duminică, 6 mai 2012

6, Duminică - tineret - 3

Tineret, seara
Predică, Poruncile Domnului cu privire la familie, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3

...
Aplicaţie la căsătorie, acest cod al familie este aşa de diferit de ceea ce se aude astăzi în lume.
Noi trebuie să dăm o valoare infinit mai mare în ce priveşte legea Domnului cu privire la căsătorie.
Cele 2 porunci: 1. Dezlipirea de părinţi; 2. Alipirea de soţ/soţie.
Nu se poate unitate în familie fără dezlipire.
Dumnezeu cheamă la relaţionare, înseamnă relaţia cea mai profundă. Dar nu se poate realiza daca omul nu se depărtează de relaţia în care a crescut, între părinţi şi copii. Este vorba de loialitate. Acest transfer de loialitate. Dragostea lui se va manifesta dinspre părinţi către soţia lui. Şi soţia să-şi îndrepte dragostea dinspre părinţi către soţul ei.
Sunt situaţii în care familiile nu merg. Când te apropii şi vezi ce se întâmplă vezi că nu este respectat Cuvântul lui Dumnezeu. Adesea se implică părinţii, care încearcă să controleze şi pe mai departe.
Există situaţii în care părinţii aduc Cuvântul lui Dumnezeu ca argument:
Prov 6:20, să nu lepezi sfaturile părinţilor. Ideal ar fi ca părinţii să-şi pregătească copiii pentru căsătorie şi să nu fie posesivi. Un tată poate să poruncească, o mamă s-ar putea să vrea să-şi înveţe fata în continuare. Respectarea Cuvântului este deasupra învăţaturii părinţilor dacă ne învaţă să nu asculte nevasta de bărbat sau ca bărbatul să nu-şi iubească nevasta.
Vom cinsti pe părinţi, dar respectând Cuvântul lui Dumnezeu. Respect da, dar nu porunci de la părinţi.
1 Timotei 5:4 "să răsplătească ostenelile părinţilor". Dar aceasta nu va fi niciodată un argument care să justifice nedezlipirea de părinţi.
Sunt realităţi că anumiţi părinţi se împotrivesc căsătoriei copiilor lor, sunt părinţi posesivi. Asemenea părinţi vor încerca şi după căsătorie sa manipuleze.
Ce facem dacă trebuie să stăm alături de părinţi. Dar dezlipirea este schimbarea care este produsă de Cuvântul lui Dumnezeu, nu este legată de repere geografice.
Sunt situaţii pentru tinerii de astăzi care nu au posibilităţi. Trebuiesc evitate interferenţele în spaţiile comune, bucătărie, toaletă.
Uneori poate exista o comoditate din partea copiilor. Costă şi s-ar putea ca preţul plătit să fie căsătoria.
Poate să fie ceva tranzitoriu, dar pentru alipire este nevoie şi de o separare geografică.
Cum se poate evalua aveastă separare? Ud dialog între soţ şi soţie, şi părinţi: Eşti sigură de primul loc în afecţiunea ta pentru mine? Şi la aceasta trebuie să se afirme şi argumentele.
Eşti sigur că într-un conflict între părinţii mei şi tine, eu voi fi de partea ta? Cu argumente.
Dacă unul dintre părinţi m-ar încuraja să am o atitudine împotrivitoare faţă de tine, totuşi eu îţi voi lua partea? Cu argumente.
Sau dacă într-o situaţie tragică, eşti sigurăcă te-aş alege pe tine între părinţi şi tine? Cu argumente.
Sau cu părinţii: Consideraţi că vă respect şi vă cinstesc? Sau, sunteţi asiguraţi că nu vă voi părăsi în vreme de necaz?
Este foarte important să ai o asemenea discuţie cu părinţii?
Alipirea este dorită de Dumnezeu.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu