duminică, 18 martie 2012

18, Duminică - zidire

Zidire, dimineaţa
Predică, Romani 6:1-23, Botezul crestin, mesaj transmis prin Sergiu Iorgulescu Descarcă MP3
...
Fratietatea noastra este cercetata de un subiect care creeaza tensiuni: botezul in apa. In fratietatea noastra ne-am insusit un fel de intelegere cu privire la acest act de cult.
Botezul crestin este un act de cult care trebuie administrat crestinului si casei lui.
Printre cei care au inteles lucrarea Domnului Isus, sunt si frati care au alte pareri. Unii zic ca trebuie numai la maturitate.
Matei 28:18-20. Oamenii trebuiesc invatati.
Ce fel de botezuri sunt amintite in Cuvantul lui Dumnezeu. Aceste acte de cult. Adunarea noastra recunoaste doar 2 acte de cult: botezul si Cina Domnului.
"Vin sa fac voia Ta Dumnezeule". Domnul a venit sa ne aduca mantuirea.
Botezul este o ceremonie, o manifestare exterioara a asocierii cu un grup de persoane, cu o persoana, cu un mesaj.
Botezul in mare si in nor. La Israeliti. O identificarea cu actul de conducere a lui Dumnezeu. Ei au trecut prin mare si astfel au scapat de urmaritorii lor.
Botezul in moarte, Luca 12:50. Asa cum Domnul Isus a suferit moartea. Matei 20:22. Botezul mortii era voia lui Dumnezeu pentru Domnul Isus.
Botezul cu Duhul Sfant. Care are loc in momentul in care omul este nascut din nou. A avut loc la Cincizecime, si are loc la fiecare intoarcere la Domnul Isus.
Botezul cu apa, in apa.
Botezul in apa pocaintei, admonistrat de Ioan.
Botezul in apa crestin, instituit de Domnul Isus.
Botezul in apa, pentru cei morti Evrei 6. Un pseudobotez.
Cateva greseli cu privire la intelegerea botezului in apa:
-produce nasterea din nou, gresit. Ci din Cuvantul lui Dumnezeu, Ioan3:5. 1 Petru 1:23 "prin Cuvantul lui Dumnezeu". Si prin Duhul Sfant.
-spala pacatul stramosesc sau firea pamanteasca, gresit. Firea pamanteasca, Rom 6, trebuie omorata.
-are loc procesul de iertare a pacattelor. Fapte 10:43 "credinta... capata prin Numele Lui iertarea pacatelor". Efeseni 1:7 "In El avem...". 1Ioan1:7 "sangele lui Isus Hristos ne curateste de orice pacat".
Botezul pocaintei. Acesta e diferit de semnificatia si valoarea botezului crestin. Fapte 19:2-6. Botezul crestin e asadar diferit de botezul pocaintei al luo Ioan Botezatorul. Marcu 1:4, botezul pocaintei era o lucrare pregatitoare a oamenilor.
Carturarii si Fariseii n-au acceptat botezul lui Ioan. Astfel se facea o separare intre evrei.
Botezul pocaintei a acceptat botezul pocaintei. Dar ca sa dea o confirmare lucrarii lui Ioan ca de la Dumnezeu. "Trebuie sa implinim tot ceea ce trebuie implinit". Dupa aceea s-au deschis cerurile si Tatal ceresc a marturisit despre Fiul.
Botezul crestin in apa, facut in "Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh" sau in "Numele Domnului Isus". Noi il administram fiecarui crestin care nu l-a facut, dar si casei crestine.
Botezul crestin este o trecere, de la intelegerea ca Dumnezeu este numai al evreilor la convingerea ca Domnul Isus este Dumnezeu intrupat. Este o trecere de la paganism la intelegerea ca Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu care a venit in trup ca sa sufere si sa plateasca pentru pacat. Botezul crestin in apa doar ne da un nume de credinta, ne da dreptul sa ne numim crestini. Dar nu neaparat este din trupul Domnului Hristos. Vrajitorul din Samaria a fost mustrat, cati crestini nu stiu ce scrie in Romani 6. Rom6:4, "tot asa si noi sa traim o viata noua". Ceea ce este formal sau ceea ce este spiritual. In aceasta Casa mare, "Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui. Si oricine rosteste Numele Domnului sa se departeze se faradelege".
Casa din Carol Davila, Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui. La inceput traieste bine, dar la urma vedem ca a fost ceva de suprafata. E trist sa spui despre un frate sau o sora: am crezut ca e crestin dar m-am inselat. Atunci trebuie sa te duci la ei si sa-i avertizati. Si unii care se intorc in lume, ajung mai rai. Dar cata vreme suntem pe pamant avem o sansa sa ne intoarcem la Dumnezeu. Sunt frati in mijlocul nostru, despre care vin marturii din afara. Tragedii...
Cine manifesta ingaduinta fata de pacat, este un semn ca nu implineste cuvantul "oricine rosteste Numele Domnului sa se departeze de faradelege". Suntem cunoscuti de Dumnezeu in momentul cand ne intoarcem la El.
Chiar oameni la amvon au fost, care s-au intors in lume. Daca vedem un frate care este usuratic cu pacatul, trebuie sa-i atragem atentia.
Scriptura este plina cu detalii ca sa traim dupa voia lui Dumnezeu.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu