci roada luminii stă în orice bunătate, în neprihănire și în adevăr.
Este o temă care are o anumită repetabilitate.
O motivație pentru a ajunge la o anumită stare.
1 Ioan 1:3 deci ce am văzut și am auzit, aceea vă vestim și vouă, ca și voi să aveți părtășie cu noi. Și părtășia noastră este cu Tatăl și cu Fiul Său, Isus Hristos.
Părtășia ar putea însemna prietenie, într-un înțeles foarte mic.
Prietenia unuia și a altuia ține ca fiecare să fie prieten cu Dumnezeu.
O prietenie se poate dezvolta pe niște fundamente comune.
Faptele apostolilor 4:32 Mulțimea celor ce crezuseră era o inimă și un suflet. Niciunul nu zicea că averile lui sunt ale lui, ci aveau toate de obște. 4:33 Apostolii mărturiseau cu multă putere despre învierea Domnului Isus. Și un mare har era peste toți. 4:34 Căci nu era niciunul printre ei care să ducă lipsă: toți cei ce aveau ogoare sau case le vindeau, aduceau prețul lucrurilor vândute 4:35 și-l puneau la picioarele apostolilor; apoi se împărțea fiecăruia după cum avea nevoie.
Era un model de părtășie care foarte greu se mai poate întâlni de-a lungul istoriei Bisericii.
A nu fi onești unii față de alții cum vrea Dumnezeu este ceva foarte grav. Dumnezeu pedepsește această lipsă de sinceritate din inima lui Anania și Safira.
1 Ioan 1:10 Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos, și Cuvântul Lui nu este în noi. 2:1 Copilașilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihănit.
Mersul la adunare nu este un semn adevărat al părtășiei. Unii sunt bolnavi, alții au o altă înțelegere.
Dacă părtășia dintre noi ar crește, atunci cred că ar crește și nivelul de încredere dintre noi.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu