duminică, 22 aprilie 2012

22 - Duminică - 1

Zidire, dimineaţa
Predică, 1 Ioan 3:21-4:6, mesaj transmis prin Nelu Istrate Descarcă MP3

...
Despre indoiala cu privire la mantuire sau cu privire la raspunsuri la rugaciune.
In context, o viata la 4 nivele:
1. Ucigas, Cain a avut o religie care ucide. Este asa lesne sa picam in legalism.
2. Ura este un produs al lumii. Un semnal de alarma si de control, daca suntem in stare sa intretinem ura. Ca sistem de impotrivire fata de Cel Sfant, nu cumva nu sunt nascut din nou? Nota dominanta a vietii lor e ura. Acesta e nivelul urii. Lumea n-ar trebui sa fie pe bancile adunarii.
3. Indiferenta. Fata de fratele tau pe care poti sa-l ajuti. Cum ramane in mine dragostea de Dumnezeu? Atitudinea. Indiferenta este costisitoare, urmeaza indoiala, rezerva la rugaciune, cugetul zice "esti vinovat, esti de condamnat". Dar mai dramatic este sa nu te mai condamne inima, adica sa fii impietrit. Pierderea unui cuget curat. Nu de putine ori suntem vizitati de impietrire, fata debaratarea dragostei fata de fratii nostrii. Daca rezolvam asta "ne vom linistii inimile inaintea Lui".
Situatia unei vieti descurajate, tendinta spre pesimism. Cauta in Scriptura versetele care incurajeaza. Romani 8:28-39. Credinciosul este chemat sa traiasca in siguranta. Copiii care sunt foarte iubiti se dezvolta bine. Cel neprihanit consuma dragostea lui Dumnezeu.
Indrazneala apare cand nu ne mai condamna inima.
Ioan are secretul lui: radacina poruncii este dragostea. "Dragostea lui Hristos ne constrange". Schimba, aduce de la moarte la viata. "Poruncile Lui nu sunt grele", "pentru ca oricine iubeste pe Dumnezeu biruieste lumea".
Gandind in termenii realitatii ne eliberam de obsesii.
Pare ca poruncile sunt ceva un pic mai extern, dar placerea este ceva profund. Avem libertatea sa facem surprize lui Dumnezeu.
Exemplul cu Avraam si cei trei ingeri spre Sodoma. Domnul prezinta in asa fel lucrurile ca Avraam sa se puna in genunchi si sa mijloceasca. Putem sa-L surprindem pe Dumnezeu. Prestiinta lui Dumnezeu se ocupa cu slava planului Sau.
Cand intalneste pacatul, El il rezolva.
Nu erau conditii sa faca rau.
Daca Ii facem ceva placut, Duhul Sfant al lui Dumnezeu ne da bucurie, ne da confirmare. Cerul nu este plictisitor. Cum reusim sa ne plictisim noi? Unde e bucuria Domnului Isus, este ceva care nu ne plictiseste.
Totusi plictiseala este o problema launtrica. Dar aici suntem un tot, trebuie sa raspundem, sa zicem daca este ceva adevarat.
Sa credem in Domnul Isus este ceva continuu. Porunca aceasta nu este ca ceca magic, adica doar Numele Lui, ci tot ce este El.
La Cina ne-aducem aminte de moartea Lui, iar dupa Cina de invierea Lui.
Nu doar invatatura, ci si dragoste "sa ne iubim unii pe altii cum ne-a poruncit El". In porunci exista puterea de ascultare. Viata de credinta este toata increderea in El.
"Isus Viţa", de Andrey M.
Ioan 14, 15, 16, "in ziua aceea veţi recunoaste ca Eu sunt in voi". Soluţia Evangheliei este în Hristos, acolo totul este sterilizat, totul este sfânt, problema este cum aş putea să rămân, să rămân în locurile cereşti. Ioan cap 3, "este în sânul Tatălui", deşi vorbea cu Nicodim.
Cine păzeşte poruncile rămâne în El, şi El în el. Cine rămâne în El, rămâne cu tot ce are Hristos, toata bucuria Lui.
Duhul Sfant ne da siguranţa, totul este o lucrare dumnezeiască a Sfintei Treimi în viaţa noastră.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu