duminică, 10 noiembrie 2013

10, Duminică - zidire

Zidire, dimineața
Predică, Evrei 11:32-40; 12:1-3, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
2 axe principale pentru acest rezumat:
1) Prezentarea biruințelor acestor eroi ai credinței
2) Suferințele și încercările credinței.
Mult mai mulți au fost cei care au avut parte de încercările și suferințele credinței.
Dintre cei care au cunoscut și încercări și biruințe este regele David, numit om după inima lui Dumnezeu. A avut multe războaie. Au avut și încercări, unele dintre ele ca urmare a păcatului.
A trebuit să asiste la uneltirile fiului său Absalom care a strâns tot poporul împotriva lui David, cine ar putea înțelege suferința lui. David a înțeles și a plecat și spune preoților că dacă Domnul va vrea să-l întoarcă la Ierusalim, atunci va vedea iarăși chivotul. Dar a avut parte și de umilință din partea lui Șimei care arunca ocară asupra lui David, și nu a lăsat pe ceilalți să-l omoare, spunând că poate Dumnezeu l-a pus să vorbească așa.
O altă grea încercare este chiar și moartea fiului său Absalom.
Acest om se supune înaintea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu îl trece pe acest drum ca apoi să-l aducă înapoi la Ierusalim.
Dar au fost și alți eroi ai credinței care au avut predominant parte de încercări și suferințe. Așa a fost pe vremea lui Ahab, un împărat rău. La curtea lui apar profeți de curte care să-i facă pe plac. Când pleacă la luptă întreabă pe toți și îi răspund că va fi bine de ei la luptă, dar nu sunt considerați de încredere și întreabă de alți prooroci, și e chemat și Mica, care până la urmă proorocește împotriva lui Ahab, și pentru asta este chinuit, maltratat. Cuvântul spus adevărat îi va aduce suferință.
Așa este pe drumul credinței. Să vestești adevărul și să ai parte de denigrare.
Despre profetul Ieremia adus la credință pe când era încă copil, un tânăr. Va profeți despre căderea Ierusalimului, dar care produce atâta împotrivire, cum s-ar putea ca această cetate să fie dărâmată. Va muri ca un martir în Egipt. Îi aducea batjocură în fiecare zi. Ieremia arăta acest prăpăd cu toată suferința în sufletul lui. Se putea schimba soarta Ierusalimului? Da, așa cum a izbăvit Domnul cetatea Ninive, prin pocăința la mesajul lui Iona.
Neemia a primit și el batjocuri pentru că vroia să zidească zidurile Ierusalimului. Dar el aduce aceste batjocuri înaintea lui Dumnezeu. Un zid de mai bine de 4 km, într-un timp de 52 de zile.
"Alții au fost uciși de sabie". Unora li s-a tăiat capul. Dar ținta este aceeași, substanța este aceeași, credința este aceeași. Ioan Botezătorul, cel mai mare născut dintre femei. După sute de ani de tăcere, Dumnezeu trimite un prooroc. El vestea pe Mesia, și avea un impact copleșitor. Te-ai fi așteptat la un drum triumfal, el a zis că este doar un glas care strigă: "pregătiți calea Domnului". Este chemat la palat, iar acolo mustră pe Irod: "nu-ți este îngăduit să ții pe soția fratelui tău". Irod stătea în cumpănă, dar a dat poruncă să fie închis cu brutalitate. Închisorile de atunci erau cumplite, mureau oamenii acolo. Va avea și el momentul de descurajare: "Spune-ne, Tu ești cel care așteptam să vină să așteptăm pe altul?", întrebare către Domnul Isus când veniseră ucenicii lui în vizită. Când are loc ospățul de zi de naștere a lui Irod, vine un ostaș de pază care îl ia, îl duce la eșafod, fără nici un cuvânt, și-i taie capul.
Acești oameni au refuzat izbăvirea din partea oamenilor dacă ar fi făcut pe placul oamenilor.
Ioan Botezătorul a fost tăiat cu sabia.
Iacov, fratele lui Ioan, chemat în slujba Împăratului împăraților, Domnul Isus Hristos. Dar după ce Biserica începe lucrarea de vestire, Iacov este prins de alt Irod și omorât, la o vârstă de 30 și ceva de ani.
Apoi Isaia a fost tăiat în doua cu fierăstrăul.
Concluzii:
1) Dumnezeu lucrează o viață transformată sau dedicată Lui. Oameni cu un caracter schimbat, o viață schimbată, în măsura în care avem darul credinței.
2) Pe drumul credinței nu suntem singuri, avem o Capetenie, care este cu noi pe drumul credinței.
3) Răsplătirile credinței nu sunt aici, să nu le așteptăm pe pământ.
Să poți privi înainte spre Domnul Isus Hristos, care a mers singur până la capăt. Dar noi credincioșii mergem împreună.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu