duminică, 19 ianuarie 2014

19, Duminică - ev, 1

Evanghelizare, dimineața
Predică, Matei 13:1-9, mesaj transmis prin Carmel Roșca Descarcă MP3
...
Scopul lui Dumnezeu era ca poporul lui Israel să trăiască o viață plăcută lui Dumnezeu. Dar poporul nu l-a primit pe Domnul Isus.
Matei 11:16 Cu cine voi asemăna neamul acesta de oameni? Seamănă cu niște copilași care șed în piețe și strigă la tovarășii lor: 11:17 „V-am cântat din fluier, și n-ați jucat; v-am cântat de jale, și nu v-ați tânguit.” 11:18 Căci a venit Ioan, nici mâncând, nici bând, și ei zic: „Are drac!” 11:19 A venit Fiul omului mâncând și bând, și ei zic: „Iată un om mâncăcios și băutor de vin, un prieten al vameșilor și al păcătoșilor!” Totuși, Înțelepciunea a fost îndreptățită din lucrările ei.”
Matei 12:24 Când au auzit fariseii lucrul acesta, au zis: „Omul acesta nu scoate dracii decât cu Beelzebul, domnul dracilor!”
Preoții au păcătuit și împotriva Duhului Sfânt. Și pentru că Fariseii nu credeau atunci Domnul Isus Hristos le vestea tainele Împărăției lui Dumnezeu în pilde.
Matei 13:13 De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, măcar că văd, nu văd, și măcar că aud, nu aud, nici nu înțeleg. 13:14 Și cu privire la ei se împlinește prorocia lui Isaia, care zice: „Veți auzi cu urechile voastre, și nu veți înțelege; veți privi cu ochii voștri, și nu veți vedea. 13:15 Căci inima acestui popor s-a împietrit; au ajuns tari de urechi, și-au închis ochii, ca nu cumva să vadă cu ochii, să audă cu urechile, să înțeleagă cu inima, să se întoarcă la Dumnezeu, și să-i vindec.”
Cea mai mare minune este mântuirea unui suflet. Acesta este lucrul cel mai de preț.
Marcu 4; Luca 8 sunt alte locuri în care se prezintă această pildă.
Semănătorul despre care se vorbește aici este Dumnezeu.
Evrei 4:12 Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii.
Lucrează împreună și semănătorul și sămânța. Deci rezultatul nu poate fi dat decât de calitatea terenului pe care este semănată.
Locul de pe lângă drum este un sol tare. Luca 8:5 o parte din sămânță a căzut lângă drum: a fost călcată în picioare.
Pot fi mai multe motive pentru care nu a fost înțeles Cuvântul. Poate că omul e prezent aici fizic dar cu mintea este în altă parte.
Locurile stâncoase. Terenul acela este moale dar nu este suficient de adânc.
Matei 13:5 O altă parte a căzut pe locuri stâncoase, unde n-avea pământ mult: a răsărit îndată, pentru că n-a găsit un pământ adânc. 13:6 Dar, când a răsărit soarele, s-a pălit; și, pentru că n-avea rădăcini, s-a uscat.
Matei 13:20 Sămânța căzută în locuri stâncoase este cel ce aude Cuvântul și-l primește îndată cu bucurie; 13:21 dar n-are rădăcină în el, ci ține până la o vreme; și, cum vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvântului, se leapădă îndată de el.
Luca 8:13 iar când vine ispita, cad.
Marcu 4:17 și cum vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvântului, se leapădă îndată de el.
Sămânța căzută între spini. Un teren care nu este curat, este plin de buruieni.
Geneza 3:17 blestemat este acum pământul din pricina ta. Cu multă trudă să-ți scoți hrana din el în toate zilele vieții tale; 3:18 spini și pălămidă să-ți dea și să mănânci iarba de pe câmp.
Luca 8:14 după ce au auzit Cuvântul, își văd de drum și-l lasă să fie înăbușit de grijile, bogățiile și plăcerile vieții acesteia și n-aduc rod care să ajungă la coacere.
Versetul 8, o altă parte a dat roade.
Matei 13:23 Iar sămânța căzută în pământ bun este cel ce aude Cuvântul și-l înțelege; el aduce rod: un grăunte dă o sută, altul șaizeci, altul treizeci.”
Diferența de roadă depinde și de osteneala omului.
Prima categorie: inimile tari, Cuvântul este bun dar inima nu poate să suporte. Așa este inima faraonului egiptului care nu lăsa pe Evrei să plece.
Alt exemplu sunt fariseii care aveau de asemenea o inimă tare. Matei 23:13 Pentru că voi închideți oamenilor Împărăția cerurilor: nici voi nu intrați în ea, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați să intre.
A doua stare, noi ca și oameni ne vedem oameni buni dar Domnul vede multe păcate la noi.
A treia parte sunt inimile împărțite. Deși înțelege bine Cuvântul, totuși duce o viață duplicitarâ.
Faptele apostolilor 24:25 Dar, pe când vorbea Pavel despre neprihănire, despre înfrânare și despre judecata viitoare, Felix, îngrozit, a zis: „De astă dată, du-te; când voi mai avea prilej, te voi chema.” 24:26 Totodată el trăgea nădejde că Pavel are să-i dea bani; de aceea trimitea și mai des să-l cheme, ca să stea de vorbă cu el. 24:27 Doi ani au trecut astfel; și, în locul lui Felix, a venit Porcius Festus. Felix a vrut să facă pe placul iudeilor, și a lăsat pe Pavel în temniță.
Marcu 10:21 Isus S-a uitat țintă la el, l-a iubit și i-a zis: „Îți lipsește un lucru; du-te de vinde tot ce ai, dă la săraci, și vei avea o comoară în cer. Apoi vino, ia-ți crucea și urmează-Mă.” 10:22 Mâhnit de aceste cuvinte, omul acesta a plecat întristat de tot; căci avea multe avuții.
Iuda este un alt exemplu, că în inima lui era dragostea de bani.
A patra inimă este inima primitoare.
Faptele apostolilor 9, întoarcerea la Dumnezeu a lui Pavel, Lidia vânzătoarea de purpură și temnicerul din Filipi.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu