duminică, 17 iunie 2012

17, Duminică, dimineaţa - 1

Zidire, dimineaţa
Predică, Efeseni 4:1-16, Unitatea Bisericii, mesaj transmis prin Petre Miu Descarcă MP3

...

...
Cea mai mare nevoie este ca in mijlocul acestei lumi sa existe o Biserica asa cum a existat la inceputul Bisericii. Biserica sa fie Biserica.
Aceasta biserica trebuie sa inteleaga mai intai ce este Biserica. Complexitatea profunda a Bisericii.
Biserica este: o turma; o cladire; un trup viu; un templu; Mireasa iar Domnul Isus este Mirele.
Biserica nu se poate compara cu nimic altceva. Cea mai nobila de pe acest pamant. Ea nu s-a nascut prin cuvant ci prin jertfa Domnului Isus Hristos. Multimea care nu se poate numara. Un grup distinct de oameni. Ce a avut mai de pret Domnul Isus a dat Bisericii.
Rostul ei: 1. sa inalte pe Domnul Isus; mereu si mereu si mai inainte de orice. 2. Ii intareste ii zideste si ii educa pe crestini. Este angajata in desavarsirea sfintilor. 3. Ii evanghelizeaza pe cei pacatosi; mantuirea Bisericii in lumea noastra este sa caute si sa gaseasca pe Domnul Isus. Evanghelizarea este manifestarea unei Biserici vii.
Inchinare, zidire, inmultire. Sa le scriem in inima noastra. Asta urmareste Biserica. Aceste trei tinte reale, adevarate sunt uneori din nefericire deseori tratate. Si rezultatele sunt pe masura si multi vad asta.
In aprilie s-au implinit 100 de ani de la scufundarea Titanicului. Unii spun ca tot asa a ajuns si Biserica, in zilele noastre.
Adunarea e tot mai des jefuita de dragoste, unitate, armonie.
In ultimele trei capitole, epistola catre Efeseni vorbeste de biserica locala, Epistola Bisericii.
O purtare vrednica de Domnul Isus.
Doua caracteristici majore: 1. Nu se face nici un fel de discriminare, din evrei si din neamuri. 2. Un popor sfant, care apartine exclusiv de Dumnezeu. Credinciosii trebuie sa pastreze unitatea si trebuie sa fie curati si interesati de pastrarea curatiei lor.
Unitatea veritabila depinde de caracterul nostru al fiecaruia, ea se naste din unitatea cu Dumnezeu; diversitatea darurilor; unitatea se pastreze prin crestini maturi, duhovnicesti. Deci, caracter si purtare.
Pentru asemenea favoare, purtati-va cu toata smerenia. Nu numai una de suprafata ci o smerenie a inimii si o smerenie a mintii. Smerenia este esentiala pentru unitate.
Uitati-va la relatia cu semenii. Oamenii care ne plac sunt oameni care ne respecta. Oamenii pe care instinctiv ii ocolim sunt iamenii care ne resping.
Atunci cand nu mai cautam ca ceilalti sa ne respecte, abia atunci lucram pentru unitate. Smerenia ne face sa-i privim pe frati si pe surori mai presus decat noi.
Smerenia nu are nimic cu dispretuirea de sine. Unii credinciosi n-au incredere in ei.
Smerenia nu scoate calitatile personale in defavoarea celuilalt.
Blandetea este atitudinea de acceptare a voiei lui Dumnezeu fara murmur, fara impotrivire. Dar blandetea nu inseamna caracter slab sau moliciune. Sa ai o putere dar care nu raneste pe nimeni. Chiar cand este insultata nu raspunde cu intepaturi. Se mira mereu de felul frumos in care se poarta Dumnezeu cu el. Se mira si de felul frumos in care se poarta oamenii cu el.
"Eu sunt bland si smerit cu inima."
Ingaduinta vorbeste de trecerea cu vedere a greselilor si neajunsurilor altora. Si nu e doar vorba de o fatada, ci avem privilegiul sa aratam on dragoste reala fata de cei care ne tulbura, care ne fac sa ne simtim prost. Cum ne purtam? Suntem interesati sa o refam sau suntem unii care strica unitatea?! Cat de des manifestam lipsa de ingaduinta...
Dragostea le cuprinde pe toate patru, izvorul si radacina tuturor virtutiilor.
Nu este ceva natural ca o Biserica sa traiasca in unitate. Ci fiecare trebuie sa se implice constient.
Smerenie, blandete, indelunga rabdare, ingaduinta, dragoste.
Se naste din unitatea Dumnezeului nostru. Efeseni 4:3 "unirea Duhului prin legatura pacii". Nu precupetiti nici un efort pentru obtinerea pacii. Nu numai graba si pasiune, dar si vointa, sentimentele, efortul fizic. Exlude apatia. Fa tot ce stii, tot ce poti, actioneaza.
A pastra unitatea Duhului inseamna a trai in pace unii cu altii.
Pentru intretinerea unitate trebuie sa construim poduri intre noi. Trebuie sa daramam gardurile. Ioan 17:21-23 "Ma rog ca toti sa fie una, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis".
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu