duminică, 18 martie 2012

18, Duminică - tin, 2

Tineret, seara
Predică, Fapte 10:42,43-11:1-18, mesaj transmis prin Petrică Bunescu Descarcă MP3
...
Pentru ce autorul cartii repeta ce a relatat in cap 10. O interpretare, Dumnezeu vrea sa intipareasca ceva in mintea noastra. Era un eveniment cu rezonanta extraordinara in istoria caii lui Dumnezeu. Domnul are de lucrat in continuare la fiecare dintre noi.
Lucrarea postolului este in ascensiune. Domnul are de lucrat la cerbicia lui Petru.
Avem si noi manifestari de incapatanare. Tinem la gandurile noastre.
Petru isi insusise si el practicile iudeilor. Cutume, obiceiuri sau datini.
Ramane in Petru ceva teritoriu privat. Petru marturiseste cu gura lui insusi, ca Dumnezeu trebuie sa lucreze la inima lui de trei ori.
Vedenia aceea il are in vedere doar pe Petru. Vasul acela se coboara din cer, de la Dumnezeu, si Petru priceste cu uimire, si aude glasul. Avea de-a face cu Dumnezeu, Dumnezeu da o porunca dar apostolul considera ca e ceva neclar. Daca ucenicii credeau ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, ar fi trebuit sa asculte de orice porunca chiar daca n-o intelege. In relatia cu Dumnezeu, uneori suntem nesupusi. Dar Dumnezeu repeta scena aceea de 3 ori. Retinerea starneste o uimire normala.
In providenta Lui, Dumnezeu lucreaza pe planuri multiple. Visul lui Petru, cei 3 oameni de la Iope. Intelege Petru ca Dumnezeu il provoaca la ceva nou. "Tu esti Petru... Pe aceasta marturisire a ta voi cladi biserica Mea". Sa deschida in Biserica usa paganilor.
Iudeii considerau pe romani ca pe vrajmasii lor.
"Apostolii si fratii" au aflat de lucrarea lui Petru. Il mustrau pe Petru. Petru era o autoritate si ar fi trebuit sa fie tratat cu mai mult respect... Crezi ca numai dupa mintea lor se invarte lumea... Petru intelege aceasta existenta a greselii in toti, dar el s-ar fi gandit ca si Domnul a avut rabdare cu el, si le-a raspuns detaliat.
"Cine sunt eu sa ma impotrivesc lui Dumnezeu?" Tot ceea ce inseamna neascultare este impotrivire fata de Dumnezeu. O capcana periculoasa a celui rau. Si locul de iesire este pocainta. Nu ne reda scriptura actul de pocainta, dar el spune fratilor "Cine sunt eu sa ma impotrivesc?".
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu