Zidire, duminică
Predică, Ioan 14:15-27, mesaj transmis prin Emilian Cristescu Descarcă MP3
...
Ce vor face ucenicii dacă vor rămânea singuri?
Aici, la Cină venim să-L sărbătorim pe El. Dar poate că venim aici cu lucruri fireşti, în loc ca să venim să ascultăm mai mult. Firea şi Duhul sunt în antiteză.
Aici este Unul mai mare decât orice. Trebuie să aducem o închinare adevărată aici.
Mântuitorul este prezent întotdeauna între noi prin Duhul Sfânt. Câtă importanţă acordăm celei de-a treia Persoane a Dumnezeirii, Duhul Sfânt?
Dacă ucenicii aveau să rămână singuri, cine le va mai călăuzii paşii? De unii singuri niciodată nu vom putea parcurge drum de la întoarcerea la Dumnezeu până la întâlnirea cu Domnul Isus.
Duhul Sfânt are o misiune specială pentru noi: un Mângâietor.
Traversăm o perioadă grea, ca adunare, nu mai avem acea dragoste dintâi, cu bucuria întoarcerii la Dumnezeu. În Biserică era pace şi era bucurie, dar în afară nu era pace ci era prigoană. Important e că Biserica era în frica Domnului.
Astăzi nu se mai întreabă aşa, ci se întreabă: ce e rău în asta? Din cauza asta scade dragostea dintâi.
Dragostea adevărată înseamnă păzirea Cuvântului lui Dumnezeu. "Să locuiască din belşug în voi".
v.26 "Mângâietorul ... vă va învăţa toate lucrurile". Lucrează în mod providenţial dar lucrează şi prin Cuvânt.
La naşterea din nou, Duhul Sfânt îl îndeamnă multe lucruri, aşa este lucrarea providenţială.
Mai apoi, zice Domnul Isus că Mângâietorul "va lua din ce este al Meu şi vă va da".
Despre botezul cu Duhul Sfânt. Efeseni 1:13. Imediat după ce ai auzit Cuvântul, a trebuit ca să crezi, şi imediat Dumnezeu te pecetluieşte.
Sunt atitudini pe care cel credincios le poate manifesta în viaţă: întrista.
O pocăinţă adevărată, o părăsire a păcatului şi o aruncare în braţele Domnului Isus Hristos. Aşa este copilul lui Dumnezeu. Duhul Sfânt îl călăuzeşte în tot adevărul.
Fapte 1:4, partea de botez cu Duhul Sfânt. Fapte 2:2, aici spune despre umplere. Cu privire la botez, 1 Cor 12:13, ca să putem să ne slujim unii altora.
1 Cor 12:4, ce poate face Duhul: slujbe, daruri, spre folosul altora. E important să înţelegem care este slujba noastră înaintea lui Dumnezeu. Ci ca să slujim, acolo unde Dumnezeu ne-a aşezat, pe fraţi, pe cei din casele noastre, pe cei din lume. "O lume-n jur se pierde".
Ne întrebăm ce să fac? Pentru că sunt slujbe mai bine văzute şi mai importante, dar sunt şi slujbe mai puţin văzute în afară. Chiar şi mângâierea cuiva la o înmormântare este importantă. Dar să nu fim ca cei trei prieteni ai lui Iov, ca unii care nu-l înţeleseseră. Ci poate chiar să plângem cu cei ce suferă.
Filip a fost slujitor la mesele de într-ajutorare, mai apoi în timpul prigoanei a predicat evanghelia şi a fost numit Filip evanghelistul.
Sunt şi alte daruri, dar care nu se dau tuturor. Dumnezeu nu dă mulţi învăţatori. Învăţătorul adevărat: Gheorghe Cornilescu şi Grigore Alexandru, fraţi care au fost recunoscuţi.
Darul de sfătuire.
Dărnicia. Toţi trebuie să dea. Obligaţie în har, "cine dă să dea cu mână largă", "ce-a hotărât în inima lui".
...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu