duminică, 27 mai 2012

27, Duminică, dimineaţa - 3

Evanghelizare, dimineaţa
Predică, Fapte 17:15-34. Confruntarea Evangheliei cu cultura grecească, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3

...
Confruntarea Evangheliei cu cultura grecească. Doar unul singur, apostolul Pavel, confruntat cu zecile de folozofi, este în stare să aducă Evanghelia acolo.
Trăim şi noi într-un Bucureşti prin de idoli. Ce mare lucru ar fi să ridice Dumnezeu oameni care să străbată Evanghelia prin acest oraş!
Cât de curând se va ridica acest har. Acum încă este de actualitate Isus şi Învierea.
Au fost atâţia filizofi: epicurieni, stoici. Materialism, închinarea la tot ceea ce se vede. Ce neputincioşi în faţa mâncării, în faţa caselor, în faţa hainelor. E bine, totuşi, să stai la masă şi să te închini. Sunt unii care se închină şi după masă, sau care deschid şi Biblia în timpul mesei.
Trupul este pentru Domnul şi Domnul este pentru trup. Nu te închina la tine însuţi, ci închină-te lui Dumnezeu. Trupul este templul Duhului Sfânt.
Cum mai merg tinerii prin cinematografe, cu muzică şi dans. Toată lumea aplaudă pe om.
Materialismul este religia omului, religia anti-hristului. Ce nevoie este şi astăzi de confruntare în citadelele noastre, în locurile noastre deschise.
Stoicii ziceau: ne abţinem şi vom fi sfinţi. Dar Evanghelia zice că şi sufletul este păcătos.
Observaţi omul: fie într-o extremă fie în alta.
Isus, Dumnezeul om; Isus, Dumnezeul creator. Prin El au fost făcute toate lucrurile. Dumnezeul necunoscut, devine Dumnezeul cunoscut prin întrupare. Domnul Isus Hristos. Rămâneţi în pierzare veşnică dacă nu veniţi la Isus. Isus are răspuns la toate întrebările umanităţii.
Noi nu ştim cum să ne facem marim dar El S-a făcut mic, într-o iesle cu trup de copil. Cum poate Dumnezeirea să intre într-un om. Dar cum poţi tu, un lut, un pumn de ţărână să te crezi cineva. Dar aşa va fi taina fărădelegii, cu arătarea anti-hristului.
Ne-am strâns aici ca să ne pocăim şi să renunţăm la noi înşine.
Ar trebui să ni se facă scârbă de noi înşine.
Isus ne poate scoate din închisoare, ne poate sparge oglinzile care ne arată doar pe noi înşine în centru.
Realitatea este că ne interesăm numai de noi înşine. Şi noi trăim numai pentru noi, materialişti.
Dar Isus şi Învierea înseamnă nu numai întruparea, Domnul Isus a venit să rezolve problema idolatriei de noi înşine.
Urăşte Dumnezeu, de moarte, idolatria. Închinarea la idoli ne distruge, ne face neoameni. Dumnezeul infinit şi veşnic, bătut în cuie pe cruce. Idolatria este împotrivirea pe faţă faţă de Acela care este veşnic. Dar suntem fiinţe cu o valoare veşnică. Este şi bine şi rău. E bine că El vrea să ne ajute. Dar este şi rău, pentru că refuzul duce la un chin veşnic.
Dumnezeu, autoritatea divină, dă viaţa, dar pe urmă trebuie omul să dea socoteală de viaţa sa.
În porunca Lui se ascunde suveranitatea Lui, dar şi mila Lui, "pe viaţa Mea Mă jur că nu doresc moartea păcătosului". Judecata este dreaptă că este făcută nu de Dumnezeul cel veşnic, ci de Omul Isus Hristos. Pocăinţa este necesară, este adevărată. Este adevărat că l-am supărat? Smeriţi-vă şi pocăiţi-vă!
Oamenii anormali sunt cei care rămân în idolatria lor, în mândria lor.
Taina mântuirii: Isus Hristos tras la răspundere în locul meu şi al oricărui om, El a fost judecat în locul tău. Judecata de apoi este o judecată care este mai mică în intensitate ca judecata de la Golgota. Nouă ne este milă de un copil care moare, dar de ce suntem aşa de umani când e vorba de om, şi aşa de inumani când e vorba de Domnul Isus Hristos. Uitaţi-vă la cruce, fiţi în ton cu crucea, şi spuneţi lui Isus care este înviat: Doamne Isuse sunt iertat, căci aşa scrie în Cartea aceasta.
Din orice trebuie să faci închinare, din orice scoţi slavă pentru Dumnezeu.
Să devenim normali!
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu