duminică, 20 ianuarie 2013

20, Duminică, tin - 2

Tineret, seara
Predică, Psalmul 127, copilul îndărătnic, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
Rugăciunea celui credincios este să aibă o tolbă plină de săgeţi. Când cresc ne ofere o gramadă de dificultăţi. Dar când cresc, laşi la oparte durerile şi priveşti cu bucurie la realizările lor.
Nu vă speriaţi de copii mai energici, priviţii ca unii care vor vesti evanghelia într-un mod în care nu au mai vestit alţii.
Până la urmă eforturile noastre sincere, dacă nu sunt subordonate dependenţei de Dumnezeu, nu vom izbutii cu copiii noştrii pentru că Domnul creşte casa noastră.
Nici o pereche de părinţi nu este o pereche perfectă.
Să avem o inimă deschisă să ne lăsăm învăţaţi. Să citim cărţi despre cum se cresc sugarii chiar la bătrâneţe. Nu este de prisos.
Este important să studiezi problema.
Copiii îndărătnici o să-i aveţi de la 9 luni, şi chiar mai devreme, spunea dr Dobson. Această particularitate se vede din fragedă copilărie.
Când îl vedem aşa, să nu-l clasificăm "copil rău", ci el este un copil altfel. O manifestare care trebuie modelată. Să ne putem lua sarcina în serios. De felul cum ne îngrijim de el, va depinde viaţa lor.
Un părinte superdominator, va ajunge, dacă nu se modelează prin harul lui Dumnezeu, va ajunge să desfiinţeze personalitatea unui copil, sau să fie un permanent conflict şi război, iar copilul scăpatdin casa lui să-şi facă de cap. Nici super-îngăduitor ci părinţi echilibraţi.
Câteva repere în educarea copilului îndărătnic:
- părinţii trebuie să-i facă cunoscut copilului regulile, nu f multe, ci câteva reguli de esenţă, şi părintele să urmărească respectarea lor.I-ai spus de ora de culcare şi copilul sfidează, trebuie să-i reaminteşti şi dacă nu ascultă trebuie să-l pedepsească. Să-i spui mai inainte, să-i spui repetitiv, să urmăreşti respectarea lor. Nu reguli absurde, ca să nu împovăreze viaţa copilului. Neîmplinirea lor să poată atrage pedeapsa potrivită, cu discernământ, explicând copilului în ce măsură va suporta pedeapsa.
- nu trebuie să fie o disciplinare explozivă. Este cea mai proastă manieră prin nervi. Disciplinarea este cu necesitatea ei. Dacă copilul sfidează repetitiv, disciplina trebuie să fie fermă şi continuă. Şi copilul capătă înţelegerea că pentru nerespectarea acelor reguli, el va fi pedepsit.
- trebuie să cauţi alte lucruri caresă-l doară mai mult. Ex: să nu-l lase să se joace afară, pentru el era mai mult decât o pedeapsă cu cureaua. Alţii să fie sensibilizaţi când nu li se mai dă o jucărie sau cevacare-i place foarte mult. Distribuţia părintelui disciplinat, pentru că urmăreşte să zidească un caracter credincios.
- niciodată să nu-i pedepsim când suntem mânioşi. Aplicareapedepsei se facedupă ce te-ai calmat, atunci ai mintea mai limpede, ca să aplici o pedeapsă potrivită cu gradul de neascultare. Cum să iasă un copil docil, ascultător, dacă tu ca părinte nu te-ai lăsat modelat.
- pedeapsa are un scop corectiv, nu punitiv.
- în relaţia cu el, să fim atenţi la stărunţele lui. Când copilul vrea ceva, şi nu se poate şi se explică motivele, şi el insistă, atunci să nu cedezi la stăruinţe, au o forţă teribilă de a obosi.
- copilul, să-l ajutăm, să-l educăm în spiritul autocontrolului. Copilul trebuie avertizat, că va primi o pedeapsă acasă. Să înveţi copiii să fie cuminţi, şi să le promiţi o răsplată, le dai ceva să deseneze. Dar să înveţe o disciplină de adunare. Să meargă la adunare înainte de a intra în adunare. Copilul învaţă autocontrolul.
- dar trebuie să-i laşi săfie mai liberi în maşină, afară, la joacă.
- să abordăm o atitudine pozitivă, sănu ne lăsăm copleşiţi.
- să nu-i ataci personalitatea lui/ei. Etichetelevor aduce multă pagubă în viaţa copilului. Ci să spui, ai făcut o faptă rea.
- educaţia se face în comun, noi şi el/ea, să se simtă parte a familiei. Să nu se vadă ca un rebut al familiei, copilul este al familiei, este al nostru, îl iubim chiar dacă face o boroboaţă.
- Tu regreţi problemaca adult, dar nu-l pui pe copil în faţa unui vecin mânios.
- copilul nu trebuie pedepsit niciodată public. Este cel mai urât lucru pe care îl putem face ca părinţi.
- copiii să fie parte a rugăciunilor noastre. Copilul va vedea rugăciunile şi se va simţi parte a familiei. El îşi va aduce aminte la maturitate că părinţii lui l-au ibit când era într-o perioadă turbulentă.
Iacov 5:16 Rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.
Temă, adolescentul rebel.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu